Collages,  Verpakkingen

Snailmail inspiratie: insteekmapje voor goodies

Snailmail inspiratie: insteekmapje voor goodies

Een mapje van papier, met daarin plaats voor een brief en enkele goodies. Het is een vaak geziene basis voor snailmail, waar vele varianten op te bedenken zijn. Voor dit insteekmapje heb je geen ingewikkelde afmetingen papier nodig, je vouwt het simpel en snel uit één velletje papier op A4-formaat. Ik koos muziekpapier als basis, in vrijwel iedere kringloop te vinden, en beplakte het gevouwen mapje volgens de collage techniek. In deze blog lees je hoe je zelf een mapje met drie insteekvakjes vouwt en vertel ik meer over de kleuren en materialen die ik gebruikte.

Snailmail inspiratie: insteekmapje voor goodies

Kleur bekennen

Op bovenstaande foto zie je de voorkant van het insteekmapje, dichtgevouwen blijft er een (bijna) vierkant kaartje over om te decoreren. In de kringloop kun je altijd wel slagen voor bladmuziek, van smetteloos wit papier tot prachtig vergeelde exemplaren. Ondanks de drukke print geeft dit papier, mede door de kleur, een neutrale basis om een collage op te starten. Dat wil zeggen, je kunt het met alle kleuren combineren. Ik koos voor een combinatie van wit en bruin, met gele en oranje details. Een collage laat zich makkelijk combineren wanneer je voordat je begint een aantal kleuren kiest en daarop je materialen sorteert. Heb je hier moeite mee? In deze blog leg ik uit hoe ik een kleurenpalet kies en welke stappen ik doorloop om mijn materialen te sorteren.

Hoe vouw je dit mapje?

Begin met een vel papier naar keuze op A4-formaat en leg deze liggend (horizontaal) op je werkblad. De lange zijde aan de onderkant (het dichtst bij jou) vouw je nu omhoog, tot circa 3 cm van de bovenste rand. De bovenste 3 cm die je onbedekt laat vouw je vervolgens over het dubbelgeslagen papier, zoals de flap van een envelop. Vouw niet te strak op de rand, het is belangrijk om circa 2 mm speling te behouden. Zodra de zakjes gevuld zijn met papierwaren bollen ze iets op, waardoor de flap niet meer goed aansluit wanneer je deze te strak op het onderliggende papier vouwt.

Snailmail inspiratie: insteekmapje voor goodies

De basis voor de vakjes is nu klaar, wat rest is het in drie vouwen van het papier. Dit kun je op de mm uitmeten met een liniaal, maar ook op gevoel doen. Ik vouw eerst de rechterflap naar binnen en daaroverheen volgt de linkerflap (de voorzijde van het mapje). Ook hier is het weer van belang de linkerflap niet te dicht op de rand te vouwen, zodat het met papierwaren gevulde mapje straks makkelijk dicht te vouwen is.

Om de drie zakjes vorm te geven knip je nu de bovenste flap van het mapje in drie delen, zodat ieder zakje een eigen sluiting krijgt. Dit doe je door de flap op de twee vouwlijnen recht naar boven in te knippen. Daarna knip je aan alle 6 zijden een hoekje af, schuin naar boven. Je ziet nu drie envelopjes ontstaan, zoals op onderstaande foto.

Snailmail inspiratie: insteekmapje voor goodies

Naaimachine of lijmstift

De volgende stap is het dichtplakken van het insteekmapje, zodat drie afgesloten vakken ontstaan. Op de foto’s heb je misschien al gezien dat ik hier een naaimachine voor heb gebruikt. Ik vind dit een prachtig detail geven in combinatie met papier. Heb je een naaimachine in huis, dan is het mapje makkelijk af te werken door de vouwlijnen en de uiteinden in een rechte lijn naar boven vast te zetten.

Een alternatief is de lijmstift, hiervoor heb je nog even een schaar nodig. Vouw het mapje open zodat het vel A4 weer horizontaal voor je ligt. Knip vanuit de onderkant (het dichtst bij jou) de twee middelste vouwlijnen verticaal in, tot de eerste horizontale vouwlijn (de onderkant van het mapje). Om de zakjes dicht te plakken kun je nu de 6 weerszijden voorzien van lijm, om de drie delen daarna weer naar boven dicht te vouwen. Tip: voor extra stevigheid  kun je om de uiteinden van het mapje een strookje washi tape vouwen, praktisch én decoratief.

Gebruikte materialen

Nu de basis voor het insteekmapje staat kun je het naar hartenlust decoreren. Door knipsels of postzegels juist op de vouwlijnen te plaatsen (zie bovenstaande foto), creëer je een mooi geheel wanneer het mapje is opengevouwen. Naast botanische plaatjes uit een oude natuurencyclopedie gebruikte ik vintage postzegels, washi tape van het Japanse merk Classiky (via Cafe Analog), stempelafdrukjes en papieren ringetjes uit de Hole Reinforcer Punch.

Ga je aan de slag met deze DIY? Ik ben heel benieuwd naar jouw versie van dit mapje. Plaats je een foto op social media? Tag @studiosnailmail op Instagram, dan deel ik met plezier jouw creatie in mijn Stories.

4 Comments

  • Mieke

    Hoi Ingrid,
    wat een superleuk idee…heb deze meteen nagemaakt met een printer A4 tje…deze is goed gelukt,dus nu ga ik um maken met mooi vintage papier.Erg bedankt voor deze leuke tutorial weer!!

    • studiosnailmail

      Wat geweldig om te lezen, Mieke! Stuur je een foto van het eindresultaat? Veel creatief plezier gewenst!