Bloemzaadjes

Bloemzaadjes verzamelen als gratis postcadeautje

Het is er het perfecte moment voor: het verzamelen van bloemzaadjes uit eigen tuin. Ieder jaar leg ik een nieuwe voorraad aan van zaadjes, om mee te sturen met snailmail. Een perfecte vorm van hergebruik, zonder extra kosten. Post versturen hoeft, op de postzegel na, helemaal niet zo’n dure hobby te zijn.

Hoe oogst je zaadjes?

Ik ben dit weekend begonnen met het verzamelen van de zaadjes van de stokroos. Dit doe je door de uitgebloeide knoppen, die al wat bruin zijn gekleurd, van de stengel te halen. Pel je het buitenste laagje van de knop, dan verschijnen vanzelf de zaadjes. Keurig ingepakt in een ring, om het hart van de bloem. Deze zaadjes wip je er gemakkelijk uit en kun je bewaren in een potje of papieren zakje. Heb je het idee dat de zaadjes nog niet helemaal droog zijn, sluit de verpakking dan niet helemaal af. Doe je dat wel, dan heb je kans dat de zaadjes op den duur gaan schimmelen vanwege het vocht. Dat zou jammer zijn van je oogst.

Zelf een leuke verpakking maken

Wat doe ik nu precies met deze zakjes bloemzaadjes? Een deel gaat mee als goodie bij een brief en een deel ruil ik via Instagram, tegen andere bloemzaadjes. Leuk, want zo kan ik ook mijn eigen tuin vrijwel kosteloos uitbreiden met nieuwe planten. Voor de verpakking vouwde ik zakjes van pagina’s uit een oud schoolboek over planten. De gekleurde labels zijn zelfklevend en te koop bij Søstrene Grene. Om in het vintage thema te blijven gebruikte ik de typemachine om de labels te voorzien van een opschrift. Met enkele stempels, washi tape en een oude postzegel tover je een zakje gauw om tot een klein cadeautje.

3 Comments

  • Priepraat

    Wat is dat toch dat als ik jouw poststukjes zie ik niets meer weet te zeggen. De schoonheid in de eenvoud en (tegenovergesteld) tot in detail verzorgd. Te mooi haast. En met een mooie bloemrijke tuin in het verschiet!

  • Anouk de Jonge

    Wat zijn ze weer prachtig! Ik sta altijd versteld van wat er uit jou supercreatieve handen komt.