Uitgaande post

Uitgaande post: nooit eerder waagde ik me aan rood

In iedere snailmail die ik verstuur probeer ik de voorkeur van de ontvanger te verwerken. Zo is één van mijn adressen gek op vlinders en roze. Een leuke creatieve uitdaging, want het is niet direct mijn eigen stijl. Voor Ruchama (van de Postfabriek) waagde ik me voor de allereerste keer, in de zes jaar dat ik snailmail maak, aan rood. Haar lievelingskleur, maar een kleur waar ik altijd ver van wegbleef. Ik vond het te schreeuwerig, te opvallend. Tot nu, want ineens zie ik de schoonheid ervan. Hoe prachtig het zich laat combineren met vintage papierwaren en bruintinten. Jezelf af en toe een creatieve uitdaging opleggen is zo verkeerd nog niet.
Beginnen op bekende wegen
Ik begon heel voorzichtig met dit zakje van een pagina uit een oud plantenboek. Twee rode postzegels, een spoeltje rood in de naaimachine in plaats van wit of okergeel. Dat kan ik nog wel handelen, maar overtuigd was ik allerminst. Zulke zakjes maak je trouwens heel simpel, door twee min of meer gelijke velletjes papier opeen te leggen en aan drie zijden dicht te naaien met de naaimachine. De opening aan de bovenzijde voorzag ik met een ronde pons van een inkeping. Zo is het net iets makkelijker om het zakje te openen.

Wie Ruchama een beetje kent of haar blogs leest weet dat ze gek is op postzegels, in het bijzonder roodkleurige. In een kant en klaar zakje van pergamijn verpakte ik er een aantal. Deze zakjes van doorschijnend papier bestelde ik via Kimya Verpakkingen.

Fouten maken

Het vierkante zakje vouwde ik met kraftpapier, hiervoor gebruik ik een mal uit een oude collectie van HEMA. De decoratie op dit zakje ontstond door een fout met een andere creatie. Het linkerdeel komt eigenlijk van een ander klein envelopje, waar ik de mist in ging met stempelen. De inkt die ik gebruikte wilde niet hechten aan het gladde vellum papier (een soort perkament) wat ik daarvoor gebruikte. Ook hier gaat weleens wat mis, verkijk je er niet op. Ik knipte de mini collage los, voor eventueel later gebruik. Het bleek een prima match met deze basis van kraftpapier. Grappig hoe foutjes soms samenvallen tot de mooiste combinaties.
In het zakje waarmee ik mijn uitdaging begon stopte ik een setje zelfgemaakte stickers. Ook stuurde ik een aantal ansichtkaarten mee en stroken vintage bus tickets. Die twee bundelde ik door een stuk kraftpapier om de kaarten te vouwen en deze strak dicht te plakken. Een simpele oplossing die je met decoratie van papier, stempels en tape om kunt toveren tot een aantrekkelijke verpakking, in welke stijl ook.
Een beetje van mezelf
De zakjes en kaarten bundelde ik samen met de brief tot een pakketje. Uiteraard voorzien van een kleine touch in mijn eigen favoriete kleur: okergeel touw. Om het bundeltje iets extra’s mee te geven plaatste ik een wax zegel, over de uiteindes van het touw. De stempel van de paddenstoel kocht ik onlangs via AliExpress.

Voor de envelop koos ik een andere favoriet van Ruchama: vogels. Het is een pagina uit een oud natuurboek, gevonden in de kringloop. Het is wel belangrijk dat het papier wat je hiervoor gebruikt stevig genoeg is. De sorteermachines van PostNL zijn wat dat betreft weinig vriendelijk. Je kunt een poststuk eventueel ook verstevigen door het te verpakken in een transparant wenskaartzakje.

Ben ik inmiddels overtuigd van het gebruik van rood? Toch wel. De omslag kwam bij het zakje waar het misging met stempelen. Mooi hoe juist op zo’n punt de kracht van een kleur gevonden kan worden.

5 Comments

 • Ruchama

  Héél blij met deze rode post! Leuk om te zien hoe je uit je comfort zone bent gestapt en dit werkelijk prachtige geheel hebt gemaakt. Sinds Kim me ooit zei dol te zijn op foutjes in post durf ik steeds vaker foutjes gewoon foutjes te laten. Terwijl wat jij zegt ook zo klopt, hoe je vanuit een fout anders gaat kijken en er ineens heel iets anders, nog mooiers ontstaat!

  Nogmaals bedankt Ingrid! ��

 • Anouk de Jonge

  Ik vind hem prachtig! Ik ben zelf ook niet persé dol op rood, mijn verloofde wel en zo ben ik de kleur ook wat meer gaan waarderen.

 • miekequilt

  Wat een prachtige snailmail heb je gemaakt. Mooi gecombineerd alles, ondanks dat je niet zo van rood houdt. Heel inspirerend om weer wat meer met papier te gaan doen.