Materialen

Deze 11 creatieve materialen heb ik altijd op voorraad

Met een creatieve hobby kun je heel wat materialen verzamelen. Het aanbod stationery en papierwaren is groot en dat kan soms behoorlijk overweldigen. Toen ik in 2013 begon met het maken van snailmail verzamelde ik materialen in allerlei kleuren en thema’s. Een eigen stijl is iets wat zich met de jaren moet vormen en zelfs dan blijven voorkeuren veranderen. Toch zijn er inmiddels een aantal materialen waar ik echt niet zonder kan, deze heb ik altijd op voorraad. Omdat ik er graag mee werk of omdat ik gaandeweg heb ervaren dat dit merk kwalitatief het beste is.

1. Frankeerzegels in een botanisch thema

Een open deur, maar zonder frankeerzegels geen snailmail. Met een gedecoreerde envelop is het natuurlijk fijn wanneer de zegels qua kleur en thema mooi in de collage passen. Mijn favoriete velletje postzegels is een uitgave uit 2010: ‘Lang leve het bos‘.

2. Vintage postzegels in allerlei kleuren

Bij het plakken van een collage gebruik ik vintage postzegels om kleur aan te brengen. Zoals een schilder de keuze heeft uit honderden kleuren verf, zo heb ik mijn voorraad oude postzegels.

3. Kraft enveloppen van HEMA

Hoewel ik mijn enveloppen ook graag zelf vouw, met pagina’s uit oude natuurboeken, heb ik altijd een stapeltje kant en klare enveloppen van kraft papier op voorraad. Ik koop ze bij HEMA, in C6 en C5 formaat. Deze enveloppen zijn van stevig papier en kunnen tegen een stootje. De plaklaag van de zelfklevende sluiting is echter iets minder sterk, daar smeer ik voor de zekerheid een laagje lijm op.

4. Lijmstift van Bison

Ik heb in al die jaren veel soorten lijm geprobeerd, van de bekende Prittstift tot rollers met een plaklaag en potjes vloeibare lijm. Het meest tevreden ben ik over de lijmstift van Bison, o.a. verkrijgbaar bij Action. In deze blog vertel ik waarom ik deze lijm verkies boven andere merken.

5. Oude ansichtkaarten

Wanneer ik collage kaarten maak, doe ik dat met een oude ansichtkaart als basis. De kringloop ligt vol met kaarten, met vaak de meest afzichtelijke prenten. Deze kaarten zijn van prachtig stevig karton en vormen daarmee het ideale vertrekpunt voor een uitgebreide collage, opgebouwd uit vele lagen. Een stevige onderlaag trekt niet gauw krom. Een leuk detail van deze oude ansichtkaarten vind ik de lijnen voor het adres, op de achterzijde van de kaart. Dat geeft je kaartje net iets extra’s mee.

6. Natuurencyclopedie uit de kringloop

Aan één groot boek in verschillende thema’s heb je eigenlijk al voldoende. Mijn favoriete titel is de ‘Encyclopedie van de natuur: flora en fauna van Nederland en Europa’, onder redactie van Michael Chinery en uitgegeven door Vroom & Dreesman in 1983. Het is een boek vol illustraties van dieren, bloemen, bomen, schelpen en paddenstoelen. Ik doe al jaren met een exemplaar. Op Marktplaats is deze titel nog regelmatig te vinden. Tip!

7. Vergeelde woordenboeken en ander papier

Naast de botanische prenten mogen de boeken met vergeeld papier uiteraard niet ontbreken. Ik plak er graag de achtergrond voor collages mee, of vouw er zakjes van. Favoriet zijn oude woordenboeken en bladmuziek.

8. Bolletjes wol en dun katoendraad

In de kringloop moet ik ook altijd even neuzen in de bakken met wol en garen. Een stapeltje papier bundelen met een touwtje maakt het al gauw tot een aantrekkelijk cadeautje. Ook stuur ik soms in snailmail samples mee, als goodie bij een brief. Op bovenstaande foto zie je hoe ik van kraft papier kleine garenkaartjes heb gemaakt.

9. Inkt om mee te stempelen

Goede inkt is alles en dan heb ik het niet over de inktkussens die je bij een setje stempels van Action of HEMA ontvangt. Er gaat voor mij niets boven de inktkussens van Versa en StazOn. Een vaste plek op mijn bureau hebben de inktkussens van VersaFine. Dit is een inkt op oliebasis, waardoor ook de kleinste details van de stempel scherp worden weergegeven op het papier.

10. Washi tape van Classiky

Misschien herkende je bovenstaande rolletjes tape al, deze zijn afkomstig uit de ‘Old Book’ collectie van het Japanse merk Classiky. Het ouderwetse lettertype geeft een prachtig vintage detail aan collages of andere creaties. De zilverkleurige ring, waarmee ik de rolletjes bundel, kocht ik bij Dille & Kamille.

11. Zelfklevende etiketten van wit papier

Tot slot mijn vaste adreslabels: zelfklevende etiketten van wit papier. Ik schrijf de naam en het adres van de ontvanger eigenlijk nooit met de hand op de enveloppen. Veel liever gebruik ik de typemachine, wat ben ik dol op het effect van de op papier geslagen letters. Een strook etiketten laat zich makkelijk in de machine rollen. Deze stickers koop ik bij Wibra of Action. Het formaat 7,1 x 3,1 cm gebruik ik voor het adres van de ontvanger. Op de kleinere versie noteer ik mijn postcode en huisnummer, deze plak ik op de achterzijde van de envelop.

Nu jullie mijn 11 onmisbare creatieve materialen kennen, ben ik benieuwd naar jouw top 3! Welke materialen heb jij altijd op voorraad? Hebben we overeenkomsten, of juist helemaal niet? Laat het me weten in een reactie.

3 Comments

 • Fanphimail

  Dank je wel voor de tips alweer…. stempelkussens zijn mijn echte topfavoriet (met stempels natuurlijk). Ik gebruik heel graag versafine clair maar in mijn journals ook versamagic. De details zijn dan niet zo fijn, maar dat drukt ook niet door bij fijn papier. Verder ben ik gek op de Classiky labels. Die gebruik ik op zowat elke envelop. En mijn ” stickermeisjes” …. ik mag dan wel volwassen zijn, maar deze stickers doen me echt weer meisjesachtig voelen.

  • Elisabete Mulder

   Hey there,
   Loved all the stuffs I’ve seen here só far…
   And would like to know, how can I purchase them?
   I live in Brasil, but have family in Holland… so u guys could delivery eighter to Amsterdam or Castricum.

   Tks,
   Bete Mulder

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Leuke blog weer om te lezen en inspiratie op te doen!
  Mijn top 3: oude boeken uit de kringloop, washitape en oude postzegels.
  Ook kwartetkaarten zijn heel fijn materiaal. Zo wordt het een top 4 ;-).