DIY,  Snailmail

Hoe vouw ik een envelop zonder mal?

Hoe vouw ik een envelop zonder mal?

Enveloppen vouw ik graag van pagina’s uit oude natuurboeken, gevonden in de kringloopwinkel. Vaak gebruik ik daar een mal voor. Dat werkt makkelijk en snel, maar is wel beperkend qua afmeting. Wil ik een iets grotere envelop vouwen, dan doe ik dat met de hand. Ben je eenmaal bekend met het patroon, dan zul je zien dat ook het vouwen zonder hulp van een mal makkelijk en snel gedaan is. Met deze tutorial laat ik zien hoe ik te werk ga, stap voor stap.

Hoe vouw ik een envelop zonder mal?

Uit een groot boek scheur ik deze prachtige plaat. Ik ben een snailmail aan het maken met oranje en bruin, iets wat mooi terugkomt in deze illustratie. Aan materialen leg ik klaar: een schaar, potlood en liniaal.

Hoe vouw ik een envelop zonder mal?

Stap 1: kies de positie

Als eerste kies ik de positie van de prent, de gekleurde paddenstoelen wil ik prominent in beeld hebben. Ik vouw de pagina dubbel, als een soort koker. Ik vouw de punten niet één op één, maar zorg dat ik aan de achterzijde een flap overhoud van enkele centimeters. Dit vormt straks de plaklijn over de lengte van de envelop. Op onderstaande foto krijg je een beeld van hoe dat eruit moet gaan zien.

Hoe vouw ik een envelop zonder mal?

Ik wil een envelop vouwen van 14 cm breed. Dit teken ik af aan de binnenzijde. Daarna plaats ik mijn liniaal op de getekende lijn, daar vouw ik de flap overheen. Zo ben ik zeker dat de envelop over de hele lengte even breed is.

Hoe vouw ik een envelop zonder mal?

Stap 2: sluiting aan de onder- en bovenzijde

Vervolgens knip en vouw ik de sluiting aan de onderzijde van de envelop. Ik zet met potlood een lijn op 1,5 cm van de onderzijde. De strook aan de achterkant van de envelop knip ik af, volgens de lijn. De strook aan de voorzijde van de envelop vouw ik hier dadelijk overheen. Dat doe ik wederom door de liniaal op de lijn te leggen en de flap er strak overheen te trekken. Voordat ik ga vouwen knip ik van de strook aan de voorzijde de hoekjes schuin af.

Hoe vouw ik een envelop zonder mal?

Hetzelfde kunstje herhaal ik aan de bovenzijde van de envelop, nu met een strook van 3 cm. De strook aan de achterzijde knip ik net iets lager af, met 1 tot 2 mm speling. Dit doe ik omdat de envelop, eenmaal gevuld, iets zal opbollen. Het is verstandig hier rekening mee te houden, zodat er geen druk komt te staan op de plaklijnen.

Hoe vouw ik een envelop zonder mal?

Stap 3: dichtplakken met sterke lijm

Nu de envelop voorzien is van twee sluitingen is het tijd om het geheel in elkaar te plakken. Ik plak de envelop eerst dicht over de lengte, daarna volgt de sluiting aan de onderzijde. Om een stevige envelop te creëren is het noodzakelijk een sterke lijm te gebruiken. Ik gebruik hier de plakstift van Bison voor. Twijfel je of het papier wat je wilt gebruiken sterk genoeg is, dan kun je de plaklijnen en hoekjes eventueel versterken met plakband of washi tape.

5 Comments

 • Nicole

  Weer een handige tutorial. Het staat zo gezellig hè, een zelfgemaakte envelop. Helemaal omdat je het dan zo bij kleur en thema kan laten aansluiten. Qua postzegels is er bij deze envelop ook keuze genoeg. Feestje in de brievenbus.

 • Shirah

  Wauw, wat een fijne tutorial! Ik heb een envelopmal die ik héél veel gebruik. Zo leuk dat alles een envelop kan worden. Gister nog een envelop gemaakt van een foto van pompoenen in de Allerhande. Vond ik ook nog een pompoen in mijn stickercollectie en oranjekleurige washi tape voor erbij. Perfect!

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Om enveloppen te maken gebruik ik vaak een mal.
  Deze beschrijving is inderdaad erg handig als je een ander formaat envelop wilt maken.
  Ik mag ook graag atlassen uit de kringloop gebruiken voor enveloppen.
  Jouw natuurboek heeft prachtige afbeeldingen. Zo mooi!