Materialen

Dit grid tape gebruik ik op vrijwel iedere snailmail

Dit grid tape gebruik ik op vrijwel ieder poststuk - Studio Snailmail

Washi tape met een grafische print laat zich uitstekend combineren, met alle stijlen en kleurencombinaties. Volg je mijn creaties op Instagram, dan is het je misschien opgevallen dat vrijwel alle poststukken voorzien zijn van een strookje grid tape, washi tape met ruitjespatroon. Ik ben er dol op! Het is dan ook één van de meestgestelde vragen van volgers op Instagram: van welk merk is het tape en waar koop je het?

Dit grid tape gebruik ik op vrijwel ieder poststuk - Studio Snailmail

Het tape waar ik zo dol op ben is van het Japanse merk Classiky. Voor velen van jullie waarschijnlijk geen onbekende naam. Classiky heeft een uitgebreide collectie met prachtige papierwaren van hoge kwaliteit, met verschillende labelboekjes en een aantrekkelijke collectie washi tape. In Nederland is het merk ondergebracht bij Cafe-Analog.

Wanneer is washi tape van hoge kwaliteit?

Twee jaar geleden besloot ik enkel nog materialen van kwaliteit te kopen. Dat is iets duurder in aanschaf, maar het creatieve plezier is er absoluut op vooruit gegaan. Wat maakt dit tape zo anders dan een rolletje van bijvoorbeeld AliExpress of Action? Goede washi tape moet voor mij voldoen aan twee factoren: een goede plaklaag én het juiste materiaal. Bij tape van Action zul je bij het gebruik merken dat het tape een bepaalde hoeveelheid plastic in zich heeft. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan de glinsterende laag. Wil je dit soort tape (her)gebruiken, dan zal het snel opkrullen of  aan de randjes loslaten. Het tape van Classiky is kwalitatief papiertape, met een sterke plaklaag. Dit tape plak ik gerust op een envelop, zonder het extra vast te lijmen. Je hoeft niet bang te zijn dat het onderweg loslaat.

Hoe gebruik ik dit grid tape het liefst?

Daar is niet één antwoord op te geven, zo dikwijls pak ik de rolletjes. Ik gebruik het graag als achtergrond of detail in collages, of om een zakje of envelop te sluiten. Juist omdat het tape zo basic is, geeft het ondersteuning aan de drukkere of meer gekleurde details in je creatie. De eerste foto in deze blog geeft die toepassingen goed weer.

Dit grid tape gebruik ik op vrijwel ieder poststuk - Studio Snailmail

Is kwaliteit nu zoveel duurder?

Om daar een duidelijk antwoord op te geven kunnen we het beste kijken naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een kleine vergelijking: een rolletje van Action bevat gemiddeld 3 meter tape per rol. Reken je de prijs uit van een los rolletje uit een set, dan betaal je (afhankelijk van de set) tussen de 12 en 18 cent per rol. Het grid tape van Classiky bevat 10 meter per rol en is bij Cafe-Analog verkrijgbaar in twee breedtes: 12 mm en 18 mm. Voor een setje van de drie bovenstaande designs in de breedste variant betaal je € 5,95. Omgerekend is dat € 1,98 per rol.

“Duur” is een subjectief gegeven en of je het de uitgave waard vindt, dat is aan jou. De eerste jaren dat ik snailmail maakte werkte ik ook enkel met rolletjes van Action of AliExpress. Op een bepaald moment ontdekte ik een favoriete stijl, waarbij ik steeds terugkwam op het gebruik van grid tape. Ik kocht dat destijds via AliExpress, maar ontving steeds rolletjes met een gladde afwerking van plastic. De plaklaag viel dusdanig tegen dat ik er zelf lijm op begon te smeren. Het stond de lol van het knippen en plakken steeds meer in de weg. Totdat ik een half jaar geleden in aanraking kwam met het grid tape van Classiky. Een wereld van verschil in gebruiksgemak én resultaat, had ik dat maar eerder geweten. Het gebruiksgemak is lastig te omschrijven, dat is iets wat je moet ervaren. Ik kan het enkel aanraden!

Wil je meer toepassingen zien van het tape, dan verwijs ik je graag naar mijn tijdlijn op Instagram. Ik werkte tot op heden enkel met het bruine en groene tape, het blauwe design is nieuw voor mij. Creaties hiermee zullen snel volgen.


Deze blog is geschreven in samenwerking met Cafe-Analog.