Stempelen

DIY: hoe ik stickers maak met stempels en inkt

Het is één van mijn favoriete DIY’s: het bestempelen van blanco stickers. Op Instagram laat ik regelmatig creaties voorbijkomen. Door te oefenen met combinaties van stempels en verschillende kleuren inkt ontdek ik steeds nieuwe mogelijkheden. Ik heb inmiddels een vaste volgorde waarin ik mijn ontwerpen als het ware ‘opbouw’. In deze blog leer ik je stap voor stap je eigen stickers te maken met stempels en inkt.

Basismateriaal

Als basis gebruik ik blanco cirkelvormige etiketten die zelfklevend zijn. Ik gebruik witte etiketten met een doorsnee van 4 cm, maar je kunt deze DIY ook prima uitvoeren met andere formaten of kleuren. In een eerdere blog vertelde ik al dat ik mijn stickers twee jaar geleden kocht bij Action. Helaas waren deze stickers vrij snel weer uit het assortiment. Bij de betere kantoorhandel zul je ze allicht wel vinden of kun je ze laten bestellen. Het merk Herma verkoopt vergelijkbare etiketten, in meerdere formaten.

Hoe ik begin

Omdat ik met witte stickers werk breng ik eerst wat kleur aan, als achtergrond. Dit doe ik door een matte inkt, in dit geval VersaMagic, op het papier te deppen. VersaMagic geeft een krijtachtige look, ideaal om een zachte basis mee op te zetten. De achtergrond hoeft niet egaal te zijn, in het eindresultaat zijn de randen die het stempelkussen achterlaat niet meer zichtbaar. Om alvast wat diepte aan te brengen breng ik op één helft een stempelafdruk aan, met de inkt van de achtergrond. De afdruk krijgt vanzelf meer pigment. Dit komt doordat je bij het stempelen meer druk op het papier geeft dan wanneer je dept met het inktkussen.

Van licht…

Bij de volgende stap komt meer kleur kijken. Ik vul nu de andere helft van de sticker met twee afdrukken, elk in een andere kleur. Deze drie stempels vormen straks de achtergrond. De afdrukken mogen elkaar dus best iets overlappen, dat zorgt juist dat het geheel iets speelser oogt. Ik gebruik vanaf deze stap een ander type inkt: VersaFine. Dit is een inkt op oliebasis, geschikt voor de kleinere details.

…naar donker

Belangrijk is dat je bij het vullen van de achtergrond niet je meest donkere inkt gebruikt, die heb je namelijk nodig voor de details die de hoofdrol gaan spelen in je creatie. Ik kies hiervoor meestal twee stempels die goed passen bij het thema dat ik voor ogen heb. Op de rechterfoto krijg je daar al een goed beeld van. Ik plaatste in het midden van iedere sticker een afdruk van een paddenstoel, met een donkerbruine inkt.
Om de stickers goed te vullen plaats ik daarna een tweede afdruk met een donkere inkt, in dit geval opvallend zwart. Je kunt met de afdrukken spelen door ze net buiten de cirkel te laten vallen. Op het laatst trek je de witte achtergrond om de cirkels los en zie je niets meer van de restjes buiten de stickers.

Kleine details aanbrengen

Nu de sticker voorzien is van diverse lagen is het tijd om de kleine openingen op te vullen. Ik gebruik hier graag tekst en cijfers voor, om het geheel een vintage look mee te geven. Hiervoor kies ik weer twee nieuwe kleuren inkt. Is je voorraad niet zo groot, dan kun je uiteraard ook met eerdere kleuren aan de slag.

Eindresultaat onthullen

Ik schreef het al, uiteindelijk haal je het omliggende stickerpapier los van de ondergrond. Dit vind ik altijd leuk, want nu zie je eigenlijk pas echt het eindresultaat van je creatie. Zorg voordat je begint te trekken wel dat de inkt goed droog is. Je wilt immers geen vlekken en vegen op je werk achterlaten.

Op de kopfoto van deze blog was het eindresultaat natuurlijk al te bewonderen. Om het rijtje compleet te maken ook hier een foto van de stickers, zoals ze uiteindelijk geworden zijn. Ik kies er meestal voor om in setjes te werken. Zoals je hebt kunnen zien is er best wat materiaal nodig voor deze DIY. Ik vind het zelf gemakkelijker om er dan direct meer te fabriceren, met her en der wat variatie in de stempels.

Stempels schoonmaken

Na het afronden van de stickers maak ik altijd de gebruikte stempels schoon. Niet mijn favoriete klusje, maar wel belangrijk om de stempels goed te houden. Ik doe dit door overtollig inkt op een kladblaadje te stempelen. Daarna haal ik een vochtig babydoekje over het stempeloppervlak. Spoel houten stempels liever niet af onder de kraan, daardoor kan het rubber loskomen van het hout.

Welke inkt ik gebruik

Voor de volledigheid een overzicht van de gebruikte inktkussens: VersaMagic Gingerbread voor de achtergond en de afdruk op de eerste helft, VersaFine Toffee en Smokey Gray voor het vullen van de tweede helft, Vintage Sepia voor de afdruk van de paddenstoel, Onyx Black voor de tweede hoofdrolspeler en tot slot Olympia Green en Crimson Red voor de kleine details.

2 Comments

  • Anouk de Jonge

    Leuk zeg! Ik doe dit ook heel graag, ik geloof dat mijn originele inspiratie een instabram post van jou was! Leuk om meer te leren over jou process

  • miekequilt

    Wat leuk dat je nu beschrijft hoe je werkt. Ik heb de stickers al in huis omdat ik dit eerder bij jou zag en het zo leuk vond. Nu kan ik er mee aan de slag.