collagekaart
Collages,  DIY

Zo bouw je in 8 stappen een botanische collage op

collagekaart

Een collage bestaat uit meerdere lagen papier, hoe kies je de juiste volgorde om tot een mooi resultaat te komen? In deze blog neem ik je stap voor stap mee in mijn werkwijze. Met deze 8 stappen heb je een goede basis om zelf aan de slag te gaan, welk kleurenpalet je ook kiest. De volgorde die ik gebruik is vrijwel altijd gelijk, het materiaal en thema kunnen verschillen. Eerst meer voorbeelden bekijken? Mijn eerder gemaakte collages vind je in deze blog.

botanische collage opbouwen

Achtergrond

Ik begin met het plakken van de achtergrond. Dit doe ik op een kant en klaar kaartje van kraft papier, o.a. te koop bij Action. Het is belangrijk dat de basis niet te slap is, anders krult je kaartje om. Ik gebruik minimaal 250 grams papier. Op dit kaartje plak ik diverse strookjes gescheurd papier in een lichte kleur. Ik kies altijd voor een palet van minimaal drie basiskleuren, hier zijn dat wit, groen en geel. Voor de achtergrond scheur ik papier uit oude boeken, gevonden in de kringloop. Muziekpapier, een pagina uit een natuurencyclopedie, grafisch papier. Je kunt vele kanten op. De kleur van de achtergrond ondersteunt de rest van de collage. Ik kies er daarom voor deze zo licht mogelijk te houden. Als tweede stap breng ik een eerste kleurrijk detail aan, dit kan bijvoorbeeld met ecoline (ik gebruik hier #227).

botanische collage opbouwen

Kleur inbrengen

Vervolgens breng ik, naast wit en geel, een derde kleur in: groen. Ik plak oude postzegels en andere papierwaren, hier bijvoorbeeld een sigarenbandje. Deze papierwaren maken de collage levendig. Door de onderdelen her en der te laten overlappen ontstaat enige diepte. Na het plakken van de postzegels ga ik aan de slag met washi tape, dit is stap 4. Het gebruik van washi tape is een fijne manier om snel en doeltreffend kleur te geven aan de achtergrond.

botanische collage opbouwen

Botanische prenten

Op bovenstaande foto kun je goed zien hoe het groene tape op links de botanische prent ondersteunt. Deze knipsels nemen de meeste ruimte in op mijn collages. Als je naar het eindresultaat kijkt moet je oog direct vallen op de bloemen en dieren die ik plak. Dit lukt wanneer je de achtergrond vlak houdt. De botanische prenten (stap 5) zijn altijd de laatste papierwaren die ik plak, tenzij er sprake is van grote open ruimtes. Hier is dat bijvoorbeeld rechtsboven het geval, tussen de vlinder en het tape. Dit los ik op door er een vintage ticket tussen te plakken (stap 6).

botanische collage opbouwen

Stempels en druppeltjes wax

Kleine openingen vul ik, als zevende stap, in door er subtiele stempelafdrukken te plaatsen. Ik kies hier bewust voor zachte kleuren. De afdrukken vullen slechts de ruimte in, ze hoeven geen directe aandacht te vangen.

collagekaart

Stap 8 is voor de finishing touch: met een waxstaafje (voorzien van een lont) voeg ik enkele druppels wax toe. Goed om de laatste open ruimtes mee te vullen. Maar ook om de collage nog iets speelser te maken, zodat het geen plat geheel is. Met de restjes papier kun je, indien je dat wenst, een kleine collage maken op de envelop. Een voordeel van werken met collages: de kleinste snippers papier zijn bruikbaar. Dat scheelt weer in de hoeveelheid afval.

Ga je aan de slag met deze DIY en post je je collage op Instagram? Tag @studiosnailmail, ik deel graag je creatie!

8 Comments

 • PriePraat

  Het zijn elke keer weer plaatjes om naar te kijken. Je bent een ware collagekunstenaar. Daar wordt menig snailmailer gelukkig van!

 • Jacq_st

  Wat heerlijk om deze site te ontdekken! Naast biblejournaling lijkt mij het ontzettend leuk om met oude en vintage papiertjes aan de slag te gaan. Inmiddels heb ik al het een en ander verzameld… en nu zie ik deze mooi blogs met tips. Dankjewel!!! ♡♡♡

 • Mieke

  Wat een prachtige collages maak je!!
  Ik zou er echt graag een in mijn collectie willen hebben, als voorbeeld maar ook zeker om te bewaren…Misschien een gekke vraag, maar zou je er mij een willen sturen…Ik wil er graag voor betalen…Lijkt me super om zo’n kaart van je te mogen ontvangen..
  Groetjes,
  Mieke.

 • Diana van Rees

  Wat een prachtige collages maak je! Dan heb iknog een lange weg te gaan om dat zo te kunnen!
  Ik heb nog een vraagje; in 1 van je instagram-posts las ik iets over mooie matchende kleuren( kleurenpallet) met volgens mij een kink naar een andere site.
  Weet je wat ik bedoel en zo ja zou je me vertellen wat dat is??

  • studiosnailmail

   Hoi Diana, bedankt voor je bericht en lieve compliment! In het interview met Ester, elders op deze blog, noemt zij het Instagram-account @thecolorcatalog. Hier vind je inderdaad diverse opties voor matchende kleuren. Veel creatief plezier gewenst 🙂