DIY,  Wax zegels

Het plaatsen van wax zegels, hoe doe ik dat?

Het plaatsen van wax zegels, hoe doe ik dat?

Wax zegels, een creatieve trend die we inmiddels als blijvend mogen beschouwen. Het effect op papier vind ik prachtig, toch is het niet altijd makkelijk om mooie zegels te vormen. Het duurde even voordat ik deze techniek onder de knie had. Welk type wax werkt het prettigst en hoe warm moet het materiaal zijn, tot je er een stempel in kunt drukken? In deze blog lees je mijn ervaringen en tips voor handige hulpmiddelen.

Te klein of te warm

De eerste zegels maakte ik met wax in de vorm van een staafje (voorzien van een lont) en een diepe lepel uit de kringloopwinkel. Ik weet nog dat ik het heel lastig vond te bepalen hoeveel wax nodig is voor een mooie zegel. Mijn eerste exemplaren waren veel te klein, te groot of alles behalve rond. Het werkte ook nogal omslachtig: de wax laten druppen in de lepel, om het dan opnieuw te verwarmen zodat ik het op papier kon gieten. Hoe warm moet de wax vervolgens zijn? Het bereikte bij mij regelmatig het kookpunt en dat doet weinig goeds in het resultaat.

Sneller en makkelijker

In een later stadium maakte ik kennis met ‘wax beads‘, een soort tabletjes van wax. Dit werkt een stuk vriendelijker dan de staafjes, simpelweg omdat het makkelijker te doseren is. Voor een zegel met een mooie afmeting laat je 2 tot 4 beads (afhankelijk van de grootte van je stempel) smelten in een lepel.

Wax zegels met een brandertje

Maak je daarnaast gebruik van een brandertje (via AliExpress), dan is het maken van zegels ineens een simpel kunstje. Je hebt nu tijdens het smelten je handen vrij om verder te knutselen. Sinds ik gebruikmaak van een brander weet ik ook dat de wax helemaal niet zo warm hoeft te zijn. Juist wanneer het goedje nog iets stevig is, stolt het gauw op papier. Zo kun je de stempel er nauwkeurig indrukken, zonder dat je afleiding hebt van snel uitlopende wax.

Perfect rond met marmer

Een ander prettig hulpmiddel vond ik in een schijf van marmer. Ik kocht mijn exemplaar in de kringloop, maar je zou ook een onderzetter van marmer kunnen gebruiken (o.a. verkrijgbaar bij Xenos en Kwantum). Wax plakt niet aan marmer, waardoor je de zegel er nadien gemakkelijk afhaalt. Doordat de steen geheel vlak is, zal de wax zich vormen als een cirkel. Zo maak je heel gemakkelijk een voorraadje, in een mooie ronde vorm. Wil je de gemaakte zegels op papier plakken, dan kan dit met lijm, dubbelzijdig tape of door de achterzijde van de zegel iets te verwarmen.

Wax zegels op een schijf van marmer

Druppels en droogbloemen

Twee jaar na mijn eerste poging werk ik nog steeds heel graag met wax zegels. Het geeft snailmail vaak net dat beetje extra. Ook de staafjes met lont ben ik blijven gebruiken, maar dan om druppels te plaatsen. Een ideale opvulling op collages, om het geheel tevens wat diepte mee te geven. In de blog ‘Zo bouw je in 8 stappen een botanische collage op‘ kun je het effect hiervan beter bekijken.

Behalve platte zegels maak ik nu ook graag zegels waarin ik het uiteinde van een touwtje verwerk, waarmee ik een bundel papier heb gestrikt. Hierbij vind ik het juist mooi wanneer de wax iets uitloopt. Ook favoriet is het toevoegen van een droogbloem of blad, dit geeft zo’n sprookjesachtig effect. Een leuke toevoeging aan post in botanisch thema.

Voor meer inspiratie kun je op Instagram een kijkje nemen bij @nikkidotti en @ruchamavanlupa, van de Postfabriek. Beiden werken veel en graag met wax zegels op cadeautjes en poststukken. Tip!

6 Comments

 • Nicole

  Dat zijn fijne tips. Ik ben al ik weet niet hoe lang aan het kijken voor een wax stamp maar kan maar niet besluiten wat het moet worden. Het is inderdaad een leuke toevoeging op post. Met je tips weet ik wel alvast hoe ze het beste te gebruiken. En dan zo’n marmeren onderzetter. Chique. Mooie foto’s weer.

 • Janet

  Bedankt voor de tips! Dat je een marmer plaat kan gebruiken om mooie ronde zegels te maken wist ik nog niet, handig!

 • Ilonka

  Hoi,

  Sinds kort heb ik waxzegels weer ontdekt. Vind het nog wel steeds een uitdaging om ze mooi rond te krijgen. Mag ik je vragen met hoeveel wax beads jij jouw zegeks maakt? Met 4 vind ik dat je dikke randen krijgt, en met 3 wordt ie niet echt mooi rond?

  Dankjewel alvast!
  Groetjes
  Ilonka

  • studiosnailmail

   Het aantal benodigde wax beads is afhankelijk van meerdere factoren: de grootte van de stempel, maar ook de kwaliteit en temperatuur van de wax. Als je met 3 steentjes niet uitkomt en 4 teveel vindt, dan zou ik 4 beads smelten en de lepel niet volledig uitgieten. Eigenlijk een heel logisch verhaal. Het maken van de perfecte wax zegel vraagt wat oefening. Wees niet bang te experimenteren, zo leer je de voor jou beste manier. Een plaatje van marmer kan je helpen om ronde zegels te vormen. Succes!