Collages,  Uitgaande post

5 winterse collage kaarten met dieren

5 winterse collage kaarten met dieren

Collage kaarten, als ik ergens het afgelopen jaar mijn stijl mee heb kunnen ontwikkelen zijn het deze creaties. Ik begon ze te maken in de eerste lockdown, voor verjaardagen of andere creatievelingen die wel een opsteker konden gebruiken. Bij de recente aankondiging van de tweede lockdown maakte ik er opnieuw een aantal. Dit keer zonder na te denken over een ontvanger, maar om bewust bezig te zijn met mijn handen en uit mijn hoofd te komen. In deze blog laat ik je vijf creaties zien, allen in een winters thema en met dieren in de hoofdrol.

5 winterse collage kaarten met dieren

Kleurenpalet

Iets wat ik altijd doe voordat ik een nieuw project start, het opstellen van een kleurenpalet. In mijn verzameling materialen zoek ik naar papierwaren die in dit palet passen. Voor de winterse kaarten koos ik voor een combinatie van bruin, groen en wit. Overeenkomstig met hoe de natuur op dit moment is. Een blik naar buiten vormt vaak mijn inspiratiebron. Door mijn materialen vooraf te selecteren, kan ik me volledig focussen op het creëren. Welk papier of tape ik ook kies, ik ben zeker dat de materialen, uitgestald op mijn bureau, matchen.

5 winterse collage kaarten met dieren

In de eerste stap kies ik papier voor de achtergrond van de collages, vaak pagina’s uit oude boeken. Ook zijn de rolletjes tape, stickers en vintage postzegels uitgezocht op kleur. Als basis voor de kaart gebruik ik oude ansichtkaarten. De kringloop ligt er vol mee. Deze kaarten zijn stevig genoeg om te beplakken, zonder dat ze buigen door de lijm. Extra leuk vind ik de opdruk op de achterzijde, met ruimte voor de postzegel en lijnen voor het adres.

Knippen, scheuren en plakken

Ligt de basis klaar, dan ga ik in een oud natuurboek op zoek naar prenten die goed passen bij het kleurenpalet en het formaat van de kaart. Deze illustraties knip ik alvast netjes uit. Ik gebruik hiervoor een klein, maar scherp schaartje van Penco (een Japans merk in stationery, verkrijgbaar via Cafe-Analog).

5 winterse collage kaarten met dieren

Het plakken begint met de achtergrond. Ik scheur verschillende pagina’s uit oude boeken in repen en laat deze onderling overlappen. Daarna breng ik kleur in mijn collage door postzegels op te plakken. Het begint nu een soort puzzel te worden, op zoek naar de juiste compositie. De uitgeknipte illustratie en postzegels schuif ik over de kaart. In deze fase is het vooral de kunst niet te lang na te denken. Een collage mag jou uitdagen creatief te zijn, met ruimte voor spontaniteit. De lege plekken die overblijven vul ik ten slotte met strookjes tape, stickers en stempels.

5 winterse collage kaarten met dieren

Stap voor stap in beeld

Meer weten over het opstellen van een collage? In deze blog laat ik je stap voor stap met foto’s zien hoe ik mijn lagen opbouw. De collage kaarten die ik in het voorjaar en de zomer maakte kun je terugvinden in deze blog.

12 Comments

 • Corline

  Hé grappig, ik plak postzegels en tape meestal als laatst, maar ik ga de volgorde eens veranderen. Lijkt mij veel makkelijker! Dus eerst achtergrond, dan postzegels en tape en dan pas het plaatje. Klinkt ook veel logischer!

  • studiosnailmail

   De prent speelt voor mij de hoofdrol, vandaar de keuze om die als bovenste laag in te zetten. Natuurlijk is het wel leuk om wat te spelen met overlappingen. Net wat past. Succes!

   • Corline

    Ja snap ik! Ik plakte er meestal omheen, maar door de volgorde te veranderen krijg je meer diepte denk ik. Ik ben het al aan het toepassen en het werkt wel fijn. (Uiteindelijk vergat ik nog eerst te stempelen…)

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Leuk om te lezen hoe je je collage’s opbouwt.
  Je kaarten zijn heel erg mooi!

   • Chantal

    Hallo
    Wat word ik blij van jouw blog, ik kwam erop terecht op het juiste moment.
    In “toeval” geloof ik niet. Ik zat op Instagram, te snuffelen bij de dames die vintage papieren e.d aanbieden en toen zag ik jouw naam ergens staan en klikte erop…en zo geschiede.
    Van een gewoon bullet journal naar een art journal en vanuit daar interesse gekregen in junk journals, en zo ook nu dus snail mail wat nog nieuw voor mij is!
    Blij met jouw!
    Groetjes Chantal

    • studiosnailmail

     Welkom, Chantal! Wat leuk om te lezen hoe je Studio Snailmail hebt gevonden en waar je op creatief vlak zoal mee bezig bent. Ik ben benieuwd of snailmail een volgende hobby gaat worden 🙂