collage op een envelop
Materialen,  Snailmail

Welke lijm gebruik ik voor papier?

collage op een envelop

De enveloppen die ik verstuur zijn vaak uitgebreid gedecoreerd met allerlei strookjes papier en knipsels. Regelmatig krijg ik de vraag of dat wel goed gaat in het verzendproces. Het gebruik van een goede lijm is daarin allesbepalend. De voorbije jaren heb ik diverse soorten geprobeerd, van plakstiften tot lijmrollers.

Tot twee jaar geleden werkte ik altijd met een plakstift van Pritt, één van de bekendste merken. Op zich een prima lijm, wat de sterkte betreft. Ik merkte echter wel dat de stift vaak klonten achterliet op het papier. Zeker bij het plakken van een collage wil je dat deze zo strak mogelijk is. Het verwijderen van klonten vind ik een vervelend oponthoud. Met een beetje pech veroorzaakt het ook nog eens vlekken op je werk. Kortom, ik wilde iets anders proberen.

Lijmroller of plakstift?

Met tips van andere creatievelingen kwam ik op drie opties: de lijmroller van Office Essentials, de plakstift van Bison en de plakstift van Pelikan (allen verkrijgbaar via Action). Ik begon mijn test met de lijmroller, waarmee je een soort plakstrip creëert. Het voordeel daarvan is dat je heel precies kunt lijmen en de lijm niet zal uitlopen. Voor veel toepassingen zie ik daar het nut van in, maar in de praktijk werkt het met een collage voor mij niet. Ik vind het juist belangrijk dat alle hoekjes van een strook papier of knipsel strak op de ondergrond worden gelijmd. Op een envelop is dat nog noodzakelijker, wil je dat deze zonder al te veel beschadigingen aankomt bij de ontvanger. Zit er ergens een strookje los, dan kun je er zeker van zijn dat deze in de sorteermachine verder zal scheuren.

snailmail botanische collage

Mijn favoriete merk

Toen ik voor het eerst met de plakstift van Bison ging werken merkte ik direct dat deze een stuk soepeler over het papier gaat dan Pritt. Van klontjes is zelden sprake, hooguit wanneer de stift bijna op is. De versie van Pelikan heeft dezelfde eigenschappen, maar werkt voor mij toch minder prettig. Dat heeft alles te maken met de sterkte van de lijm. In mijn ervaring hecht Bison zich beter aan papier. Wanneer je de stift over het papier strijkt is de afgifte van lijm hoger, waardoor je snel kunt werken. Bij Pelikan merk ik dat ik her en der meermaals over het papier moet strijken, randjes van knipsels plakken matig. Zoals ik al schreef, juist die randjes zijn belangrijk wanneer je ook je enveloppen wilt decoreren. Voor mij ligt de voorkeur dus bij de plakstift van Bison. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

4 Comments

 • Carla

  Hoi Ingrid,
  Wat een mazzel dat ik jouw blog ben tegengekomen zeg. Heerlijk hoe jij alles beschrijft en tips geeft voor een beginneling als ik.

  Gisteravond zat ik ook te worstelen met lijm en nu lees ik jouw blog, hoe toevallig! Ik herken het geknoei met Pritt. Veel te klonterig. Zowel de stift als het flesje met wat meer vloeibare lijm. Die laatste geeft teveel kreukels in je plakwerk. Vreselijk. Ik heb nu voor het priegelwerk de lijmpennen van de HEMA. Niet voor grote oppervlakken gebruiken maar echt voor de kleine hoekjes enzo. Prima ding en kost 1,50 voor 2 pennen.

  Maar straks eerst op zoek naar de Bidon lijmstift! Dank voor de tip!

  • studiosnailmail

   Hi Carla! Wat leuk om te lezen, dankjewel en welkom hier. Ik zal op mijn beurt eens de lijm van HEMA proberen, ik ben benieuwd hoe dat bevalt.

 • Ester

  Ik vind de plakkracht van de Pelikan wel hoog, vast is ook echt vast (terwijl je met Pritt vaak nog wat langer kunt schuiven), maar inderdaad: de randjes moeten vaak opnieuw. Waar ik een beetje van baal is het water (als oplosmiddel) in deze stiften. Alles trekt een beetje krom. En bij Bison merk ik dat dan weer meer dan bij Pritt of Pelikan. Gevolg: ik heb ze nu alledrie, haha! Op karton valt het krom trekken niet zo op, in mijn journal (plakken op dunner papier dan waar je vaak mee snail mailt), kan ik me er aan ergeren. Ik heb ook nog een lijmroller voor grote rechte vlakken en de Prima Marketing lijmpen (die ze helaas niet meer maken)… Genoeg lijm dus en zo zie je maar: iedereen heeft z’n eigen voorkeur 🙂

  • studiosnailmail

   Hi Ester! Ja, dat kromtrekken herken ik wel een beetje wanneer ik een ondergrond gebruik van dunner karton. In je journal zal het een vervelend effect zijn, daar is een andere lijm misschien weer prettiger. Ieder merk heeft zo zijn voor- en nadelen.