Materialen

21 favoriete creatieve materialen van 2020

21 favoriete creatieve materialen van 2020

Tips voor favoriete creatieve materialen vind ik altijd leuk om te geven en te krijgen. Vlak voor de jaarwisseling vroeg ik op Instagram naar jullie favoriete stationery en/of papierwaren van 2020. Waar werkte je het liefst mee, welk materiaal kwam in vrijwel iedere creatie terug? Uiteraard deelde ik ook mijn favoriet. Met de vele reacties onder de post kwam ik op een mooi lijstje van 21 items. Veel materialen werden meermaals genoemd, zo gaat dat met favorieten.

Zelf koos ik voor het grid tape van het Japanse merk Classiky, te koop bij Cafe-Analog en te zien op bovenstaande foto. Wat werk ik graag met dit materiaal! Op vrijwel iedere uitgaande envelop kleefde wel een strookje van dit mooie tape. Benieuwd naar de overige tips? Dit zijn jullie 20 favoriete creatieve materialen van het afgelopen jaar:

Papier

De grote favoriet was geen grote verrassing, jullie kozen massaal voor oude boeken uit de kringloopwinkel. “Ik sjouw het ene na het andere oude boek mee naar binnen. Het vergeelde toch net anders, ander lettertype, andere taal, oude spelling, dun papier. Ik smul ervan!” In het bijzonder noemden jullie het vergeelde papier van oude woordenboeken.

Ook kraft papier kreeg een hoge waardering. Een opvallende vermelding kwam er voor servetten: “Een ‘gouwe ouwe’, maar ik heb het dit jaar pas ontdekt. Je kunt ze op van alles plakken: dozen, kaarten, enveloppen, muziekpapier etc.”

Naast papier om mee te creëren, werd er ook papier om op te schrijven getipt: “Ik ben dit jaar meer brieven gaan schrijven. De mooie briefpapierblokken van Little Lefty Lou werden daarbij echt mijn favorieten!”

Stickers en tape

Zelf noemde ik al het grid tape van Classiky. Jullie vulden dit aan met de ‘Old Book’ en ‘Collage’ designs van hetzelfde merk. Ook mijn andere vaste merk, MT masking tape, werd genoemd. Dankzij één van jullie maakte ik kennis met een voor mij nieuw merk: Dailylike, afkomstig uit Korea.

Wat stickers betreft is de lijst kort, maar geheel overeenkomstig met de trend van afgelopen jaar. Op Instagram zijn ze nog altijd flink aanwezig: de getekende dames en meisjes.

Vintage papierwaren

Deze categorie mag natuurlijk niet ontbreken. Oude postzegels, vintage (bus)tickets, sigarenbandjes en de bekende rol smal kraft papier met maataanduiding. Stuk voor stuk items die ik ook graag verwerk in mijn creaties.

Hoewel de volgende favoriet geen vintage is, past het design er wel prachtig bij: de Letterpress Label Cards van Classiky. Gemaakt van stevig papier en voorzien van een rode of groene omlijning en opdruk. Mooi materiaal om zelf te beplakken met restjes papier en oude postzegels.

Stempels

Wat ik zelf heel leuk vond om te zien, is dat de voorkeur voor stempels heel persoonlijk blijkt. Zo werden in het algemeen clear stamps genoemd, doorzichtige stempels van siliconen. Een favoriet merk werd getipt: de stempels van MAKIstamps. Dit is de naam van een Duitse webwinkel, waar illustraties uit oude boeken worden omgezet naar prachtige stempels. Stempels in een bepaalde categorie: letters en woorden. Tot slot een specifiek design: de stempel van een blad, uit een eerdere collectie van Dille & Kamille.

Natte materialen

Een trend die in opmars is en waar ik met veel interesse naar kijk: het werken met natte materialen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verf en inkt, waarmee je een achtergrond voor een collage kunt creëren. Jullie noemden Distress Oxide (stempelkussens) en Distress Spray (inkt in een flesje met spray dop), beiden van Tim Holtz.

Ook een grote favoriet bleek Nuvo Drops, om druppels mee te maken of te verwerken met stencils. Nuvo Drops kun je zien als een soort 3D-verf, waarmee je diepte kunt aanbrengen in je creaties. In mijn collages werkte ik tot nu toe met wax staafjes, waarmee ik druppels op het papier liet vallen. Een wat omslachtige methode, ook omdat er altijd vuur bij komt kijken. De Nuvo Drops komen zeker op mijn lijstje met uit te proberen materialen.

Gereedschap

Tot slot een tip voor een techniek, waarbij je een crop-a-dile nodig hebt. De naam zal niet bij iedereen een lichtje doen aangaan, het effect ken je vast en zeker. Met dit gereedschap pers je metalen ringetjes om geperforeerde gaatjes, bijvoorbeeld in labels. Een leuk effect, ook om je werk iets minder plat te doen ogen. Papier laat zich goed combineren met andere materialen. De liefhebber van de crop-a-dile kwam tevens met een creatief voornemen voor 2021: “Ik wil meer textiel in collages gaan verwerken: oude linten, gekregen van mijn moeder, en kant.”

Onmisbaar materiaal

Staat jouw favoriet niet in deze blog of ben je het juist roerend met deze creatievelingen eens? Ik ben heel benieuwd naar de stationery en/of papierwaren die voor jou onmisbaar bleken het afgelopen jaar. Welk materiaal heeft jou veel creatief plezier gebracht? Plaats een reactie onder deze blog of reageer op de originele post op Instagram.

6 Comments

 • Shirah

  Wat een inspirerende blog. Leuk begin van mijn dag zo! 2020 was het jaar dat ik stationary/snailmail ontdekte en véél tijd maakte om creatief bezig te zijn. Mijn favorieten: een hartjespons om de ‘sluiting’ van een zelfgemaakte envelop mee te ponsen, envelopmallen van hout, een set retro bloemetjes washi tape van AliExpress, keukentouw van Dille en Kamille en het boek ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’ blijkt heel goed knipbaar.

  Een heel gelukkig 2021 gewenst! En dankjewel voor alle inspirerende blogs!

  • studiosnailmail

   Dankjewel, Shirah! Ook voor jou de beste wensen. Wat een mooie materialen noem je. Leuk om te lezen welke creatieve items tot jouw favorieten behoren.

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Leuk al deze materialen bij elkaar in één blog. Mooie inspiratie. Dank je wel!
  Ik ga eens even verder kijken achter de linkjes.

  Groet, Ilse (by-ik.blogspot.nl en @ilse_byik)

  • studiosnailmail

   Met alle plezier! Hopelijk haal je er fijne inspiratie uit voor nieuwe creaties 🙂

 • Paula Maakt

  Super leuk artikel, ik heb 1 vraag: waar koop je het “bekende rol smal kraft papier met maataanduiding”? Thanks!

  • studiosnailmail

   Hoi Paula, bedankt voor je berichtje. Ik kocht mijn exemplaar bij The Old Stuff Shop.