Collages maken in een rolodex
Collages,  Hergebruik

Dit is leuk! Collages maken in een ouderwetse rolodex

Collages maken in een rolodex

Een prachtige vorm van hergebruik: het idee om collages te bundelen in een ouderwetse rolodex. Deze kaartenmolen gevuld met kleine systeemkaarten sierde in het pre-digitale tijdperk menig bureau, gevuld met contactgegevens. In de kringloop duiken ze af en toe op, een mooi object voor een creatief project waar je jaren plezier van zult hebben. In deze blog vertel ik samen met drie andere creatievelingen: Karin, Brigit en Diane over onze ervaringen met het maken van collages in een rolodex, voorzien van creatieve tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Creatieve uitdaging op klein formaat

Wat maakt deze systeemkaarten anders dan het plakken van een collage op een standaard kaartje? Allereerst de afmeting: een kaart uit een rolodex meet gemiddeld 10 x 5,5 cm. Voor een uitgebreide collage is dat geen groot oppervlak en daar ligt een fijne uitdaging. Ook dien je rekening te houden met de openingen aan de bovenzijde, waarmee je het kaartje in de rolodex klikt.

Collages maken in een rolodex

Voor mij is het het eerste project waarin ik iets voor mezelf maak. Een met collages gevulde rolodex staat decoratief prachtig op het bureau. Ondanks dat het kleine formaat van de kaartjes uitdagend kan zijn, maakt het ook dat er minder details nodig zijn om een kaartje te vullen. Een fijn project waarbij ik tussendoor eens een kaartje beplak, om kleuren en materialen te proberen of juist om die ene hele mooie prent te verwerken, als cadeautje aan mijzelf.

Ruilen met anderen

Rond de creatieve werkplek van Diane (@diaantje_creative) staan maar liefst drie van deze kaartenmolens opgesteld. Zij plakt de kaartjes niet alleen voor zichzelf, maar wisselt ze ook uit via snailmail. “Ik vind het delen van elkaars creativiteit iets moois, het geeft inspiratie en het creëert een band. Regelmatig scrol ik door alle mooie collages heen om inspiratie op te doen.”

Collages maken in een rolodex (Diane)

Sorteren op kleur

In haar collages werkt Diane het liefst met één basiskleur. “Ik hou van vintage, mooie postzegels en boeken waar je dieren, bloemen, insecten, paddenstoelen en ga zo maar door uit kan knippen. Ook met muziekpapier werk ik graag. Bij het opbouwen van een collage vormt het papier op de ondergrond mijn basis. Soms voeg ik een mooie quote toe met brushpennen. Dit alles maakt mijn eigen vintage stijl: een collage vol met mooi papier, zegels, uitgeknipte plaatjes en stickers. De ene keer een volle collage, de andere keer een hele rustige.”

Collages maken in een rolodex (Diane)

“Laat je niet afschrikken door de beperkte afmetingen van een rolodex of bijvoorbeeld een mini journal. Deze ‘kleine’ projecten zijn juist uitdagend en je zult verbaasd zijn hoeveel er op zo’n kaartje past. Kies een mooie ondergrond als basis: muziekpapier, papier uit een oud lees- of woordenboek. Kies een kleur waar je mee wil gaan werken en bedenk of je een thema wil toepassen. Zelf leg ik alles eerst los op het papier en schuif er nog mee om het een geheel te maken voor ik alles vastplak. Tip: vaak maak ik tussendoor een foto om te kijken of ik het idee heb dat ik nog wat mis.”

Kaartjes laten matchen

Karin (@karin._p) bedacht een eigen systeem om haar rolodex te vullen. “Ik probeer steeds setjes van drie te maken. Dus per keer zes kaartjes die met elkaar moeten matchen. De meerwaarde van een rolodex zit voor mij in het puzzelen op een klein stukje papier. In het begin wilde ik alles strak op het kleine kaartje hebben maar inmiddels gaan mijn plaatjes er gerust buiten, geeft niks.”

