Goodies,  Stempelen

Zo maak je postzegels met stempels en botanische boeken

Zo maak je postzegels met stempels en botanische boeken

Het idee voor deze decoratieve postzegels gaat al een tijd rond op Instagram. In allerlei vormen: met een stempel als basis of juist gemaakt van vintage postzegels. Mooie inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan. In deze blog lees je hoe ik te werk ging om mijn versie van deze creatieve trend, zo mogen we het onderhand wel noemen, te fabriceren. Het eindresultaat kun je verwerken in eigen creaties, een journal of meesturen als goodie bij snailmail, leuk!

Stap 1: het stempelen van de postzegels

Stempels of vintage postzegels

Ik begin deze DIY met het stempelen van de basis, hiervoor gebruik ik een set clear stamps. Stempels van postzegels zijn er in vele soorten en maten. Heb je er geen, dan kun je deze DIY ook prima uitvoeren door het kader van de postzegel op papier te tekenen of door vintage postzegels te gebruiken. Op Instagram deelde @lize.creates daar prachtige inspiratie voor.

Het idee om stempels te gebruiken baseerde ik op een creatie van @fanphimail. Deze Belgische creatieveling maakte decoratieve postzegels met het sprookjesachtige washi tape van het Japanse merk Krimgen.

Stap 2: een perforatie maken met een ronde pons

Zodra de afdrukjes droog zijn haal ik met een kleine ronde pons een cirkeltje uit het midden van het kader.

Prenten van amper 2 cm

In de kringloop loop ik nooit voorbij de planken met natuurboeken, prachtig materiaal voor snailmail. Het boek  ‘Natuurleven in Nederland’, een uitgave van Reader’s Digest (1991) is één van mijn favoriete titels. Een rijkgevuld boek, met vele illustraties van planten en dieren.

Het boek bevat ook vele prenten in een heel klein formaat. Ik vond er nooit een doel voor, tot het idee voor deze postzegels voorbijkwam. Om je een beeld te geven: mijn stempels zijn circa 2 cm hoog. De pons maakt een ronde uitsnede van 1,5 cm doorsnee. Heerlijk priegelwerk en toch is deze DIY simpel en snel te maken.

Stap 3: de postzegels over de prenten plaatsen

Eerst plakken, dan knippen

De postzegels knip ik los en plaats ik over een illustratie in het boek. Zo kun je direct het resultaat bewonderen en de juiste positie van de prent bepalen. Ben ik tevreden, dan plak ik met lijm (ik gebruik een plakstift van Bison) het gestempelde kader op de pagina uit het boek. Door het kader in eerste instantie direct op de pagina te plakken kun je uitgaan van een groter en steviger werkvlak. Bij creaties in dit kleine formaat vind ik dat zelf makkelijker werken.

Stap 4: lijm de postzegels op de plaatjes en knip deze uit

Zodra de lijm droog is haal ik de prent uit het boek en knip ik de postzegels netjes langs de lijnen op maat. Van stempelen tot knippen is deze DIY een werkje van nog geen 15 minuten. Fijn om even tussendoor te doen, wanneer je graag creatief bezig wil zijn, maar weinig tijd hebt. Met een voorraad van deze zegels kun je ruime tijd vooruit.

Zo maak je postzegels met stempels en botanische boeken

Ga jij aan de slag met deze DIY?

Ik ben benieuwd hoe deze creatieve trend jou gaat inspireren. Maak je je eigen creatieve postzegels en plaats je hiervan een foto op Instagram of Facebook? Ik laat me op mijn beurt graag weer door jou inspireren. Tag @studiosnailmail of gebruik de hashtag #studiosnailmail, dan deel ik jouw creaties met plezier op mijn kanalen.

2 Comments

  • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    Super leuk idee!
    Ik zag onlangs zulke stempels voorbij komen. Gaat me toch kriebelen om te kopen als ik jouw mooie idee zie 😉
    Leuk hè, die dieren- en plantenboeken van de kringloop.