collagekaart
Collages,  Uitgaande post

8x botanische collages op kaarten

collagekaart

Het maken van collages op kaarten is iets van de laatste weken. Jarig zijn in coronatijd is anders dan anders en juist dan is een volle brievenbus een welkom cadeau. Ik mocht zelf in april mijn verjaardag vieren en sprak met een aantal andere creatievelingen een swap met verjaardagskaarten af. Ik knipte en plakte er heel wat af en in deze blog laat ik 8 van mijn creaties zien. Want hoe creëer je iedere keer een uniek ontwerp, wanneer je veel van hetzelfde maakt?

collagekaart

Ik begon de serie kaartjes met dit blauwe exemplaar. Een experiment, want blauw is een kleur waarin ik niet al te vaak werk. Bij dit eerste kaartje was ik zoekende naar het juiste papier en formaat. Wat werkt fijn? Ik probeerde eens een andere techniek om kleur in te brengen: door ecoline op het papier te druppen. Ook maakte ik een uitstapje naar een iets andere stijl, door een knipsel van een typemachine te verwerken. Je kunt enkel leren door veel uit te proberen.

collagekaart

Zo vind je vanzelf technieken en materialen die bij jou passen, waar je met plezier mee werkt. De basis voor ieder kaartje kan gelijk zijn. Ik kies bijvoorbeeld steeds voor een achtergrond van gescheurd papier uit oude boeken. Het is de kleur die de creatie maakt, ook als je steeds hetzelfde botanische thema gebruikt.

collagekaart

Kleurenpalet

Vrijwel ieder kaartje is voorzien van oude postzegels, botanische knipsels, vintage tickets en washi tape. Voordat ik een kaart begin bedenk ik een kleurenpalet. Ik verzamel materialen die hierin passen en maak vervolgens een compositie. De kunst van het maken van een collage is om niet te lang na te denken over die compositie. Plak het gewoon op en bouw daar verder omheen. Als je je materialen van tevoren hebt gesorteerd op kleur kan er eigenlijk niets misgaan.

collagekaart

Juist door niet té gestructureerd te werken zul je steeds met andere creaties eindigen. Ik weet vooraf nooit hoe een kaartje eruit gaat zien. Ik weet de basiskleur, ik weet de belangrijkste materialen. Verder is het maar net wat er op mijn pad komt. Pas tijdens het maken kies ik de botanische prenten, bij het doorbladeren van oude natuurboeken uit de kringloop. Ik kijk dan met name naar kleur. De botanische prent mag een opvallende zijn, zoals op bovenstaand kaartje. De achtergrond in groen, wit en bruin ondersteunt het geel, waardoor je oog naar de vogel trekt. Door het geel elders in de kaart te verwerken ontstaat een prettig geheel.

collagekaart

Volg de seizoenen

Bij het volgende kaartje voegde ik naast geel en groen een derde opvallende kleur toe: oranje. Hoewel ik slechts één kleur wijzigde, zie je dat de collage gelijk een andere uitstraling krijgt. Alsof het plots zomer is geworden. Zo kun je ook kijken naar je kleurenpalet, mocht je daar moeite mee hebben. Volg de kleuren van de seizoenen en jouw gevoel daarbij. Wat roept de zomer bij jou op? Voor mij zijn dat bloemen en vlinders in vrolijke kleuren, een warme zon. Zo ontstaat vanzelf het kleurenpalet. Ik neem steeds wit, groen en bruin als basis en voeg daar twee kleuren aan toe.

collagekaart

Op kleiner niveau kun je variëren met de ephemera die je gebruikt. Zo verwerkte ik hier een oud sigarenbandje in de collage en gebruikte ik voor de verandering oude postzegels van buitenlandse afkomst.

collagekaart

Basistechnieken voor collages

Zin om aan de slag te gaan? In een volgende blog zal ik stap voor stap beschrijven hoe ik een collage opbouw, van achtergrond tot details. Een uitleg over het gebruik van een kleurenpalet kun je lezen in deze blog.

4 Comments

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Stuk voor stuk zijn dit kunstwerkjes. Een feestje om in de brievenbus te ontvangen.
  Ik vind jouw stijl zo mooi!

 • José

  Leuk ! Van zulke posts krijg je haast vanzelf knutseldrang.. 🙂
  Een blad uit een oud boek als basis, is dat echt stevig genoeg voor een kaart, of heb je overal sowieso karton onder ?

  • studiosnailmail

   Goede vraag! Ik gebruik als basis meestal een kant en klaar kaartje van 250 grams kraft papier.