Stempelen

Afscheurbaar notitieblok stempelen

Deze snelle en simpele DIY levert je een leuke en praktische goodie op, om mee te sturen met een swap of snailmail. In slechts 5 stappen laat ik zien hoe je een afscheurbaar notitieblok maakt. Het papier wat ik gebruik is vrij basic, maar je kunt met deze DIY uiteraard tal van variaties bedenken door er met een andere papiersoort wat kleur in te brengen.
Om te beginnen
Wat heb je minimaal nodig? Ik ga van start met een stapeltje witte memo blaadjes en twee blaadjes in een andere kleur. Deze laatste twee vormen straks de cover van het blokje. De blaadjes vond ik in de kringloop, maar zoals ik al benoemde: je kunt hier allerlei papier voor gebruiken. Met een mix van verschillende designs maak je er een veelzijdig blok van.

 

De prachtige label stempel leent zich uitstekend voor een notitieblok. Deze is van het merk Plain Taiwan en online verkrijgbaar via Cafe-Analog. De clear stempel komt in een fijn bewaardoosje, inclusief acryl blok. Tot slot: een nietmachine en inktkussen. Ik gebruik graag inkt van VersaFine, dit is een inkt op oliebasis. Wat zorgt voor een heldere afdruk, tot in de kleinste details.
De eerste stap is het bewerken van de witte blaadjes, zodat deze afscheurbaar worden. Hiervoor gebruik ik een snijmachine, met een functie om papier te perforeren met een scheurlijn. Bezit je deze niet dan zijn er gemakkelijke tools op de markt die je hierbij kunnen helpen. Het merk Tim Holtz verkoopt bijvoorbeeld een Rotary Perforator. Ook een radeerwieltje voor stoffen is zeer geschikt om papier mee te bewerken. De scheurlijn plaats ik aan de bovenzijde, op circa 1,5 cm van de kant.

 

Tijd voor stap twee: het bestempelen van de bewerkte blaadjes. Na iedere afdruk voorzie ik de stempel opnieuw van inkt, om zeker te zijn dat iedere afdruk nagenoeg gelijk is. De inkt van VersaFine droogt op mat papier snel, een groot pluspunt. De derde stap is het bestempelen van de cover. Enkel de voorkant van het blok heeft een stempel nodig. Deze twee blaadjes hoef je niet te perforeren. Op de rechterfoto zie je dat ik de stempel niet in het midden plaats, maar iets verder naar onder. Dit heeft alles te maken met de afwerking, zoals te zien op de eerste foto van deze blog.

 

Als vierde stap bundel je de bestempelde blaadjes, met aan de onder- en bovenzijde een blad in een andere kleur. Het bestempelde blad uit stap drie komt uiteraard bovenop te liggen. Haal in het midden een nietje door de stapel, tussen de scheurlijn en de kant.
Om het blok mooi af te werken kun je tot slot, als vijfde stap, een band van kraft papier toevoegen. Deze vouw je als het ware om de bovenkant heen en kun je vastzetten met wat lijm. Zorg dat de band aan weerszijden net iets korter is dan de 1,5 cm die je hebt gerekend voor de scheurlijn. Zo kan de gebruiker de blaadjes straks gemakkelijk uit het blok halen.

5 Comments

 • Studio Snailmail

  Je hoeft natuurlijk niet per se een vierkante stempel te hebben. Je kunt een notitieblokje ook versieren door aan de zijkant(en) een mooie stempelafdruk te plaatsen. Dat kan met allerlei stempels. Succes!

 • Yvonne

  Oh wat een leuke tutorial. Ik zoek altijd inspiratie voor leuke snailmail inhoud. Hier weer gevonden!
  Ik denk dat het ook leuk is om diverse kleuren inkt te gebruiken voor zo’n label boekje.
  Of met het thema bloemen en dan op elke bladzijde een andere bloem.
  Hier is heerlijk mee te variëren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *