Materialen

De voordelen van een kleurenpalet

Sinds ik mijn stijl heb gevonden in botanische prenten en vintage papierwaren werk ik graag met collages. Om tot een kloppend geheel te komen is het handig gebruik te maken van kleurschema’s. Door je materialen vooraf te sorteren in een passend thema, kan er tijdens het maken van de collage weinig verkeerd gaan. Wat je ook op het papier plakt, de materialen matchen op deze manier altijd. In deze blog geef ik tips over hoe je een kleurenpalet kunt opstellen en toon ik mijn  kleurschema voor de maand januari.

Op zoek naar focus
Mijn behoefte aan een maandelijks kleurschema komt met name door een gebrek aan inspiratie. Ik bezit aardig wat materialen, in tal van kleuren. Dat is vaak ontzettend handig, maar kan ook benauwen. Afgelopen jaar merkte ik dat ik het prettig vind te werken volgens de seizoenen, een logisch gevolg van het werken met botanische prenten. De herfst is absoluut mijn favoriete seizoen. Een palet vol diepe, warme tinten. Ook de lente en zomer laten zich makkelijk uittekenen, van pastel tot felle, vrolijke kleuren, wanneer de natuur volop in bloei staat. Over de maand januari moest ik iets langer nadenken. Zouden we een (strenge) winter kennen, dan zou ik zonder twijfel voor blauwtinten kiezen. Ik besloot back to basic te gaan: wit, met her en der een accent in bruin of grijs.

Ik begin met het kiezen van één basiskleur, in mijn geval wit. Om het palet compleet te maken kies ik daar twee tot drie matchende kleuren bij. Deze kleuren zie je straks terug in de details van je werk. Het zijn de kleuren van de strookjes washi tape, stempelinkt, vintage postzegels etc. De basiskleur is mijn vertrekpunt bij het kiezen van papier, waarmee ik bijvoorbeeld zakjes vouw.

Nu is wit als basiskleur misschien niet het beste voorbeeld, want daar past werkelijk alles bij. In het voorjaar werk ik graag met geel als basiskleur. Met een sprekende kleur is het al iets lastiger tot een mooie combinatie te komen. Mocht je er moeite mee hebben begeleidende kleuren te vinden, zoek dan eens op bestaande paletten via Pinterest. Zoek ik op ‘kleurpalet geel’, dan krijg ik tal van suggesties voor bijpassende kleuren. Heb je je palet van drie tot vier kleuren duidelijk, dan kun je naar de volgende stap: het verzamelen van papierwaren en stationery.

Door je materialen te ordenen naar het kleurenpalet waarin je wil werken, verklein je als het ware je voorraad knutselspullen. Voor mij werkt dat inspirerend, omdat ik me zo volledig kan focussen op het creatieve werk dat onder mijn handen ontstaat. Ik zal geen afleiding vinden in het rommelen tussen materialen die me, voor nu, niets opleveren. Op de eerste foto in deze blog zie je een houten bakje met enkele materialen in het door mij gekozen palet. Alleen de aanblik van dit bakje geeft me al inspiratie. Of zoals een volger op Instagram het zo mooi verwoorde, bij het zien van deze foto:

Praktisch en mooi! Je spulletjes zien er meteen uit als een klein schilderijtje.

 

Hoe begin je met ordenen?

Bij het samenstellen van een collectie papierwaren en stationery kijk ik naar kleur, maar ook naar thema. Ik werk graag volgens de seizoenen en kies voor (wax) stempels die passen bij de flora en fauna zoals die op dit moment is. Het verzamelen van materialen doe ik in meerdere fases. Ik begin met het ordenen van (wax) stempels en washi tape. De stempels waarmee ik graag wil gaan werken krijgen een plaatsje in een oude letterbak, op mijn bureau. De rolletjes tape die passen in het kleurschema bundel ik met een verzamelring, verkrijgbaar bij Dille & Kamille. Mijn grootste favorieten krijgen een plekje in het kleine houten bakje van de foto. Het ordenen naar kleur (en eventueel thema) herhaal ik vervolgens bij ieder materiaaltype waarmee ik graag werk.

Het papier kies ik als laatste uit. In deze fase heb ik inmiddels duidelijk welke stempels en tape ik wil gebruiken, welke klosjes touw daarbij passen, in welke kleur wax ik zegels ga maken en met welke kleuren inkt ik ga stempelen. Deze onderdelen brengen kleur in mijn collages. De stationery waarmee ik straks ga decoreren vul ik aan met bijpassende knipsels, stickers, postzegels, tickets en prentjes uit Verkade albums. Op onderstaande foto kun je goed zien hoe ik daarbij kies voor de donkere tinten uit het palet.

Tot slot kies ik het papier waarmee ik de achtergrond van een collage maak, of waarmee ik zakjes vouw om goodies in te verpakken. Hierin kies ik bewust voor de lichtere tinten, zodat de details straks duidelijk naar voren springen. De achtergrond is er als het ware ter ondersteuning. Ik werk met name met papier uit oude boeken, gevonden in de kringloop. In deze fase verzamel ik een stapeltje favoriete boeken naast mijn bureau. In een latere blog zal ik iets meer vertellen over de soort boeken die ik hiervoor koop. Uiteraard kun je ook kiezen voor het verzamelen van een stapel losse velletjes, rollen of blokken papier. Net wat jij makkelijk vindt werken.

Afwisseling creëren
Door te spelen met licht en donker voorkom je dat de werkstukjes die je in dit palet maakt teveel op elkaar gaan lijken. Een valkuil wanneer je veel dezelfde kleuren gebruikt. Precies hierom kies je meerdere ondersteunende kleuren, zodat je voor afwisseling kunt zorgen. Ook kun je in plaats van een achtergrond in een lichte tint de boel eens omdraaien. Ik doe dat bijvoorbeeld door behalve zakjes van wit papier, ook zakjes in bruin kraft papier te vouwen.

Een kleurenpalet ontstaat vooral op gevoel, het moet jou immers inspireren en is daarbij heel persoonlijk. Heb je moeite met het maken van collages, dan kan het helpen je materialen vooraf te ordenen naar een kleurenpalet van drie tot vier tinten. Heb je dat gedaan, dan maakt het niet uit wat je op het papier plakt. Je hebt de zekerheid dat de materialen elkaar ondersteunen en versterken. Voor mij ligt hier de sleutel in het maakproces: niet te lang nadenken over wat je plakt en waar je het plakt.

4 Comments

  • Priepraat

    Dat is wel een goeie tip. Ik heb bakken vol van vanalles en door ze op thema te leggen kan ik er misschien ook nog eens iets mee doen. Zou het mij dan ook lukken om zulke mooie post te maken…?

  • Ageeth Mooij

    Na het lezen van je blogbericht realiseer ik me dat ik zoveel om mij heen verzamel, dat ik er voor een nieuw 'project' goed aan doe om eerst op te ruimen.