kringloopvondst
Kringloopgeluk,  Tips

Hoe vind je wat je zoekt in de kringloop?

kringloopvondsten bloemenkwartet

Iets waar je al tijden naar zoekt eindelijk vinden, een mooie vorm van kringloopgeluk. Maar hoe vind je in de chaos van de gemiddelde kringloopwinkel nu eigenlijk wat je zoekt? Is dat puur geluk hebben, of kun je daar zelf iets in betekenen? Vandaag deel ik 7 van mijn kringloop tips. Waar moet je op letten wanneer je op schattenjacht gaat, en welk doosje laat je beter dicht?

[TIP 1] Kies de juiste winkel
In mijn omgeving zijn er vier winkels die ik regelmatig bezoek. Niet alleen heeft iedere winkel een eigen specialiteit, ook verschillen de winkels in opzet en prijsniveau. Uit ervaring weet ik inmiddels in welke winkel ik de grootste kans maak een bepaald item te vinden. Voor échte vintage items hoef ik niet in de commerciële winkels te zijn, daarvoor ga ik naar een lokale aanbieder in een nabijgelegen dorp. Het aanbod van een winkel is vaak al te raden aan de hand van de omgeving. Wonen er in die plaats veel oudere mensen? Grote kans dat er meer vintage aanwezig is.

[TIP 2] Plan je bezoek bewust
Ieder van ons heeft zo zijn of haar eigen voorkeuren bij het winkelen. Ik geef bijvoorbeeld de voorkeur aan rustige momenten, waarop ik ook nog eens zeker ben van voldoende nieuwe aanwas. Mijn favoriete moment is de dinsdag onder schooltijd. Op maandag nemen medewerkers vaak de tijd om de winkel weer op orde te maken na de drukke zaterdag. Er komen gegarandeerd nieuwe artikelen in de winkel te staan en kasten met kleinere spullen worden opnieuw geordend.

[TIP 3] Neem iemand mee (of juist niet)
Voor een gemiddeld kringloopbezoek trek ik gerust drie kwartier uit. Dat geeft me de tijd om alles rustig te bekijken (en te herbekijken). Met een familielid of vriendin gaan winkelen kan enorm gezellig zijn, maar alleen wanneer je beiden een liefhebber bent. Ken je elkaars verlanglijstje dan kun je ook nog eens doeltreffend de winkel door, twee zien altijd meer dan één. Is je winkelpartner niet zo gecharmeerd van tweedehands, dan is het allicht beter terug te komen wanneer je alleen bent. Niets zo vervelend als je te moeten haasten vanwege het ongeduld van een ander.

kringloopvondsten vintage stationery en papierwaren

[TIP 4] Heb geduld
Bezoek nooit een kringloopwinkel of markt met bepaalde verwachtingen. Een bekend gegeven: wanneer je iets specifieks zoekt vind je het zelden. Laat je verrassen door het aanbod van het moment, dat voorkomt teleurstellingen.

[TIP 5] Focus eerst op je lijstje en laat het dan los
De meeste winkels zijn ingedeeld in afdelingen, zo weet je precies waar je je speurneus nog eens extra dient in te zetten. Scan de afdeling eerst globaal, zie je het item dat je zoekt? Ieder artikel heeft wel een bepaald herkenningspunt, zoals een opvallende verpakking of vorm. Geen directe pareltjes in het zicht? Neem de tijd om kasten en verborgen hoekjes uit te pluizen. Succesvol winkelen in een kringloop is soms net een speurtocht. Door de ruimte te scannen weet je al gauw of het item dat je zoekt aanwezig is. Is dat niet het geval, dan kun je het item voor nu even loslaten en je richten op de toevallige gelukjes.

[TIP 6] Bij twijfel, doen
Ach, deze kennen we allemaal wel: een leuk item gezien, toch laten staan en wanneer je terug gaat is het weg. Mijn moeder wees me er ooit eens op: zodra je een artikel vastpakt, het terugzet, even je rondje afmaakt en het toch wil hebben… is het negen van de tien keer weg! Bij de grotere items gaat de volgende tip niet werken, maar voor klein spul wel. De meeste winkels voorzien in winkelmandjes of hebben bij de kassa een tafel staan waar je artikelen die je wilt kopen, maar niet wilt blijven dragen tijdens het winkelen, tijdelijk kunt stallen. Maak hier gebruik van, ook wanneer je nog twijfelt. Aan het einde van de rit kun je er altijd nog voor kiezen het item terug te zetten in de winkel. Een andere bezoeker ervandoor zien gaan met het item dat jij jezelf had toebedacht? Dat gaat jou niet gebeuren.

[TIP 7] Welke doosjes je beter dicht laat? Geen enkele!
De beste schatten liggen soms diep begraven. Open dus vooral alle doosjes die je ziet, wie weet welke parel je tegemoet schijnt. Zo vond ik in een kast vol spelletjes ooit een oud doosje van verweerd blauw karton, volgeplakt met reclamestickers. Dat kon nooit veel zijn. Toch wel! Bleek de inhoud een geweldige set vintage alfabet stempels te zijn. Nog steeds mijn grote favoriet bij het maken van snailmail.

Dit waren ze, mijn 7 tips voor het vinden van het ware kringloopgeluk. Hopelijk hebben jullie er wat aan bij een volgend bezoek. Heb je zelf een handige tip? Vul me gerust aan door te reageren op deze blog.

6 Comments

 • Corline

  Leuk Ingrid,
  Ik mis het struinen in de kringloopwinkel. Hopelijk snel weer wat normaler allemaal

 • Paula

  Wat een leuke tips. Ik ben dol op struinen in kringloopwinkels en we hebben hier een aantal leuke in de buurt zitten. Ik hoop dat het weer snel mogelijk is om eens lekker los te gaan.

 • Shirah

  Ik heb je website net ontdekt en word er zo blij van! In deze bizarre coronatijd heb ik er een nieuwe hobby bij: snailmail. Heerlijk om zo te knippen en plakken! Bij de kringloop heb ik pas twee Flow Magazines gekocht en een boek van Gustav Klimt. Kostte bijna niets en ik heb er al veel kaarten van gemaakt. Heel leuk om met ‘postogen’ door de kringloop te struinen.

  • studiosnailmail

   Met hergebruik kun je zoveel kanten op! Geniet van je nieuwe hobby en welkom op de blog 🙂