collagekaarten lente
Collages,  Snailmail

Het is lente! 7 tips voor het maken van collages

collages lente

De lente, mijn favoriete seizoen! Het moment dat het langer licht is en er weer kleur verschijnt in de natuur. De creatieve inspiratie begint al met de eerste sneeuwklokjes, het frisse groen van de bolletjes die voorzichtig omhoog piepen uit de aarde. Op papier volgen dan gauw de gele en paarse details, van krokusjes en narcissen. Hoe vertaal je dit eerste seizoen in snailmail? In deze blog 7 tips voor het maken van collages in het thema lente.

Krokussen en lammetjes

1. Wat is voor jou typisch lente? De kleuren groen, geel en paars komen als eerste terug in de natuur en zijn een mooi uitgangspunt om mee te starten. Voordat je begint met plakken kan het helpen je materialen opnieuw te sorteren, op kleur en thema. Zo grijp je nooit mis en weet je zeker dat wat je opplakt bij elkaar past. Tip: verzamel de stationery in een mooi houten kistje, dat staat ook nog eens leuk op je bureau.

2. Het plakken van een collage begint vaak bij één stukje papier waardoor we geïnspireerd raken. Dat kan een strookje dessinpapier in een mooie kleur zijn of een prent van een dier of een bloem, uit een oude natuurencyclopedie. In het voorjaar en rond Pasen plak ik graag konijnen en haasjes op mijn collagekaarten. Ben je niet zo dol op het uitknippen van gedetailleerde prenten? Ook een kleurrijk Verkade plaatje is een prachtig middelpunt in een collage, het geeft je creaties direct een vintage look mee.

collages lente

3. Vind je geen inspiratie tussen je eigen materialen? Een blik naar buiten kan helpen. Welke kleuren zie je op dit moment in de tuin of tijdens een wandeling in de natuur? Wie snailmail maakt volgens de seizoenen hoeft nooit zonder inspiratie te zitten. Van de eerste krokussen tot pasgeboren lammetjes, de lente heeft veel te bieden.

Kleuren herhalen

4. Ik start al mijn collagekaarten met een neutrale achtergrond, geplakt met strookjes vergeeld papier uit oude tekstboeken. Zo springen de gekleurde items er nog beter uit. De grote natuurprent is bepalend voor de overige kleuren, door deze tinten te herhalen ontstaat een kloppend geheel. Vintage postzegels zijn mijn kleurpotloden in collages, ze bestaan in zoveel tinten dat er altijd wel een match te vinden is.

5. Ook washi tape is een fijne manier om snel kleur aan te brengen in collages. Net als strookjes van oude bingoblaadjes. Het scheuren van papierwaren maakt van je collage een speels geheel.

collages lente

6. Met de kleur groen zit je in het voorjaar altijd goed. Durf te spelen met licht en donker, dat geeft je collage diepte. Ook het laten overlappen van papierwaren helpt daarbij. Op bovenstaande foto zie je het effect van beide technieken. Tip: een goede lijm mag bij collages niet ontbreken, hier lees je welke lijm ik gebruik om collages zo strak mogelijk te kunnen plakken.

Collages op cadeauzakjes

7. Een collage is voor mij compleet wanneer er geen grote ‘gaten’ meer zijn te ontdekken. Kleine vintage papierwaren zijn ideale items om collages mee op te vullen. Themapostzegels met bloemen, sigarenbandjes met kriebelbeestjes of een strookje vintage tickets, het zijn slechts een paar voorbeelden. Deze kleine papierwaren zijn ook fijne lichtgewicht cadeautjes om mee te sturen in snailmail. Mooi te verpakken in handgevouwen zakjes, die je natuurlijk weer decoreert met een fijne collage. Je weet nu hoe je de lente makkelijk verplaatst naar papier, veel plezier!

Heb jij ook een fijne tip voor het maken van collages en snailmail in het thema lente? Deel jouw tip met ons door onder deze blog een reactie achter te laten. Wil je meer voorbeelden van collages zien? Volg ons op Instagram en Facebook.

One Comment

  • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    Leuke tips! Mooie collage’s.
    Groen en geel geven direct een fris voorjaarsgevoel, hè?