Gereedschap,  Snailmail

Review: Is de mini-papiersnijder van Action € 1,49 waard?

Voor de prijs van deze papiersnijder kun je in de horeca nog geen kop koffie of thee kopen. Slechts € 1,49 kost dit handige apparaatje, momenteel in de schappen bij Action. Een meeneemprijs, maar is het ook echt zo’n goede koop? Dat zocht ik voor je uit.

Voor het kleine werk

Bij het maken van snailmail maak ik al jaren graag gebruik van een papiersnijder. Het is mijn vaste partner bij het samenstellen van paper packs uit vintage natuurboeken voor de webshop, of strookjes papier om te bestempelen. In mijn studio staat een groot exemplaar geschikt voor A3-vellen, voorzien van een hefboom om het papier mee te snijden. Een fijn stuk gereedschap, maar ook één die veel ruimte inneemt en behoorlijk zwaar is. De mini-papiersnijder van Action is met circa 9 x 18,5 cm net iets groter dan een gemiddelde ansichtkaart. Geschikt voor het kleine werk, maar ook handig op te bergen of mee te nemen als je eens ergens anders gaat hobbyen dan thuis.

Geschikt voor het kleine werk? Dat wil zeggen dat je in deze papiersnijder velletjes van maximaal 15 cm breed kunt snijden. Mocht je toch groter papier willen verwerken is dat makkelijk op te lossen door het vel voorzichtig dubbel te vouwen. Deze snijmachine werkt niet met een hefboom maar met een geïntegreerd mesje waarmee je over het onderliggende papier schuift. Het resultaat van het snijwerk is afhankelijk van de scherpte van het mesje en de dikte, hardheid en structuur van het papier.

De test: met dun en dik papier

Het grootste nadeel van papiersnijders als deze is dat het mesje op den duur zijn scherpte verliest. Dit zie je terug in het resultaat. Gebruik je het apparaat met een bot mesje dan zal het in het papier blijven steken, waarbij het onderliggende velletje in elkaar wordt gedrukt en uiteindelijk scheurt. Dit effect ontstaat ook wanneer het papier te dik is voor het mesje. Volgens de verpakking kan het apparaat maximaal 5 velletjes 80 grams papier aan. Wat is nu precies 80 grams papier? Dat is de dikte van standaard printpapier.

Tijd om de proef op de som te nemen. Ik begin voorzichtig, met een dun strookje papier uit een memoblok. Ik schuif het papier tegen de verhoogde zijkant en haal het mesje er zonder enige weerstand overheen. Een mooie strakke snijlijn is het resultaat. Nu ben ik natuurlijk ook benieuwd hoe het mesje omspringt met iets zwaarder papier: een restje 250 grams kraft papier, de dikte van een gemiddelde kaart. Opnieuw schuif ik het papier tegen de verhoogde zijkant aan, zo ben je immers zeker van een rechte snijlijn, en beweeg ik het mesje naar de andere kant van de papiersnijder. Bij het openen van de transparante klapper zie ik dat het papier niet helemaal gesneden is, het hangt op het puntje nog aaneen. Dat is snel opgelost met een knip van een schaar, maar niet helemaal naar verwachting.

Uiteraard test ik de papiersnijder tot slot ook met de 5 velletjes 80 grams printpapier, op de verpakking beschreven als het maximale wat de papiersnijder aan zou kunnen. Om het mesje soepel door deze lagen papier te laten snijden is iets meer drukkracht nodig. In tegenstelling tot het stevige kraft papier lukt het hier wel keurige strookjes te snijden. Bekijk ik het resultaat iets nauwkeuriger, dan zie ik dat de snijlijn niet heel strak is. Het papier heeft zich aan de randen wat opgehoopt waardoor, hoewel het millimeterwerk is, de strookjes lichtjes variëren van formaat.

Duurzaamheid

Goed, nu weten we wat dit mesje aan papier zoal aan zou kunnen. Een aanrader? Voor het snijden van kleine strookjes papier heb je hier een prima papiersnijder aan, zeker wanneer we kijken naar de prijs. Een papiersnijder werkt nog altijd sneller en vaak efficiënter dan een schaar. Maar hoe zit het met de duurzaamheid van dit apparaat? Wat als het mesje op is, blijft dan slechts een stuk onbruikbaar plastic over? Op de achterzijde van de verpakking staat precies beschreven hoe je het mesje zou kunnen verwisselen, dat klinkt veelbelovend. Maar verkoopt Action deze mesjes dan ook? Nu gaat een mesje best lang mee, maar het antwoord op deze vraag is helaas nee, op het moment niet.

Hoewel deze mesjes wel via andere kanalen verkrijgbaar zijn, kun je je toch afvragen of deze papiersnijder de meest duurzame koop is. In het aanbod papiersnijders vind je ongetwijfeld apparaten van merken die gegarandeerd passende vervangbare mesjes verkopen. Zou ik deze budgetknaller dan helemaal afschrijven? Dat ook niet, want ik vind met name het formaat onwijs handig. Het is geen sta-in-de-weg op ons vaak toch al overvolle bureau en met de meeste soorten papier bereikt de snijder een prima resultaat. Hopelijk volgt een navulling voor de mesjes alsnog.

One Comment

  • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    Leuk om jouw review te lezen! Het formaat is idd erg handig.
    Ik heb een soort gelijk exemplaar. Weet niet meer precies van welke winkel. Helaas snijdt deze niet zo mooi. Meestal pak ik een snijmat, lineaal en hobbymesje erbij.