Collages,  DIY

DIY: collage roll van restjes papier

DIY: collage roll van restjes papier

Een collage roll, wat is dat precies? Ik kwam met deze DIY in aanraking via Instagram. Je kunt het zien als een rol mini collages, welke je kunt gebruiken ter decoratie van een journal of snailmail. Een ideale bestemming voor restjes papier en washi tape, de kleinste snippers zijn bruikbaar. Mooie inspiratie om mee aan de slag te gaan. In deze blog deel ik mijn eerste poging en werkwijze. Ik maakte een kleine versie van de collage roll, om het concept uit te proberen.

DIY: collage roll van restjes papier

Hergebruik van papier

Mijn basis maakte ik van verpakkingsmateriaal uit een eerder ontvangen pakketje. De afmeting heb ik aangepast aan de label stempel, die ik wilde gebruiken. Op de strook kraft papier heb ik perforatielijnen aangebracht met mijn snijmachine. Je kunt deze lijnen ook weglaten en de mini collages bij gebruik afscheuren of -knippen.

Ik kies ervoor om duidelijk afgebakende mini collages te maken. Je kunt de decoraties ook door laten lopen, zoals bij een rol washi tape met design. Het decoreren start ik met stempels en inkt. Eerst het label (VersaMagic, Cloud White), daarna de paddenstoel (VersaMagic, Gingerbread). Daaroverheen plak ik twee strookjes papier. Ik verzamel restjes papier altijd in een mandje op mijn bureau. Bij het maken van collages komen de kleine stukjes goed van pas.

DIY: collage roll van restjes papier

Met washi tape breng ik kleur in mijn collages. Mijn favoriete merken zijn MT Masking Tape en Classiky. In deze collages kies ik voor diverse oranje tinten. Van MT gebruik ik de rolletjes ‘pastel orange’, ‘cork’, ‘hougan mandarin’ en ‘mushroom’. Uit mijn collectie Classiky kies ik voor ‘old book’, gekocht via Cafe-Analog.

DIY: collage roll van restjes papier

Oude postzegels

Ik kan het uiteraard niet laten om oude postzegels te verwerken. Dat geeft direct een vintage look mee aan creaties. Kleine stempels zijn dan weer ideaal om de lege ruimtes in een collage op te vullen. VersaFine is één van mijn favoriete merken inkt. Deze inkt op oliebasis geeft zelfs de kleinste details op een stempel nog scherp weer.

DIY: collage roll van restjes papier

Tot slot plak ik op iedere mini collage een strookje vergeeld papier uit een oud woordenboek. Wat vind ik dit een prachtig detail, op welke creatie ook. Bij ieder bezoek aan de kringloop neus ik even tussen de boeken, op zoek naar een bijzonder exemplaar. De letters uit zo’n woordenboek zijn vaak vrij klein, waardoor je de woorden mooi kunt verwerken in priegelwerkjes zoals deze collage roll.

Meer inspiratie

Mijn eerste creatie heb ik meegestuurd met een snailmail en ik denk dat deze DIY daar uitstekend geschikt voor is. Een leuke goodie bij een brief, maar ook fijn te gebruiken in een journal. Je kunt er zoveel kanten mee op, qua materialen en lengte. Voor meer inspiratie verwijs ik je graag naar de hashtags #rolledcollage en #receiptcollage op Instagram.

9 Comments

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Zo mooi weer!
  Leuk als strook in een journal, maar ook leuk als cadeaulabel.
  Ik vind het zo knap dat je met zo veel verschillende materialen iets creeert dat niet druk oogt.

  • studiosnailmail

   Wat een leuk idee om ze te gebruiken als cadeaulabel, daar had ik zelf nog niet aan gedacht!

  • Karin Peters

   Geweldig idee om zelfs de kleinste snippers leuk te hergebruiken. Ook dit moet ik eens proberen. Tijd tekort en teveel leuks.

   • studiosnailmail

    Weer een fijne DIY om de hoeveelheid weg te gooien papier te beperken, daar word ik altijd blij van!

  • studiosnailmail

   Dankjewel, Nicole! Ik heb zo genoten van het maken van deze DIY. Een blijvertje wat mij betreft, er is zoveel variatie mogelijk.