Gastblog,  Materialen

Anne legt uit: waterverf gebruiken in poststukken

Anne legt uit: waterverf gebruiken in poststukken

Waterverf staat hoog op mijn lijst met materialen waarmee ik nog eens snailmail wil maken. Er zijn echter zoveel soorten verf beschikbaar, waar begin ik? Welke penselen werken fijn en op welk papier komt de verf het beste uit? Als ik al die materialen heb, wat ga ik dan eigenlijk maken? Al deze vragen weerhouden me ervan ook werkelijk te starten. Herken jij dat? Anne (@alles.anne op Instagram) is een kei in het gebruik van waterverf op poststukken en kent de antwoorden wél. Zo leren we van elkaar! In deze gastblog, geschreven door Anne, lees je er alles over.

Anne: Wie mij volgt op Instagram weet: naast mijn lichte verslaving aan het versturen van post, houd ik ontzettend van schilderen met waterverf. En wat is er nu leuker dan deze twee hobby’s te combineren?

In deze blog laat ik je een aantal ideeën zien voor het gebruik van waterverf in je poststukken. Ook lees je aan het eind een aantal tips en tricks voor gebruik en aanschaf van je waterverfmaterialen.

Briefpapier versieren

Waar ik vroeger kant-en-klaar postpapier kocht, maak ik het tegenwoordig bijna altijd zelf. Op die manier kan ik ervoor zorgen dat mijn papier qua kleur of thema mooi aansluit bij de rest van mijn poststuk. En het versieren van papier vind ik gewoon heel leuk om te doen.

Voor het briefpapier op onderstaande foto gebruikte ik twee gewone A5-blaadjes kraftpapier. De hoeken beschilderde ik met metallic waterverf van de Action. Echt een fijne, goed gepigmenteerde budgetwaterverf! De spetters, een effect dat ik ontzettend mooi vind met waterverf, maak ik door mijn penseel flink nat te maken met water en waterverf. Vervolgens houd ik het penseel tussen middelvinger en duim vast, en tik ik er zachtjes op met mijn wijsvinger. Als de verf is opgedroogd, kun je deze als basis gebruiken voor je collage of andere versieringen.

Anne legt uit: waterverf gebruiken in poststukken

Als je waterverf gebruikt op gewoon papier, raad ik je aan om slechts kleine delen van het papier te beschilderen, niet teveel water te gebruiken en niet te vaak met je penseel over het papier heen te gaan. Gewoon papier neemt nauwelijks water op, waardoor het papier vrij snel beschadigt en gaat bobbelen. Dat laatste voorkom je trouwens bijna niet met gewoon papier. Gelukkig is daarvoor ook een makkelijke oplossing: het (opgedroogde!) papier even een nachtje onder een stapel dikke boeken leggen doet wonderen.

Klein kunstwerkje als postcadeautje

In mijn eigen poststukken staat de brief altijd centraal, en daarnaast stuur ik graag een paargoodies mee met mijn brieven. Meestal zijn dat lichtgewicht papierwaren: oude postzegels, uitgeknipte plaatjes uit oude boeken, vintage tickets, stickers, samples van washi tape. Minstens zo graag stuur ik mijn postmaatje een zelfgemaakt kleinigheidje mee, bijvoorbeeld een schilderwerkje. Op de eerste foto in de blog zie je daarvan een paar voorbeelden. Ik houd er zelf van om de randen van het aquarelpapier te scheuren (i.p.v. te snijden), omdat ik zo’n gerafeld randje een extra mooi effect vind geven aan mijn schilderij. Ik kies ervoor om het klein te houden: aquarelpapier is vrij zwaar, wat de portokosten voor je poststuk dus al snel laat stijgen. Een leuke variatie op deze gewone schilderijtjes, is om bijv. een boekenlegger of blanco ansichtkaart te beschilderen en op te sturen naar je postmaatje.

Postmapje van beschilderd aquarelpapier

Voor onderstaand postmapje beschilderde ik een vel goede kwaliteit aquarelpapier (A4) op voor- en achterkant met een botanisch patroon in verschillende groentinten. Met een zwarte brushpen tekende ik daar ook nog wat blaadjes overheen. Met behulp van een enveloppenmal maakte ik een envelop uit het beschilderde papier.

Anne legt uit: waterverf gebruiken in poststukken

Na de envelop te hebben gevouwen, sneed ik een aantal velletjes blanco papier op maat en vouwde deze dubbel tot een boekje. In de vouwrand van de envelop en het papierenboekje prikte ik met een speld twee gaatjes, en met papiertouw bond ik het schrijfpapier in de envelop. Detail: met de spettertechniek die ik hierboven al eens noemde, versierde ik het briefpapier subtiel in dezelfde kleur groen als het mapje.