Collages maken in een rolodex (Karin)

Kenmerkend in haar collage-reeksen is het vele gebruik van oude papierwaren. “Ik ben dol op de kringloop want daar vind je de leukste materialen en oude, bijzondere boeken en tijdschriften en wat al niet meer om mee te werken. Inspiratie haal ik voornamelijk uit Instagram en ook van wat ik onderling uitwissel. Ik werk ook graag mee aan zgn. Round Robins (een rondreizende journal, waarin alle deelnemers enkele pagina’s decoreren) en daar leer ik veel van.”

Collages maken in een rolodex (Karin)

Welke tips heeft Karin voor beginnende collage-makers? “Alles mag en kan, doen wat je zelf mooi vindt en waar je blij van wordt. Zoek wel van tevoren je materialen uit, dan werkt het lekker door. Probeer het uit, kijk bij anderen wat zij doen. En soms gaat het mis of ben je niet tevreden, nou dan begin je een ander keer weer opnieuw.”

Prentenboeken

Voor een heel andere stijl is het de moeite waard een kijkje te nemen op het Instagram-account van Brigit (@gittepetit). Zij werkt het allerliefst met knipsels uit mooie prentenboeken.

“Daar maak ik van alles mee. Bijvoorbeeld ‘doosjes vol liefs’. Dat zijn oude tapedoosjes van ongeveer 10 x 10 cm die ik vul met allemaal moois dat ik maak met één prentenboek. Denk aan een klein notitieboekje, tags, kaartjes en envelopjes. En er zitten altijd een paar gehaakte lijstjes in. Ook houd ik al jaren een creatief dagboek bij waar ik mijn mooiste plaatjes in verwerk.”

Collages maken in een rolodex (Brigit)

Hoe is ze op het idee gekomen om met een rolodex aan de slag te gaan? “Ik vermoed dat ik op Pinterest wat leuke dingen voorbij zag komen. En dat ik toen bedacht dat op mijn werk nog een rolodex in het magazijn stond. Al jaren ongebruikt. Ik heb toen gevraagd of ik die mocht hebben.”

Brigit vulde op haar beurt op Pinterest een bord vol met fijne inspiratie om de kaartjes te beplakken.

Blijmaker

Waar de ‘doosjes vol liefs’ verzonden worden per post, maakt Brigit de collages op de systeemkaarten puur voor zichzelf. “Creatief zijn is voor mij net zo belangrijk als ademhalen. Ik zou niet zonder kunnen.”

“Naast de grote projecten die ik doe, vind ik het heerlijk om kleine projectjes te doen. Vooral op dagen dat ik me niet zo fijn voel, is de drempel om creatief aan de slag te gaan soms best hoog. Terwijl ik weet dat het me helpt om stil te staan, dingen te verwerken en me beter te voelen. En dan is een klein project als een kaartje heel prettig. Ik stop de kaartjes in mijn rolodex en draai er regelmatig aan zodat er andere kaartjes in het zicht komen, daar word ik blij van.”

Collages maken in een rolodex (Brigit)

“De allerbelangrijkste tip is echt een open deur: gewoon beginnen! Zoek wat papiertjes bij elkaar (tijdschriften, prentenboeken, restjesbak) en ga lekker knippen, scheuren, schuiven en plakken. Er kan niks misgaan. De papierbak is geduldig.”

Meer inspiratie zien?

Op Instagram vind je onder de hashtags #rolodexart en #rolodexcards duizenden prachtige voorbeelden, in vele creatieve stijlen. Voor een rolodex kun je onder andere terecht in de kringloopwinkel of op online verkoopkanalen als Marktplaats en Vinted. Een redelijke prijs voor een rolodex op deze kanalen is een bedrag van circa 10 tot 15 euro.

2 Comments

 • Mieke

  Hoi Ingrid,
  wat een leuk blog weer, ik denk dat ik er ook een ga aanschaffen,leuk denk ik
  om iets voor jezelf te maken en door te bladeren..
  Dank je weer voor deze inspiratie.

  • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

   Fijne inspiratie weer!
   Het andere formaat is idd een mooie uitdaging.
   Het is ook zo leuk om er heerlijk doorheen te bladeren.
   Groetjes, Ilse (by-ik.blogspot.nl)