DIY: mini memoboekje stempelen
DIY,  Stempelen

DIY: mini memoboekje stempelen

DIY: mini memoboekje stempelen

Zelfgemaakte papierwaren vind ik de leukste postcadeautjes. Maak ik ze zelf, dan pak ik er graag mijn collectie stempels en inkt bij. Favoriet om te maken zijn stickers en labels, maar ook dit mini memoboekje. Door te variëren met stempels en papier kun je er vele kanten mee op. Voor dit herfstige exemplaar gebruikte ik witte inkt, wat geeft dat een prachtig effect op iets donkerder papier. Een musthave voor wie graag met stempels werkt.

DIY: mini memoboekje stempelen

Niet te dik

Ik begin deze DIY met het bestempelen van memoblaadjes van lichtbruin papier. De blaadjes zijn een kringloopgelukje. Je kunt uiteraard ook zelf papier op maat snijden of knippen. Ik kies voor zes velletjes. Dat klinkt misschien weinig, maar het stapeltje papier mag niet te dik zijn. Om er een boekje van te maken naai ik de blaadjes, als laatste stap, aan de bovenzijde vast. De naaimachine kan niet alle diktes aan.

DIY: mini memoboekje stempelen

Om schrijfruimte over te laten plaats ik mijn stempels aan de zij- en onderkant van het velletje papier. Ik gebruik inkt van VersaMagic. Deze inkt bevat krijt en geeft daardoor een mat effect. Voor de gestempelde tekst kies ik voor VersaFine, een inkt op oliebasis. Deze inkt is zeer geschikt voor het helder weergeven van kleine details. Naast stempelafdrukken plak ik ook wat strookjes papier, om er een speelser geheel van te maken.

Gebruikt materiaal

Ik gebruik de volgende kleuren inkt: VersaMagic Cloud White, VersaMagic Sahara Sand, VersaMagic Pumpkin Spice en VersaFine Onyx Black. De stempel van de paddenstoel is afkomstig van AliExpress. De tekststempel is momenteel één van mijn favorieten en komt uit de collectie van Catslife Press, via Cafe-Analog.

DIY: mini memoboekje stempelen

Om de blaadjes afscheurbaar te maken perforeer ik ze op 1,5 cm van de bovenzijde. Ik heb het geluk dat mijn snijmachine deze functie bezit. Je kunt hiervoor ook een radeerwieltje voor stoffen gebruiken, of de Mini Rotary Perforator van Tim Holtz. Van een zevende velletje maak ik de cover voor het boekje. Dit doe ik grotendeels met gelijke stempels en papier. Met een andere stempel maak ik een label op kraft papier. Om bij mijn vintage stijl te blijven plaats ik er met de typemachine een opschrift in (zie eerste foto van de blog).

Netjes afwerken

Als laatste stap maak ik er een boekje van. Ik stapel de bestempelde velletjes op en maak een achterflap van een pagina uit een oud Franstalig boek. Deze knip ik op maat, met aan de bovenzijde een extra strook van 1,2 cm. Deze strook vouw ik over de cover en plak ik vast. Ook aan de achterzijde plak ik de flap vast, op diezelfde 1,2 cm. Om het boekje strak te kunnen naaien houd ik de velletjes tijdelijk bijeen met een paperclip. Met de naaimachine is het slechts een klein werkje om het mini memoboekje netjes af te werken.

7 Comments

  • Yvonne @inktmoth_yv

    Ja, wat geeft witte inkt toch een extra mooi effect op dit papier!
    Goede reminder; ik heb ook nog nieuwe witte stempelinkt liggen, toch maar es gaan gebruiken. Ik heb de Stazon pigment Snowflake.

    • studiosnailmail

      Ik vrees dat mijn exemplaar niet meer te koop is. Het was een tijdelijke aanbieding in de webshop van Lidl, vorig jaar. Een wit apparaat van United Office, met hefboom en rolsnijder met drie patronen.