Uitgaande post

Uitgaande post: variant op mapje van muziekpapier

Het vouwen van een inschuifmapje, zoals ik dat vorige maand deed, beviel me zo goed dat ik het nog eens herhaalde: in een iets grotere versie. Een fijne basis om te beplakken met allerlei restjes papier, washi tape en knipsels uit botanische boeken. Voor deze variant gebruikte ik een volledig A4’tje, waarmee je een prachtig mapje krijgt van ongeveer een A6 groot. Handig, want dat vraagt minder werk in het bijsnijden van papier. Schrijfpapier van een A5 vouw je makkelijk dubbel en schuif je zonder moeite in één van de vakjes.
Opbouw van een collage
Bovenstaande foto maakte ik tijdens het maakproces. Ik ben hier bezig met het decoreren van de voorkant van het mapje. De vouwtechniek is afgekeken van een tutorial op Instagram. Maak ik een collage dan ligt mijn bureau in een mum van tijd vol materialen. Rolletjes washi tape, stempels, gescheurde restjes papier, één of meer botanische boeken. Bij deze collage begon ik met de achtergrond: bruin papier uit een oud boek, gevonden in de kringloop. Daarna kies ik een botanische prent, om er vervolgens kleur in te brengen met washi tape en stickers. Tot slot ga ik aan de slag met diverse stempels in het thema, de finishing touch.
Sla je het mapje open dan is dit het resultaat van de vouwtechniek: twee open envelopjes, met vier driehoeken om te decoreren. Hiervoor gebruik ik dezelfde materialen en opbouw als bij de voorkant. De inschuifvakken geven voldoende ruimte voor een stapel papier en diverse zakjes met goodies. In het kraftpapier zakje op rechts verstopte ik wat losse thee. In de kleine witte zakjes (gemaakt met patroonpapier, een budgetvariant van pergamijnpapier) steken bloemzaadjes en samples washi tape. Wil je de precieze inhoud bekijken (er steken nog twee zakjes met goodies achter) dan verwijs ik je graag door naar Hilde, de ontvangster van deze snailmail. Zij plaatste op Instagram een leuke overzichtsfoto van het pakketje.
Kleuraccenten aanbrengen

Het eindresultaat van de voorkant zie je hierboven. Om de rode kleur te benadrukken heb ik een vintage postzegel toegevoegd en een wax zegel gemaakt in een bijpassende kleur. Deze twee elementen vind ik naast washi tape ideaal voor het aanbrengen van een leidende kleur. Zeker een wax stempel is opvallend, vanwege de dikte op het papier. Het maakt de collage levendiger doordat er een kleine diepte ontstaat. De wax stempel met het veertje is één van mijn favorieten en kocht ik via AliExpress.

Een verkort stappenplan van mijn patroon bij het maken van collages: achtergrond, botanische prent, washi tape, stempels, postzegels en wax stempel. Zoals uitgelegd heeft ieder onderdeel zijn functie. Hopelijk geeft het jullie een fijne leidraad om zelf aan de slag te gaan met collages. Het is zo leuk om te doen!

2 Comments