Hergebruik,  Interview,  Snailmail

Overgebleven papier weggooien? Tamar startte een postproject

Creatieve Collage Recycle

Voorzichtig open ik de envelop die voor me ligt. Uit het ritselende papier komt een tweede envelop tevoorschijn, goedgevuld en vergezeld door een handgeschreven brief met een opdracht.

Deze rondreizende envelop, gevuld met snippers en strookjes papier, is een idee van Tamar (@hetbureauvantamar). Wie de envelop krijgt mag uit dit stapeltje alle papiertjes nemen die inspiratie geven. Wat doe je er vervolgens mee? De opdracht van Tamar is als volgt: plak met de gekozen papierwaren een collage en post deze op Instagram onder de hashtag #creatievecollagerecycle.

Alternatief voor de prullenbak

Vol nieuwsgierigheid blader ik door het stapeltje, samengesteld uit restjes papier afkomstig van de bureaus van mijn creatieve voorgangers. Het is dan ook een wirwar aan stijlen en kleuren. Ik kom materialen tegen die ik zelf niet zo snel zou kopen, maar die wel direct mijn interesse wekken. Zo valt mijn oog al gauw op een sticker van een getekend meisje. Een stijl die op Instagram niet meer weg te denken valt. Ik leg de sticker rechts van mij en al bladerend plaats ik er allerlei papierwaren bovenop. Een strookje vergeeld en gescheurd papier met een stempelafdruk van een vogel, bladmuziek, een oude postzegel van een boom, een strookje glad papier met vrolijk gekleurde gele bloemen.

Creatieve Collage Recycle - beschrijving van de opdracht

Tamar: “De envelop maakt nu al een jaar een estafette mee. Wat voor de ene persoon een vergeten briefje of restje is wat bleef rondslingeren, is ineens een eureka-moment voor de volgende. Die ‘kringloop’ kan zich volgens mij blijven herhalen en dat vind ik er zo leuk aan! Je geeft elkaar als het ware inspiratie door. Het idee ontstond eigenlijk vanuit een impuls. Het wegdoen van spullen is voor mij altijd een dingetje. Overgebleven papier wil ik niet zomaar weggooien in de prullenbak. Dit project geeft een inspirerender en hartelijker alternatief.”

“Ik heb alles uitgekozen wat me aansprak”

In afwachting van een vrij uurtje laat ik de materialen die ik heb uitgezocht even rusten. Een week of twee later tik ik op Instagram de hashtag in, benieuwd naar de creaties van andere deelnemers. De laatste bijdrage is die van Marjelle (@jelle_maakt) en direct herken ik materialen uit mijn voorraad. Want dat is hoe het werkt: wat jij uit de envelop haalt vul je weer aan met eigen materialen.

Marjelle: “Ik vind het heerlijk om door papier te snuffelen, de patronen te zien, de structuren te voelen, vaak ruik ik er zelfs aan! Ouder papier heeft echt een typische geur, vind je niet? Ik ben eerst de beschrijving van Tamar gaan lezen, wat is de opdracht? Hoe ga ik de inhoud van de envelop bekijken? Brengt het me meteen op een idee of niet?”

De selectie van Marjelle blijkt heel divers: een oud theezakje, een bestempeld label, een sticker met een goudkleurig hart, een skeletblad. Hoe maak je daar vervolgens een collage van? “Ik heb alles uitgekozen wat me aansprak, maar dat werd voor mij later juist de uitdaging. Ik was meteen verliefd op het boomblad, zó mooi! Een materiaal wat ik nooit eerder heb gebruikt is het theezakje. Om het voor mezelf makkelijker te maken heb ik daar een rondje uit gestanst.”

Creatieve Collage Recycle - de collage door Marjelle
De collage die Marjelle maakte met restjes uit de envelop

“Bij het opbouwen van een collage begin ik met de buitenste randen, zoals hier de margrietjes op de blauwe achtergrond aan beide kanten. Daarna vul ik de binnenzijde op. Ik heb gespeeld met rechthoekige en ronde vormen. Door kleuren terug te laten keren heb ik rust proberen aan te brengen. De kleine glittertjes maken het speels. Het blad moest een eervolle plek krijgen, niet weggestopt maar helemaal bovenop!”

Het balletje blijft rollen

Dit creatieve project blijft dus ook lang nadat je mee hebt gedaan inspirerend. Want wat is het leuk om te zien hoe anderen aan de slag gaan met materialen die ik zelf graag gebruik. Verwerkt in andere stijlen ontstaat ineens een heel andere creatie. Dat bevestigt ook Tamar: “Het is zo leuk om eigen materiaal terug te zien. Het blijft voor mij iedere keer verrassend wat er aan papier gebruikt is én bij wie de envelop is aangekomen.”

Marjelle: “Dit project voelt een beetje als Kerstmis: leuke dingetjes verpakken voor een ander, zorgvuldig uitgekozen. Het is een heel leuk spontaan idee, niet te veel poespas. Het brengt een uitdaging op je pad. Bij het maken van de collage blijft het volgen van je gevoel het belangrijkste: vind je het zelf mooi om naar te kijken? Dan is het ook mooi!”

Creatieve Collage Recycle - het aanvullen van de envelop
Het aanvullen van de envelop met papier uit eigen voorraad

Meedoen aan de #creatievecollagerecycle

Hoe kun je dit creatieve project tot slot ook op jouw adres laten bezorgen? Tamar legt het uit: “In de envelop zit een lijstje met mensen die enthousiast zijn over het project. Degene die de envelop heeft is helemaal vrij om zelf te bedenken naar wie de envelop gestuurd wordt. Ik deel het vaak via mijn Stories als er iets nieuws opduikt over de envelop. Via die weg kun je dus ontdekken bij wie de envelop is en die persoon benaderen. Misschien ben jij dan de volgende ontvanger. Als dat niet lukt, kun je vragen of degene die ‘m heeft je op het lijstje wil schrijven. Zo is je naam bekend bij de volgende ontvangers en bestaat er een kans dat de envelop binnenkort alsnog bij jou terechtkomt.”

2 Comments

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Wat is dit leuk zeg! Ik ga zo even op Insta neuzen bij deze hashtag.
  Zo herkenbaar … materialen die ikzelf heb en door een ander op een heel andere manier gebruikt worden … het niet weg kunnen gooien van restjes (maar ook weten dat je niet alles kunt bewaren …
  En nieuwe inspiratie: theezakjes, dat is ook leuk knutselmateriaal. We drinken zelf meestal losse thee. Maar genoeg zakjes bij anderen te vinden 😉
  Dank weer voor je inspirerende blog! Groetjes, Ilse

 • Petra

  Wat een leuk idee en inspirerend om te zien hoe ieder er weer iets heel anders van maakt. Ik verheug me trouwens altijd op jouw nieuwe blog. Op Instagram en FB is zo veel te zien dat ik soms niet meer weet wat ik nu precies gelezen heb. Jouw blog lees ik regelmatig weer en is zo overzichtelijk dat ik altijd weer een ideetje kan terughalen om er iets mee te doen. Dus dank je wel voor de tijd en moeite die je er in stopt.