Voilà, een postmapje van je zelfgedecoreerde papier! Het leuke daarvan is dat het écht een persoonlijk poststuk wordt, en je elk patroon en elke kleurencombinatie kunt kiezen die je maar mooi vindt!

Tips voor materialen

Zin om met waterverf aan de slag te gaan? Misschien heb je al wat liggen, misschien ben je op zoek naar fijne materialen of wil je je collectie aanvullen. Mijn ervaring is dat, net als met veel andere creatieve hobby’s, je plezier valt of staat met kwalitatief goede materialen. Je hebt in principe geen miljoen verschillende kleuren verf nodig, omdat waterverf zich perfect en gemakkelijk laat mengen.

Verf

  • Ik raad eigenlijk iedereen aan om de Pocketbox Aquarelverf van Winsor & Newton aan te schaffen: met ca. €15,- vriendelijk voor je portemonnee, alle kleuren die je je maar kunt wensen, er zit een fijn penseeltje bij en de kwaliteit van de verf is écht goed. De kleuren kun je afzonderlijk ook weer aanschaffen in de winkel (in een napje of tube), mocht het opgaan. Ook kun je napjes uit het palet klikken, en vervangen door andere losse napjes verf van dit merk.
  • Toe aan wat meer variatie? Ik ben erg fan van de paletjes van Prima Marketing, ze komen in prachtige en verrassende kleurencombinaties. Zelf gebruik ik graag het palet Decadent Pies.
  • Geen aquarelpalet in je bezit, maar wel potjes Ecoline? Perfect! Ecoline is een vloeibare waterverf en komt in prachtige heldere kleuren. Ook brushpennen van bijv. Ecoline of Tombow kun je als waterverf gebruiken: zet wat dikke strepen op een glad oppervlak (gebruik bijv. een plat bord), pak de inkt op met een nat penseel en je bent ready to go!
  • Goedkope waterverf van budgetwinkels is meestal slecht gepigmenteerd en korrelig, het mengen van kleuren werkt ook niet fijn. Eenmaal op je papier droogt het dof en licht op, van jouw mooie kunstwerkje blijft er weinig over. Eén uitzondering op de kwaliteit van budgetwaterverf, is de metallic aquarelverf van Action. Deze is echt goed gepigmenteerd, en dat voor slechts een paar euro!

Penselen

Ook voor penselen geldt: de meest goedkope werken meestal niet prettig. De haren van deze penselen zijn vaak stroef en ongelijk, ze glijden tijdens het schilderen niet soepel over je papier en je kunt er daardoor niet precies mee werken. Gevolg: frustratie! Mijn tip is dan ook om te investeren in een paar penselen van wat betere kwaliteit.

  • Voor de echte beginner tip ik deze goedkopere penselenset van Royal Talens Art Creations.
  • Als je wilt investeren in wat betere kwaliteit penselen maar (nog) niet de hoofdprijs wilt betalen dan zijn de Winsor & Newton Cotman penselen een aanrader (o.a. online & offline verkrijgbaar bij hobbywinkel Pipoos).
  • Echt bereid om professionele kwaliteit penselen aan te schaffen? Die van Princeton Heritage zijn het neusje van de zalm.

En niet geheel onbelangrijk: al deze penselen zijn van synthetische haren!Je penselen houd je mooi door goed gebruik. Met een paar simpele handelingen houd je ze in goede conditie. Maak je penselen na gebruik vrij van verf. Maak ze nooit schoon door ze ‘uit te drukken’ op de bodem van je glas water, maar swirl ze net zolang door het water tot alle verf eruit is. Laat je penselen nooit in je potje met water staan, en laat ze liggend drogen.

Papier

Waterverf is, hoe kan het ook anders, flink nat Daarom leent gewoon papier zich niet goed voor werken met waterverf, en krijg je op speciaal aquarelpapier een veel mooier resultaat. Daarin is de keuze reuze, al zou ik ver weg blijven van het karton dat de budgetwinkels verkopen als aquarelpapier. In de betere hobbywinkel kun je van duurder papier vaak een sample meekrijgen, waarmee je kunt experimenteren. Drie tips:

  • Fabriano Accademia is onwijs prettig papier, en naar verhouding niet duur: voor een dik blok met 100 grote vellen (zelf nog even op maat snijden) betaal je ca. € 25,-.
  • Ik werk zelf graag op A5-formaat, en vind de ringblokken van Canson fijn voor mijn portemonnee en kwast.
  • Echt professionele kwaliteit papier is dat van Legion Stonehenge.

 

Ik ben benieuwd, ben jij al enthousiast om aan de slag te gaan met waterverf? Laat het vooral weten in de reacties, ook als je nog vragen hebt! Die mag je me uiteraard ook altijd via Instagram stellen.

3 Comments