Dit zijn de stationery trends voor 2021
Materialen

Dit zijn de stationery trends voor 2021

Dit zijn de stationery trends voor 2021

Welke kleuren en patronen zien we dit jaar terug in de collectie stationery en papierwaren? In deze blog lees je de trends en thema’s voor 2021. Leidend hierin is de kleur van het jaar, verkozen door Pantone. Dit jaar zijn het er zelfs twee, een grijze tint en fris citroengeel. Maar er zijn meer invloeden, stationery volgt vaak de woontrends. Ook de Amerikaanse wedding stationery vormt voor vele Europese makers een bron van inspiratie.

Serene tinten

Waar Pantone inzet op grijs en citroengeel, kiest Flexa dit jaar voor een beige tint. Beiden gaan we terugzien. In navolging van de woontrends zul je de eerste periode van dit jaar veel serene tinten zien: een mix van wit en grijs en een waaier van beige- en bruintinten.

Daartegenover staat het thema nacht en heelal, met donkere tinten blauw, paars en groen, verwijzend naar het noorderlicht. Dit laat zich zien in designs met de maan en de sterren en gaat hand in hand met aandacht voor spiritualiteit. Een trend die zijn oorsprong vindt in zelfontwikkeling. Ingegeven door de veranderingen die corona de wereld, maar vooral jou als persoon, heeft gebracht.

Eco-vriendelijk

Een grote rol gaat textuur spelen, het combineren van papier met bijvoorbeeld textiel. Er is ruimte voor minimalisme, waarin aardetinten gecombineerd worden met wit en grijs. Liefhebbers van deze stijl hechten aan stationery die betekenisvol is, eco-vriendelijk en herbruikbaar. Een creatieve trend die hierbij past is het zelf scheppen van papier, uit eigen restmateriaal. Details zijn er in de vorm van droogbloemen, vellum (transparant perkament) en waterverf.

Dit zijn de stationery trends voor 2021

Citroen en papaja

Richting de zomer verplaatst de aandacht naar citroengeel. Botanische designs en dierenprints hebben een vaste plaats weten te bemachtigen in het aanbod stationery. De regenbogen en alpaca’s blijven nog even in beeld en krijgen gezelschap van bijen en fruit. In het bijzonder de beeltenis en kleuren van citrusvruchten en de tropische papaja, met gele en oranje tinten. Ook op het kleurenpalet te vinden zijn de tinten van de mango, perzik en abrikoos. Een vrolijke trend die gecombineerd mag worden met diepe en frisse tinten roze, lila en groen.

De grote aandacht voor fruit krijgt gezelschap van klassieke en grafische patronen. Aan de ene zijde zijn er de werken van klassieke kunstenaars als William Morris, een Engelse textieldesigner. Onder de titel mt x artist series, zijn vele van zijn designs verkrijgbaar als washi tape. Ook interessant in deze serie is de samenwerking met Bluebellgray. Deze Schotse designer werkt enkel met waterverf, wat kleurrijke en speelse designs oplevert. Grafisch gaan we het lijnenspel van de Portugese tegels terugzien en worden stadsplattegronden en landkaarten nieuw leven ingeblazen.

Vergrijsd groen

Richting het najaar verschuift het kleurenpalet naar de meer donkere tinten. De verwachting is dat olijfgroen, diverse tinten vergrijsd groen en turquoise hun intrede gaan doen. De herfst brengt designs van paddenstoelen mee, als de nieuwe bloemen en vruchten in de botanische stijl. Voor de feestdagen gaan we een stap terug in de tijd, met klassieke illustraties. Een bijzondere rol zou zijn weggelegd voor de notenkraker.

5 Comments

 • Fanphimail

  Met plezier las ik je artikel. Had er nog niet bij stilgestaan dat stationary ook trends heeft. Het maakt me heel benieuwd naar jouw creaties!

  • studiosnailmail

   Dankjewel, Fanny. Geel is toevallig mijn lievelingskleur, dat gaat helemaal in orde komen!

 • Alice

  Leuk om je blog te lezen. Ik kijk uit naar al die mooie kleuren die gaan komen. Ook op Instagram volg ik je graag. Ik raak keer op keer geïnspireerd door al je mooie creaties. Hartelijke groet Alice