Snailmail

Snailmail inspiratie: thema zee en strand

Snailmail inspiratie: thema zee en strand

Maak je graag snailmail volgens de seizoenen, dan mag dit thema in de (na)zomer niet ontbreken: zee en strand. Elk jaar maak ik minstens één snailmail in dit thema. Het bruin en beige van het strand en het wit en blauw van de zee en de zomerse luchten geven een prachtig kleurenpalet om mee te werken. In deze blog laat ik, aan de hand van mijn eigen creatie van afgelopen weken, zien welke creatieve mogelijkheden en materialen er zoal zijn binnen dit thema.

Snailmail goodies in zakjes: thema zee en strand

Snailmail is er in vele soorten en maten. Kenmerkend voor mijn uitgaande post zijn de gedecoreerde zakjes. Ik geniet enorm van het creatieve proces en het opbouwen van collages op een compact formaat. Als basis gebruik ik simpel papier: bruin kraft papier en wit ruitjespapier, gescheurd uit een oud schrift en gevonden in de kringloop. Deze zakjes vouw ik met behulp van een mal. Een kant en klaar zakje van pergamijn (transparant papier) vul ik met allerlei soorten vintage postzegels in een blauwe kleur. Op de bovenste foto in deze blog zie je welk resultaat dat geeft. Er is nog slechts een subtiele decoratie nodig om het zakje in het thema te laten passen.

Materialen sorteren

Voordat ik begin met het plakken van de collages op de zakjes ga ik op zoek naar geschikte materialen. Uit een oud natuurboek knip ik prenten die voldoen aan het thema en de kleuren die ik voor ogen heb. Ook zoek ik in mijn verzameling stempels naar toepasselijke designs en sorteer ik de vintage postzegels op kleur. Zo verzamel ik op mijn werkblad allerlei materialen die gegarandeerd combineren. Door dit vooraf te doen, kan ik me in de volgende stap volledig focussen op het plakken van de collage. Zo hoef ik niet steeds op te staan, op zoek naar nieuwe materialen.

Snailmail goodies op kleur: thema zee en strand

Samples washi tape versturen

Om in het thema te blijven vul ik de zakjes met allerlei blauwe papierwaren, zoals stickers en vintage tickets. Ook samples washi tape zijn graag geziene goodies. Het is een perfecte manier om je collectie uit te breiden, zonder direct een rolletje van 10 meter aan te hoeven schaffen. Om de samples op een leuke manier aan te kunnen bieden knip ik van stevig kraft papier een kaartje. Deze decoreer ik met materiaal wat ik over heb van het plakken van de collages. Zo past het kaartje straks mooi in het geheel. Voordat ik het kaartje omwikkel met tape plak ik er op drie plaatsen een strook plakband omheen. Dit maakt het voor de ontvanger straks mogelijk om ook het laatste restje tape te gebruiken, zonder eventuele resten van het onderliggende papier.

Bundeltje papier uit oude boeken

Los van de zakjes bundel ik een aantal vintage papierwaren van groter formaat tot een pakketje. Op de eerste foto van deze blog zie je het bundeltje linksboven liggen. Het is een verzameling van een blauwe vintage bingokaart (een fijne basis om een collage kaart op te maken), een strook breed washi tape van kraft papier en allerlei vergeelde pagina’s uit oude boeken. Dit soort bundeltjes vind ik zelf misschien wel het allerleukste om te ontvangen en heerlijk doorheen te bladeren. Het is leuk om op deze manier materialen met elkaar te delen, naast de mooie brief die we schrijven.

Handgemaakte snailmail goodies: thema zee en strand

Postzegels stempelen

Naast creatieve materialen vind ik het ook leuk om eigengemaakte papierwaren toe te voegen. Deze decoratieve postzegels stempelde ik vorig jaar, toen ik ook een snailmail maakte in dit thema. Wanneer ik een DIY als deze uitvoer, maak ik vaak meerdere setjes. Zo kan ik langere tijd putten uit een voorraad handgemaakte goodies. Er komt vanzelf een poststuk voorbij waar ze perfect bijpassen. Over het stempelen van deze decoratieve postzegels schreef ik vorige zomer deze blog, met een uitleg van mijn werkwijze. In het najaar deed ik deze DIY nog eens over, maar dan in een herfst thema. Een foto daarvan kun je vinden op Instagram.

Snailmail inspiratie: thema zee en strand

Naast zakjes maak ik ook graag kaartjes met een inschuifzakje, om goodies in te verpakken. Hiervoor gebruik ik een kaart van stevig papier, welke ik decoreer met dezelfde materialen als de collages op de zakjes. Om er papierwaren in te kunnen schuiven naai ik er een strookje gescheurd stevig vellum (doorzichtig perkament) op, met hulp van de naaimachine. Heb je geen machine, dan kun je uiteraard ook een strookje washi tape gebruiken, om het zakje te bevestigen aan het kaartje. Op links zie je een uitgeknipt label met een rand van schelpen, deze is afkomstig van een blok letterpress labels van het Japanse merk Classiky.

Artist Trading Coin

Om het zakje te vullen maak ik een stapeltje van allerlei papierwaren: knipsels van schelpen, blauwe tickets, stickers en vintage labels. Door ze iets te laten overlappen is het voor de ontvanger niet direct zichtbaar wat voor leuks er allemaal in het zakje steekt, een leuke verrassing. Tussen het stapeltje schuif ik een handgemaakte Artist Trading Coin. Misschien herkende je deze creatie al uit een eerdere blog.

Envelop en postzegels

Op Instagram deelde ik een foto van de envelop, waarin ik deze snailmail verpakte. Uit een groot natuurboek scheurde ik een pagina met een prent van een uitvergrote schelp. Hier vouwde ik de basis van de envelop mee, om het papier vervolgens te beplakken met restjes van de eerder gemaakte collages. Om mijn snailmail te frankeren gebruik ik het liefst postzegels die aansluiten bij de kleuren of het thema van de envelop. In 2017 bracht PostNL het velletje “Leven in de Noordzee” uit, met prachtige illustraties van zeedieren en -planten. First Quality Stamps, een webshop voor postzegelverzamelaars, verkoopt veel van deze oudere uitgaven nog.

Meer inspiratie zien in dit thema? De snailmail die ik in 2019 maakte, geïnspireerd door de zee, bekijk je in deze blog.

3 Comments

  • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    Wat veel moois komt hier weer voorbij. Geweldig.
    Zo leuk om allemaal te bekijken en de tips te lezen.

    PS: m’n mapje van muziekpapier is gisteren op de post gegaan. Zodra deze over is, plaats ik een blogje. Was zo ontzettend leuk om te maken. Met dank aan jouw inspiratie!

  • Petra

    Wat een heerlijke blog weer. Prachtig en ook heel handig hoe je iedere keer weer verwijst naar andere blogs van je. Want je hebt al heel wat moois gemaakt. Ik vind de cijfer-labels zo leuk. Weet je nog waar je die gekocht hebt?