Collages,  Goodies

Zo verwerk je snippers papier tot ronde mini collages

Zo verwerk je snippers papier tot ronde mini collages

Bewaar jij de restjes papier die overblijven van creaties, doordat je ze afknipt of -scheurt? Op mijn bureau staat een bakje waarin ik al deze restjes verzamel, tot de kleinste snippers. Het is ook direct mijn favoriete bron voor materiaal, want het bakje is een heerlijk allegaartje van mijn favoriete designs papier. Zelfs de allerkleinste snippers laten zich prima opnieuw verwerken in collages. Plak er bijvoorbeeld ronde mini collages van, ook wel Artist Trading Coins (ATC Coins) genoemd. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe ik deze kleine collages opbouw.

Zo verwerk je snippers papier tot ronde mini collages

ATC Coins vinden hun oorsprong in de Mixed Media community, waar de miniatuur kunstwerkjes onderling geruild en verzameld worden. De basis, het kartonnen cirkeltje, heeft officieel een doorsnede van 64 mm (2,5 inch).

De term Mixed Media doelt op het gebruik van diverse materialen en technieken om tot een compositie te komen. De collages worden opgebouwd met een mix van droge en natte materialen, een combinatie van papier met bijvoorbeeld verf, inkt of structuurpasta. Je brengt als het ware textuur aan in je werk. Om deze mini collages geschikt te maken als goodie voor snailmail en het gewicht laag te houden, beperkte ik mij tot het gebruik van Ecoline.

Vergeeld papier

Mijn basis voor de cirkel haal ik met een pons van 2,5 inch snel en gemakkelijk uit een strook stevig kraft papier. Ik begin mijn collage met het plakken van de achtergrond: door kleine strookjes papier overlappend op het karton te plakken. Ik gebruik verschillende tinten vergeeld papier, zo ontstaat een speels maar toch rustig ogend kleurenpalet.

Zo verwerk je snippers papier tot ronde mini collages

Waar de ene collage kleur krijgt door het gebruik van Ecoline, plak ik op de andere collage een oude postzegel. Met slechts subtiele accenten creëer je al gauw een andere stijl. Het is zeker een aanrader om de tijd te nemen te experimenteren met verschillende materialen en technieken. Door te durven spelen met kleuren (ook de tinten die je misschien minder aantrekken) en diverse soorten papier zul je al gauw nieuwe combinaties en effecten ontdekken.

Compositie bepalen

Uit een oude natuurencyclopedie, gevonden in de kringloop, knip ik enkele kleine plaatjes. Ik leg ze eerst los op het schijfje, om de juiste compositie te bepalen. Wees niet bang om slechts een deel van een prent te gebruiken. Juist dan ontstaat een aantrekkelijk geheel, omdat je als kijker niet weet wat er zich buiten de cirkel afspeelt.

Zo verwerk je snippers papier tot ronde mini collages

Diepte aanbrengen met vellum en tape

De prenten uit de natuurencyclopedie bepalen logischerwijs het thema van de collages. Zodra deze zijn opgeplakt is het de kunst de open plekken in de collages aan te vullen. Ik doe dit graag met strookjes washi tape, restjes gekleurd papier en stempelafdrukjes op doorschijnend vellum papier. Deze laatste brengt diepte in je creatie, doordat je de onderliggende elementen blijft zien. Op de onderste collage zie je dat ik maar een heel klein deel van een label heb gebruikt. De collage lijkt zo onderdeel te zijn van een groter geheel, waarvan de munt slechts een uitsnede is.

Zo verwerk je snippers papier tot ronde mini collages

De collage op links vul ik aan met gekleurde ruitjes, geknipt van een rol washi tape. Ook dit materiaal heeft de eigenschap doorschijnend te zijn, waardoor je een vergelijkbaar effect van diepte neerzet.

Meer inspiratie

Met minimaal materiaal kun je al tot prachtige composities komen. Ben je het niet gewend om op een klein oppervlak te werken, ga dan vooral de uitdaging eens aan. Iedere afmeting van een collage vraagt om een andere invulling. Een postzegel neemt plots veel meer ruimte in dan op een kaartje. Ook de botanische prenten zijn veelal niet groter dan 3 tot 4 cm. Meer voorbeelden van ATC Coins zien? Op Instagram vind je onder de hashtag #atccoins honderden foto’s van deze kleine kunstwerkjes, in tal van thema’s, kleuren en technieken.

2 Comments

  • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    Mooie stap voor stap beschrijving. Jij creeert zo’n fijne sfeer met je collage’s.
    Een ander formaat of vorm vraagt inderdaad om een andere werkwijze. Leuk om mee te spelen.
    Zulke kleine, ronde collages doen het ook leuk op een cadeautje als “label”.
    Bedankt voor je inspiratie!

    • studiosnailmail

      Wat een prachtig compliment, dankjewel! Een geweldig idee om er labels van te maken, dat is een mooie bestemming.