Postzegels

Dit is de prijs voor een postzegel in 2024

Dit is de prijs voor een postzegel in 2023

Per 1 juli rekent PostNL een hogere prijs om onze post te bezorgen. Wat kost een velletje postzegels in 2024? In deze blog lees je alles over de huidige tarieven voor binnen- en buitenland. Vrees je dat het versturen van snailmail een te dure hobby gaat worden? Niet nodig! Verderop in deze blog delen we de beste tips om postzegels met korting te scoren, tot 15 cent voordeel per postzegel op het tarief voor dit jaar, voor post tot 50 gram.

Postzegels van eerdere jaren blijven geldig

Sinds 2010 vind je op de zegels van PostNL niet langer tarieven, maar cijfers. Handig, want met dit systeem vervallen postzegels nooit. De cijfers op de postzegels corresponderen met het gewicht van de envelop. In onderstaande tabel zie je hoe dit systeem is opgebouwd. Zo lees je makkelijk af hoeveel postzegels met het cijfer 1 je plakt op post binnen Nederland. Een postzegel met het cijfer 2 staat gelijk aan twee postzegels met het cijfer 1. Ook postzegels van voor 2010 mag je gebruiken, maar let op: hierbij dien je wel bij te plakken tot het huidige tarief in euro’s.

De envelop weegt 0 – 20 gram 20 – 50 gram 50 – 350 gram 350 – 2000 gram (brievenbuspakje met track & trace
Dit plak je erop 1 postzegel 2 postzegels tarief van € 3,70 tarief van € 4,25 online en € 4,95 bij PostNL-punt

Hoe weet je hoe zwaar het door jou gemaakte poststuk is? Een keukenweegschaal is een handige tool om het gewicht van een envelop te bepalen. Je kunt je poststukken ook laten wegen bij het postkantoor. Laat je de envelop hier tevens frankeren, dan betaal je de nu geldende tarieven. Voor post naar het buitenland bestaan andere voorwaarden dan in de tabel hierboven beschreven. Ook zijn er sinds 2020 nieuwe regels voor het versturen van goederen, waaronder stationery. De meest actuele voorwaarden lees je op de pagina Internationale post versturen van PostNL.

Dit is de prijs voor een postzegel in 2023

Wat kost een postzegel in 2024?

Per 1 juli 2024 heeft een postzegel met het cijfer 1 een waarde van € 1,14. Hiervoor verstuur je een envelop van maximaal 20 gram naar een adres binnen Nederland. Een stijging van 13 cent, vorig jaar bedroeg de prijs van een postzegel nog € 1,01. Ook voor het versturen van een brief naar het buitenland zijn we in 2024 duurder uit. Het tarief voor een internationale postzegel steeg van € 1,65 naar nu € 1,80.

Koop je bij het postkantoor of in de webshop van PostNL een velletje van 10 standaard postzegels, dan reken je een bedrag af van € 11,40. Postzegels voor het buitenland worden doorgaans per 5 verkocht, voor een velletje internationale postzegels betaal je via deze kanalen € 9,00.

Via de online Collect Club van PostNL heb je de keuze uit tal van recente thema-uitgaven. Zo verscheen begin januari een nieuw velletje in de serie ‘Beleef de Natuur’, met foto’s van vogels op Bonaire. Een serie die bijzonder geliefd is bij snailmailers, vanwege het botanische thema. In het eerste half jaar van 2024 verschenen ook de uitgaven: vlinders op Bonaire (12 februari) en onderwaternatuur op Bonaire (10 juni).

Postzegels plakken met korting

Ontvang je liever korting op de prijs van postzegels dan dat je in het bezit bent van de laatste uitgaven? Online zijn er twee aanbieders waar je oudere (thema)postzegels koopt tegen een lager tarief.

Bij postzegelsmetkorting.nl heb je de keuze uit diverse pakketten, gesorteerd naar waarde en gewicht. Bestel je bijvoorbeeld 20 standaard postzegels dan betaal je  € 20,50. Een korting van € 1,15 per vel. Omgerekend betaal je € 1,03 per postzegel. Welke thema-uitgaven je toegestuurd krijgt is vooraf niet bekend. Laat je verrassen of geef in het opmerkingenveld een vriendelijke suggestie mee voor een thema, bijvoorbeeld ‘planten en dieren’. Hoewel de uitkomst niet te garanderen valt weten we uit ervaring dat hier zeker naar gekeken wordt.

Een tweede aanbieder is de webshop First Quality Stamps, hier heb je wel de mogelijkheid om te kiezen wat je koopt. Onder de categorie Frankeerzegels vind je een wisselend aanbod van eerdere uitgaven. Ben je een liefhebber van thema-postzegels, dan loont het de moeite hier regelmatig een kijkje te nemen. Een vel van 10 standaard postzegels kost hier € 10,75. Met de code korting ontvang je tijdens het afrekenen nog eens 8% korting. Zo kost een velletje nog maar € 9,89 en betaal je circa 99 cent voor een postzegel. Goed om te weten: bestellingen boven de 10 euro worden gratis verzonden.