postzegels botanisch thema
Snailmail

Wat is snailmail en hoe begin je?

snailmail postzegels botanisch thema

“Leuk dat snailmailen, maar hoe start je er eigenlijk mee?” Met enige regelmaat ontvang ik vragen over wat je zoal nodig hebt om te beginnen met een hobby als snailmail. Wat moet je aan materiaal aanschaffen, hoe vind je iemand om mee te schrijven en wat schrijf je dan uiteindelijk in de eerste brief? Deze blog vormt de startersgids voor iedereen die meer wil weten over het starten met snailmail.

Waar staat de term snailmail voor?

In de letterlijke vertaling staat snailmail voor slakkenpost, een creatieve term voor langzame post. Ofwel de klassieke methode van post versturen. Geen emailtje dat binnen enkele seconden op de plaats van bestemming aankomt, maar een envelop van papier. Een poststuk dat zeker 24 uur nodig heeft om van de welbekende oranje brievenbus tot de deurmat van de ontvanger te komen. Snailmail is er in vele soorten en maten, er bestaat namelijk geen goed of fout. Het enige vaste gegeven is de brief, liefst handgeschreven. Wat je daar verder omheen bedenkt is geheel aan jou. Je kunt het vergelijken met het ouderwetse ‘penvrienden’ concept.

Wat maakt snailmail zo leuk?

Ik kan natuurlijk enkel voor mezelf spreken, maar snailmail is wat mij betreft een blijmaker. Als kind al zat ik graag aan de keukentafel omringd door stapels papier, stickers, een schaar en een lijmstift. Knutselen was een grote favoriet en is dat eigenlijk altijd gebleven. Net als menig ander op deze wereld vind ik het onwijs leuk om post te ontvangen. Snailmail weet deze twee prima te combineren.

Ik kan naar hartenlust knutselen en wat ik maak heeft ook nog eens een doel. En het leukste van al? Ja, toch het moment dat de postbode een brief aan mijn adres komt bezorgen. Snailmail moet van twee kanten komen. Wat mij betreft ligt de nadruk op het persoonlijke contact: de brief en de aandacht waarmee de maker de snailmail heeft samengesteld. Het is enorm leuk om op deze manier een kijkje te nemen in andermans leven. Iemand die je anders misschien wel zo voorbij was gelopen. Schrijf je langere tijd met elkaar, dan zul je echt een band opbouwen. Een brief kan uitgroeien tot een waardevolle vriendschap.

Hoe vind je iemand om mee te schrijven?

Toch grappig om te beseffen dat snailmail vaak begint met een email. Op internet zijn tal van websites waarop je een oproepje kunt doen, of kunt reageren op de oproep van een ander. Een aantal opties op een rijtje:

  • Op Facebook zijn tal van Nederlandstalige groepen te vinden waarin regelmatig oproepjes worden gedaan naar nieuwe contacten. Zowel voor de standaard snailmail als eenmalige uitwisselingen in bepaalde thema’s. Enkele Facebook groepen waarvoor je je kunt aanmelden: Snailmail Inspiratie NL, Relaxedsnailers, Happy Mail NL, SNAILMAIL NL, Snailmail Post uit Holland en Junk Journal, Snailmail & Swap.
  • Ook op Instagram kun je terecht. Bekijk hier de hashtags #penpalswanted en #penpalsneeded. Zeker wanneer je op zoek bent naar een internationaal contact is Instagram het juiste platform. Je kunt ook zelf een oproepje doen. Gebruik bovenstaande hashtags en beschrijf duidelijk welke landen (en personen) in aanmerking komen.
  • Naast een openbare post, kun je ook een Instagrammer van wie de creatieve stijl je aanspreekt een persoonlijk berichtje sturen. Ik ontvang bijna dagelijks zulke verzoeken, vaak vanuit het buitenland. Ik ga er zelden op in, omdat de meeste berichten slechts bestaan uit de vraag “Wanna be pen pals? . Daar bereik je niets mee. Hoe maak je een betere indruk? Stel jezelf kort voor en vertel waarom je graag zou schrijven met die persoon.
  • Laat een oproepje plaatsen op snail-mail.nl, postfabriek.nl of meerleuks.nl. Op deze sites staat uitgebreid beschreven hoe je dit aanvraagt.

Ben ik wel creatief genoeg?

Hoe vaak ik deze vraag al voorbij heb zien komen! Natuurlijk ben je creatief genoeg. Ieder heeft zo zijn of haar eigen stijl en dat is ook direct wat snailmail zo leuk maakt. Unieker kan niet! Dus wees niet bang dat je, om welke reden dan ook, niet goed genoeg bent. Snailmail is voor iedereen. Vergelijk je werk niet met dat van anderen. Ook zij hebben er vaak meerdere jaren over gedaan om de stijl te ontwikkelen waarin ze nu werken.

