Collages,  Uitgaande post

Leuke variant: ronde collages op een bierviltje

Leuke variant: ronde collages op een bierviltje

Ieder formaat collage vraagt om een andere aanpak. Toen ik begon met het maken van collages deed ik dat in het standaard formaat van een kaart: 10 x 15 cm. Een overzichtelijke basis om mee te beginnen. Heb je dat onder de knie, dan kan het interessant zijn juist groter of kleiner te gaan werken. Een mooie manier om je stijl te blijven ontwikkelen. Onlangs deed ik mee aan een mailswap waarbij een bierviltje de basis vormde. Het was voor mij de eerste keer dat ik een ronde collage maakte. In deze blog lees je hoe dat beviel en hoe ik te werk ben gegaan.

Leuke variant: ronde collages op een bierviltje

Een rond bierviltje heeft een formaat van 10,7 cm. Dat is geen heel groot oppervlak, wanneer je er meerdere plaatjes op kwijt wilt. Voor mij hoeft in een collage niet alles 1 op 1 te kloppen met de werkelijkheid. Dat de vogel bijvoorbeeld kleiner is dan de bloem vind ik niet storend, zolang het qua kleur een kloppend geheel is.

Bewust kijken naar kleuren

Ik begin, zoals altijd, met het plakken van de achtergrond. Daarvoor gebruik ik repen papier, gescheurd uit oude boeken. Door subtiel te variëren met de kleuren papier ontstaat een levendige basis. Ik kies altijd voor een palet dat loopt van wit tot het bruin van kraft papier. Werk ik in een bepaalde kleur, zoals nu blauw, dan verwerk ik een strookje papier in die kleur in de achtergrond. Zo ontstaat straks een mooi geheel met de plaatjes.

Heb je er moeite mee om van de losse elementen in de collage een geheel te maken, kijk dan goed naar kleuren. De sleutel ligt in het laten terugkomen van kleuren. Je maakt als het ware koppels. Zo komt het geel van de vogel terug in de vlinder en de knop van de bloemen. Kijk je later naar het geheel dan geeft het rust, doordat je ogen niet naar slechts één punt worden getrokken. Dit kun je al toepassen wanneer je op zoek gaat naar plaatjes in de natuurboeken. Ik selecteer bij het doorbladeren van de boeken enkel op kleur en formaat. Om te bepalen of ik inderdaad een goede match heb gevonden pas ik de plaatjes eerst op de basis, zonder ze vast te lijmen.

Leuke variant: ronde collages op een bierviltje

Omdat mijn basis dit keer rond is, moet ik toch even puzzelen. De plaatjes vallen al gauw buiten het viltje en dat maakt dat ik anders te werk moet gaan dan bij een rechthoekige basis. In een beperkt formaat vallen de postzegels ook ineens een stuk groter uit. Ik vind het vermakelijk hiermee te schuiven en daardoor te leren welke elementen op zo’n klein ‘doek’ bijdragen aan het totaalplaatje. Het laat me met een nieuwe blik naar mijn materialen kijken.

De kunst van een ronde collage ligt in het laten wegvallen van elementen aan de randen, ze slechts deels te gebruiken. Doordat de ronde vorm zo vloeiend is, geeft het juist een interessante compositie om een deel van het verhaal buiten het plaatje te houden. Met een collage laat je een tafereeltje zien. Bedenk wat je wil vertellen en zoek daar materialen bij. Ik laat me vaak inspireren door een blik naar buiten te werpen. Wat speelt zich op dit moment af in mijn tuin? Dat ik deze collage maakte op één van de eerste warmere dagen in het jaar zal geen verrassing zijn.

De collage verder inkleuren

Bevalt de compositie, dan komt de lijmstift op tafel. In deze blog lees je welke lijm ik graag gebruik om collages zo strak mogelijk te plakken. Tegelijk met het lijmen voeg ik strookjes washi tape toe, om de collage verder in te kleuren. Ook postzegels en andere kleine vintage papierwaren zijn mijn ‘kleurpotloden‘ in collages. Ik kies graag voor egaal tape of designs met een vintage karakter. Onder de steeltjes van de bloemen zit heel subtiel een strookje washi tape verwerkt. Zo komt het plaatje iets los van de achtergrond en kun je enige diepte creëren.

Leuke variant: ronde collages op een bierviltje

Een bierviltje heeft twee kanten en dan is het natuurlijk wel zo leuk om beiden te gebruiken. Dat maakt deze basis, wat mij betreft, ook fijn oefenmateriaal. Met hetzelfde materiaal maak je tweemaal een ronde collage. Wil je er een volledige snailmail van maken, dan kun je met de restjes de envelop en bijvoorbeeld een zakje beplakken. Zo ontstaat een poststuk wat tot in de puntjes matcht. Het enige wat je hoeft te doen is kleuren te laten terugkomen.

Wil je meer lezen over het plakken van collages? In deze blog lees je hoe ik stap voor stap een collage opbouw.

2 Comments

  • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    Mooie kunstwerkjes heb je weer gemaakt. Ik raak niet uitgekeken!
    Zoals je wel weet, heb ik sinds kort de collage-techniek ontdekt. Heel herkenbaar wat je schrijft over het matchen van kleuren en ze terug laten komen op meerdere plekken. Zo ga ik ook te werk.
    Een ronde vorm vraagt om anders kijken. Leuk is dat!
    Afgelopen weekend ging ik met een heel klein formaat aan de slag. De postzegels waren idd ineens heel groot. Evenals de hoeveelheid papier voor de achtergrond. Een mooie ontdekking.