Materialen

Dit zijn de 21 beste budget tips voor creatief materiaal

Dit zijn de 21 beste budget tips voor creatief materiaal - Studio Snailmail

Dat snailmail geen dure hobby hoeft te zijn is iets wat ik vaak benadruk. In mijn creaties speelt hergebruik een grote rol. Op Instagram vroeg ik aan andere creatievelingen: welk materiaal is jouw beste budget tip? Er kwamen heel wat adviezen voorbij, van voordelige materialen tot manieren van hergebruik. Meest genoemd? Uiteraard het tweedehands boek, uit de kringloop of zelfs gratis uit bijvoorbeeld een minibibliotheek. Maak je op voor een verzameling van de 21 beste budget tips van creatieve Instagrammers.

Welk creatief materiaal is jouw beste budget tip?

 1. Luxe papierblokken van Action, of papierblokken in het algemeen. Daar kun je zoveel mee!
 2. Stempels, die kunnen eeuwig mee.
 3. De blauwe enveloppen van de Belastingdienst.
 4. Het brede kraft tape (bruinkleurig papiertape) van Action, te vinden op de klusafdeling.
 5. Oude knopen, om mee te decoreren.
 6. Lege fotoalbums uit de kringloopwinkel. Het mooiste papier voor een prikkie!
 7. Metallic waterverf van Action.
 8. Oude boeken! Je kunt er zoveel leuke mapjes en envelopjes mee knutselen, of stukjes afscheuren ter decoratie.
 9. A6 correspondentiekaarten van HEMA, 50 stuks voor 2 euro.
 10. Een rol doorzichtig patroonpapier, een goedkoop alternatief voor pergamijnpapier.
 11. Muziekpapier uit de kringloopwinkel.
 12. Bruine papieren tassen van winkels, om als kraft papier te gebruiken.
 13. Oude postzegels, om mee te decoreren.
 14. Het ruilen van materiaal met andere creatievelingen, zo heb je weer iets ‘nieuws’ om mee te werken.
 15. Kraft papier van Wibra.
 16. Verpakkingsmateriaal, om zakjes mee te maken of om figuren uit te ponsen. De verpakkingen van bijvoorbeeld Rituals hebben prachtige kleuren.
 17. Karton, als basis voor een label of snailmail.
 18. Tijdschriften, om plaatjes uit te knippen of enveloppen en zakjes van te vouwen.
 19. Printpapier, om zelf briefpapier mee te maken door het te bestempelen of te bewerken met inkt of verf.
 20. Papieren boterhamzakjes.
 21. Scans van mooie antieke ephemera, die je vervolgens kunt printen.

Tal van mogelijkheden om voordelig aan de slag te gaan. Staat jouw beste budget tip niet in deze lijst? Ik ben erg benieuwd naar jouw aanvulling. Laat van je horen in een reactie onder deze blog.

Aanvullende tip: op de Postfabriek verscheen onlangs een blog over het gebruik van papieren boterhamzakjes voor post. Ook vind je er prachtige printables van oude etiketten, postzegels en tickets.

15 Comments

 • Shirah

  Fijne inspiratie! Ik maak sinds kort mijn eigen stempels. Gutsen zijn niet goedkoop, maar daarna kun je eindeloos stempels maken van een gum van de action of hema. Mooi inpakpapier is vaak ook voordelig te vinden, het papier van Sostrene Grene is mijn favoriet! Ook zag ik op de website van Ikea een aantal mooie rollen met een jaren zeventig print. O en ik zoek in kringloopwinkels graag naar kaarten. Vaak voor 10 cent te koop.

  • studiosnailmail

   Dat is een mooie aanvulling, Shirah! Het maken van stempels staat op mijn wensenlijstje, om eens te proberen.

 • Wendy Jansen / @smurfigeknutselfan

  Ik heb nog een tip.
  Bewaar de kaartjes en touwtjes de aan nieuwe kleding hangen. De touwtjes zijn leuk om mee te werken. En de labels kan je beplakken, ze zijn stevig en hebben som ook een mooie vorm.

 • PriePraat

  Suikerzakjes. Ik nam je advies ter harte in de kringloopwinkel: Bij twijfel doen. Haha en nu heb ik er heul veul. Ik ben al dagen aan het sorteren. Wordt vervolgd op mijn blog

  • studiosnailmail

   Wat een leuke vondst! Ik wist nooit zo goed wat ik ermee moest, dus heb ze altijd laten liggen. Maar er komen de laatste tijd veel leuke toepassingen voorbij op Instagram. Ik ben benieuwd naar jouw creaties ermee.

  • Corline

   Ik heb er laatst een paar gelamineerd om washitape omheen te wikkelen als goodie. Erg leuk!

 • Vruijke

  Veel herkenning love dan ook het hergebruik papier mss nog wat tips? je aankoop in winkels, vooral (luxe) cadeuwinkels, laten inpakken kan mooi papier opleveren 😉 ; het vloeipapier in schoenendozen; gebruikte theezakjes; servetten (op tussenlaag kun je printen), kijk in kringloop ook bij kantoorpapierzaken als kopieerlabels, stickervellen, schrijfblaadjes; de papieren rondjes onder je bestelde koffie of thee (pak ik als eerste weg voor ik er op mors ); bestekzakjes; letters op kartonverpakking … eigenlijk alles van papier gaat eerst door mijn gedachten voor hergebruik ✂️

  • Petra

   Zo herkenbaar. Het plastic stukje van een gekregen vensterenvelop kun je gebruiken om het adres op je envelop te beschermen tegen regen. In de kringloop vind je op de speelgoedafdeling vaak bruikbaar materiaal zoals stempels, retro kwartetspellen, gekleurd karton etc. Op de chocolade van Aldi vind je in goudkleurige letters “chateau” met een kasteeltje erboven. Ook zo sjiek op een kaart. In het theater lagen laatst allemaal grote posters van voorstellingen. Die zijn zo mooi om enveloppen mee te maken.

 • Anouk

  Tijdschriften zijn ook een goede tip! Ik vind het vaak alleen zonde om ze kapot te knippen als ik ze ook door kan geven aan vriendinnen. Leuk om mijn eigen tip terug te lezen 🙂

 • Nienke

  Hee! Wat een leuke verrassing! Heb zojuist dit artikel vol tips gelezen en zie dat je ook naar een blog en de printables van de Postfabriek verwijst, dankjewel!! Lieve groet, Nienke