snailmail kringloopvondsten vintage ephemera
Snailmail

Starterstips van 21 ervaren snailmailers

snailmail kringloopvondsten vintage ephemera

Nieuw in de wereld van snailmail en toe aan een aantal tips om te beginnen? Ik vroeg mijn volgers op Instagram enkele starterstips te delen. Het leverde een diverse lijst op, met praktische adviezen over de aankoop van creatieve materialen, het ontdekken van een eigen stijl en het vinden van inspiratie. Het is het eerste deel van een tweeluik. Speciaal voor creatievelingen die op zoek zijn naar een introductie in het versturen van post als creatieve hobby. In een volgende blog lees je mijn startersgids voor snailmail. Met antwoorden op vragen als:  “Hoe vind je een penpal?”,  “Wat schrijf je in de eerste brief?” en “Wat als het na een paar brieven toch niet zo klikt?”.

Beginnen met snailmail

We trappen af met de beste tips van 21 ervaren snailmailers. Welke adviezen geven zij aan de beginnende snailmailer? Her en der zul je overlappingen tegenkomen, we lopen immers regelmatig tegen dezelfde punten aan. Vooral het te ruim aanschaffen van materialen blijkt later een struikelblok, dat herken ik. Doe er je voordeel mee!

 1. Bedenk eerst wat je stijl is voordat je losgaat met het aanschaffen van materialen.
 2. Vergelijk jezelf niet met wat je online ziet, maar ga op zoek naar wat je zelf mooi vindt.
 3. Volg leuke accounts die veel tutorials en tips geven, zoals @studiosnailmail en @postfabriek.
 4. Je hoeft geen hele dure spullen te hebben. Hergebruik papier en zoek in de kringloopwinkels.
 5. Probeer veel verschillende stijlen uit en kijk welke bij jou past.
 6. Zoek contact met ervaren snailmailers en leer van hen.
 7. Begin met de spullen die je in huis hebt.
 8. Typ in de Instagram zoekfunctie de hashtag #snailmail in.
 9. Uitproberen! Zo ontwikkel je vanzelf je eigen stijl.
 10. Schaf niet teveel spullen aan, beter 1x kwaliteit of kringloop dan 10x Action/AliExpress.
 11. Bedenk wat je zelf leuk zou vinden om te krijgen.
 12. Probeer veel verschillende soorten papier.
 13. Maak enveloppen na die je inspireren op Instagram. Plaats je later een foto op social media, benoem dan wel netjes je inspiratiebron bij naam met een tag.
 14. Probeer het allemaal in één thema te houden.
 15. Oefen door dingen na te maken die je ziet en wees niet bang om vragen te stellen aan anderen.
 16. Gebruik dingen die je al hebt en koop niet meteen van alles. Kijk bij de kringloop.
 17. Als ik iets voor de eerste keer doe kijk ik bij veel verschillende mensen voor inspiratie. Dat voeg ik dan bij elkaar toe. Zo heb je toch iets zelf gemaakt, in plaats van na te maken. Daar leer je heel veel van.
 18. Vooral op het gebied van papier kun je heel veel hergebruiken van wat je al in huis hebt.
 19. Kies een stijl en koop/verzamel niet alles wat los en vast zit. Onderweg kan je stijl best veranderen. Als dat zo is, gaat dat waarschijnlijk vloeiend. Zo zit je niet met een overdaad aan spullen.
 20. Heb vooral plezier in het proces en focus minder op “productie”.
 21. Leef je uit!

7 Comments

 • Yvonne

  Och nummer 10 was echt de grootste fout die ik maakte toen ik begon met snailmail!
  Ik kocht stapels en ladingen goedkoop spul bij Aliexpress en Action. Ik dacht dan heb ik genoeg materiaal en kan ik ook flink uitdelen.
  Maar het materiaal (stickers, washitape, ephemera) bleek niet zo’n geweldige kwaliteit en eigenlijk ook niet helemaal mijn smaak.
  Nu zit ik opgezadeld met te veel stickers die eigenlijk te glitterig zijn, washitape dat snel afscheurt en soms niet eens plakt!
  Dus voor alle beginners: koop echt met mate en koop alleen wat je echt nodig hebt en geniet van betere kwaliteit (zoals MT washitape of stickers gemaakt door een klein Japans merk ofzo. ) En ga vooral heerlijk naar kringlopen om mooi geïllustreerde boeken te gebruiken als ephemera om in collage’s/als decoratie te gebruiken.
  Ik geniet zelf meer van het maken van een snailmail als ik ook echt met leuk materiaal werk waar ik super enthousiast van wordt!

  • Euge

   Bedankt voor de starters tips voor het maken van snailmail.
   Vorige jaar ben ik ‘journaling’ tegen gekomen. Ik werd meteen enthousiast. Ik ben altijd creatief geweest maar op een heel ander gebied. Ik ben opzoek naar eigen style. Ik heb voldoende materiaal die ik leuk vind en met anderen wil delen.
   Ik wil graag starten met snailmailen dus ik ben benieuwd naar je volgende blog voor starters

   • studiosnailmail

    Wat leuk om te lezen, Euge. Ik hoop dat je een fijne hobby zult vinden in snailmail.

  • studiosnailmail

   Goed advies, Yvonne! Wat je schrijft in je laatste zin is zeker waar. Materiaal waar je écht blij van wordt maakt het creatieve nog leuker (en ook makkelijker, wanneer je werkt met producten van hoge kwaliteit).

 • Belinda

  Goeie tips! Mocht je nu wel al los gegaan zijn met bijv allerlei stickers die toch niet je stijl zijn: er zijn ook groepen waar snailmailers hun voorkeur voor een mail kunnen aangeven. Zo maak je mensen dan toch weer blij met materiaal dat anders bij je in de kast blijft. Ondertussen moet ik mijn 1e echte nog maken, ik durf niet zo goed, en wacht met smart op het volgende artikel

  • studiosnailmail

   Mooie aanvulling, Belinda. Dankjewel! Wat je tweede kwestie betreft: gewoon beginnen en niet nadenken over wat het moet worden, laat je handen het werk doen. De creativiteit zit in je. Geniet van het proces!