Swappen

Hoe maak ik een stationery swap?


Een swap is zoveel als een uitwisseling van cadeautjes of creatieve materialen per post. Laat ik vooropstellen dat ik deze pakketjes niet heel vaak maak. Hoewel ik enorm geniet van het samenstellen en het inpakken, vraagt het ook veel tijd om zo’n brievenbusdoosje te vullen. Eerder deze maand wisselde ik er echter weer eentje uit. In deze blog laat ik jullie de inhoud van de swap zien en vertel ik hoe ik een creatieve swap samenstel en decoreer, met name met papier uit de kringloopwinkel.

Doe je mee aan een georganiseerde swap, bijvoorbeeld via Instagram, dan ontvang je vaak een beschrijving van de favorieten van je swapmaatje. Soms zelfs inclusief moodboard, vol inspirerende plaatjes. Ik spreek mijn swaps vaak één op één af en vraag daarbij minimaal om een favoriete kleur. Ook is het handig af te spreken wat je elkaar ongeveer gaat sturen, hoe uitgebreid gaat de swap zijn? Bestaat er een voorkeur voor bepaalde materialen of zelfgemaakte goodies? Zo krijg ik bijvoorbeeld regelmatig de vraag of ik een aantal van mijn zelfgemaakte stickers wil swappen. Zo begon deze uitwisseling ook.

Favoriete kleur
Toen ik vroeg naar een favoriete kleur kwam er al vrij snel een berichtje terug: “Geel!”. Fijn, want dat is ook mijn favoriete kleur. Dat werkt toch altijd net iets prettiger. Het eerste cadeautje lag dus al vast, een setje zelfgemaakte stickers. Daarna ben ik tussen mijn eigen materialen gaan zoeken naar bijpassende items. Uit oude natuurboeken, gevonden in de kringloop, stelde ik een papierpakket samen met voornamelijk gele bloemen. Zulke velletjes papier behoeven weinig decoratie. Ik vouwde een reep papier om het stapeltje en zette het vast met een touwtje, een stukje washi tape en een wax stempel.

In het kleine pakje op de voorgrond ging een rubberstempel. Een design welke ik dubbel had gekregen via een eerdere swap. Ik pakte het in met een pagina uit een oude encyclopedie, wederom uit de kringloop. Een klein pakketje is gauw gedecoreerd met een oude postzegel, een stempel, reepje washi tape en een kleine wax zegel. Voor deze kleine zegels gebruik ik de houtbrandstempels, verkrijgbaar bij Action. Een handige low budget tip, mocht je graag met wax werken.

Bloemzaadjes en postzegels
Zo nu en dan deel ik via Instagram zakjes met stokrooszaadjes uit, geoogst uit eigen tuin. De ontvangster van de swap reageerde gelijk ook graag wat zaadjes te ontvangen. Het volgende cadeautje was dus snel gevonden. Bloemzaadjes vind ik zelf ook erg leuk om te krijgen. Zeker in het voorjaar is het een toepasselijk cadeautje, in een swap of bij een brief. Je kunt hiervoor zaadjes kopen en opnieuw verpakken, maar ook in het najaar zelf zaadjes oogsten. Zo heb je een kosteloos cadeautje, om mee te sturen. In deze blog beschrijf ik hoe je bloemzaadjes kunt verzamelen in eigen tuin of buurt.

Dan een cadeautje waar je vrijwel iedere postliefhebber wel blij mee maakt, een zakje met oude postzegels. Ik kies vaak voor een mix samengesteld op kleur en/of thema. Postzegels om mee te knutselen koop ik graag via Marktplaats. Het zakje wat ik maakte is gevouwen met papier uit een oud schoolboek: ‘Logaritmen- en rentetafels’, uitgegeven door Noordhoff. Een boek vol rijen met cijfers, wat een speelse achtergrond geeft wanneer je het gebruikt voor zakjes of op collages.

Materiaal waarmee ik decoreer
Het strookje papier met opdruk ’27’ is een restje van een bingo blok, gekocht bij Bruna. Het beige tape is afkomstig van Classiky, een Japans merk. De kraft band, linksboven, is gescheurd van een rol. Dit papierband werd van oudsher gebruikt voor de maatopname van stoffen. Het geeft in deze tijden een prachtig vintage detail mee aan je poststukken. Ik kocht het bij The Old Stuff Shop. Je kunt het artikel in de webshop terugvinden via de categorie ‘Old Paper Lane’, doorklikken naar ‘Verpakkingen’.

In het zakje linksboven verpakte ik een kaart van het Zweedse merk Sköna Ting, o.a. verkrijgbaar via Dille & Kamille. Dit label voert een collectie met prachtige vintage natuurprenten. Ook het touw rechtsboven kocht ik bij Dille & Kamille, okergeel met goudkleurige accenten. Ik wikkelde het om een kaartje van stevig papier, geknipt uit een blok van Action. Het kaartje knipte ik op maat met een vintage garenkaartje uit de kringloop als voorbeeld.

Enveloppen en droogbloemen
Tot slot voegde ik een stapeltje zelfgevouwen enveloppen toe aan de swap. Deze vouwde ik van papier uit een groot oud natuurboek, met hulp van een mal. Ik verpakte de enveloppen op vergelijkbare wijze als het papierpakketje. Het gedroogde blad vond ik tevens in de kringloop, maar zal ook als decoratie verkrijgbaar zijn bij tuincentra. Uiteraard kun je ook zelf bladeren en bloemen drogen, om later te gebruiken bij het verpakken van cadeautjes. Het geeft een fijne afwisseling met de textuur van papier.

Om een pakketje als geheel goed bij elkaar te laten passen kun je gebruikmaken van een kleurenpalet. Hiermee sorteer je je materialen vooraf op kleur, waardoor je creaties altijd passend zullen zijn. Mocht je hier meer over willen weten, dan tip ik graag de blog die ik begin dit jaar daarover schreef: De voordelen van een kleurenpalet.

One Comment

  • Ilse * BY IK *

    Zo moooooi!
    Ik vind het zo bijzonder hoe jij dit allemaal maakt met oog voor detail. Love it!