Wat moet je aan materiaal aanschaffen?

Je kunt je volledig te buiten gaan aan de inkoop van allerhande stationery-artikelen, maar noodzakelijk? Nee, verre van. Het enige item dat je absoluut aan moet schaffen is een velletje postzegels. Meer heb je eigenlijk niet nodig, ervan uitgaande dat je de basics als schrijfwaren en een schaar wel in huis hebt.

Kijk eens om je heen, zie je dat uitgelezen tijdschrift? Met hergebruik kom je een heel eind. Briefpapier? Leef je met stiften en uitgeknipte plaatjes uit op een velletje wit printpapier. Snailmail hoeft, ondanks de hoge prijs van postzegels in Nederland, verder helemaal niet zo’n dure hobby te zijn. Het is maar net wat je er zelf van maakt.

Ik vind mijn favoriete materialen veelal in kringloopvondsten. Een oud boek met mooie natuurprenten, oude postzegels en stempels. Mijn favoriete merken washi tape (decoratief plakband) zijn MT en Classiky.

Wat schrijf je in de eerste brief?

De eerste brief is altijd wat lastig en tegelijkertijd eigenlijk heel simpel. Enerzijds is het moeilijk omdat je nog niet zo goed weet voor wie je schrijft. Je kent je nieuwe contact immers nog amper. Daardoor is het niet mogelijk om al echt de diepte in te gaan. Geeft niets, zo’n eerste brief is er vooral om jezelf voor te stellen.

Ik schrijf bijvoorbeeld iets over waar ik woon, welke studie ik heb gevolgd en wat voor werk ik doe. Wat mijn hobby’s zijn en welke dingen in het leven me gelukkig maken. Tegelijkertijd kun je een aantal vragen aan de lezer van de brief stellen, die hij of zij dan weer kan beantwoorden in een volgende brief. Dit noemen we een ‘mail tag’. Je zult zien, als je eenmaal aan het schrijven bent is je blaadje zo vol. Je hoeft heus geen kantjes vol te pennen. Er moet immers ook wat overblijven voor de volgende brieven.

Welke cadeautjes moet je meesturen?

Vooropgesteld, je moet helemaal niets. Snailmail is in den beginne niets meer dan een gedecoreerde brief. In de afgelopen jaren is het post versturen wat gehyped en worden er steeds vaker zogeheten goodies meegestuurd. Een leuke toevoeging, maar zeker geen verplichting.

Zelf kies ik er vaak voor wat kleine knutselspulletjes mee te sturen, zoals stickers of papierwaren en kleine stationery uit de kringloop. Je kunt zelf iets maken, misschien vind je het wel heel leuk om te haken of werk je graag met vilt. Het belangrijkste is dat het niet te groot en te zwaar is, het moet immers door de brievenbus passen. Enkele andere ideeën: een zakje thee in je favoriete smaak, (ongeschreven) ansichtkaarten of een sample touw of washi tape.

Wat als het toch niet zo klikt?

Net als in het dagelijks leven kan het gebeuren dat een contact toch niet helemaal verloopt zoals gewenst. Jammer, maar als de klik er niet is of wanneer het schrijven van brieven om andere redenen gaat voelen als een vervelende verplichting kun je beter stoppen. Wees wel zo netjes dit ook te vermelden aan je contact. Niets zo vervelend als eindeloos wachten op een antwoord dat nooit komt.

Tips van ervaringsdeskundigen

Behoefte aan praktische tips van ervaren snailmailers? 21 van hen deelden in deze blog adviezen over materialen, het vinden van een eigen stijl en inspiratie. Heb je toch nog een specifieke vraag of een aanvulling? Laat het weten in een reactie onder deze blog of stuur me een berichtje via het contactformulier.

3 Comments

  • Corline

    Wat ben je weer leuke berichten aan het schrijven! En dit is echt een goede starter voor snailmailers. Er zijn echt geen verplichtingen (behalve natuurlijk die brief/het contact inderdaad).
    Fijne dag!

  • Wendy Jansen @smurfigeknutselfan

    Voor mij is snalmailen het zelf maken van een leuke kaart voor iemand anders. Het liefst passend bij de ontvanger. Ik stuur meestal een zakje thee mee of een washi sample.

    • studiosnailmail

      Dankjewel voor je reactie, Wendy! Het versturen van kaarten is inderdaad ook een fijne vorm van snailmail.