Uitgaande post

Snailmail in het thema vlinders

Volg je mij op Instagram dan heb je misschien al enkele onderdelen van deze snailmail voorbij zien komen. Het thema vlinders is een dankbare, vol kleur en sierlijkheid. Ik maakte deze snailmail bijna geheel met papier uit tweedehands boeken. Een mooie vorm van hergebruik, want een hobby als deze hoeft helemaal niet duur te zijn. Steeds vaker maak ik gebruik van de collagetechniek. Een combi van verschillende knipsels, stempels en stickers. Vaak ontstaat zoiets spontaan; door in boeken te bladeren en in laatjes te rommelen, erg leuk.
Droogbloemen
Het samenstellen van een bundeltje post begon bij het maken van een zakje om stickers in op te bergen. Deze zakjes vouw ik met hulp van een houten mal (o.a. te vinden via Meer Leuks). Tijdens zomerse dagen had ik al enkele bloemen te drogen gelegd in een bij de kringloop gevonden bloemenpers. Met een wax stempel bevestig je deze gemakkelijk aan papier. Voor mij een experiment, maar het resultaat bevalt alleszins.
Tweedehands knipsels
Om deze snailmail te voorzien van flink wat vlinders knipte ik een stapeltje illustraties uit een oud natuurboek. Met het idee dat de ontvangster zelf verder kan knutselen. Ik vind het één van de leukste goodies, het delen van enkele bijzondere papierwaren. Zo simpel kunnen kleine cadeautjes zijn. De knipsels schoof ik in een doorzichtig wenskaartzakje, voorzien van een achtergrond van bladmuziek. Met kraft papier maakte ik een sluiting. De stickers met quote ontving ik in een paperbox van Nikki Dotti. Voor de geïnteresseerden: vergelijkbare stickers kun je vinden onder het label van Tim Holtz.
In mijn collectie postkaarten zocht ik twee prenten uit voor mijn snailmailmaatje. Ik schoof ze deze keer niet los in de envelop, maar bedacht dat het leuk zou zijn ze in te pakken in kraft papier en daarop een collage te maken. Zoals je ziet kun je daar allerlei materiaal voor gebruiken. De ronde sticker met de kever maakte ik zelf door een blanco ronde sticker te bestempelen. Ik ben redelijk nieuw in het zetten van wax zegels, maar het gaat me steeds iets beter af. Op dit pakje ging ik voor een combi met dun katoenen draad.

Bijpassend briefpapier

Op de achtergrond van bovenstaande foto zie je ook het briefpapier dat ik versierde. Het zijn simpele pagina’s uit een notitieboek, voorzien van een gescheurd stuk bladmuziek en een knipsel van een vlinder. Ik vind het altijd een leuke uitdaging te proberen alle onderdelen van een snailmail bij elkaar te laten passen.
De losse onderdelen bundelde ik tot een pakketje, omwikkeld met touw en een handgemaakt label. Fijn wanneer alles zo mooi samenkomt. Ik ben zelf althans enorm tevreden over deze snailmail. Het is mijn eerste grote werkstuk sinds ik verleden jaar uitviel met een burn-out en dat voelt als een hele stap. Heerlijk om op deze manier mijn creativiteit opnieuw te ontdekken.

Wil je ook met de collagetechniek aan de slag, dan kan ik je afsluitend enkele tips geven:

  • Kies vooraf voor drie papiersoorten die je als basis gaat gebruiken. Ik koos voor bladmuziek, kraft papier en pagina’s uit een vintage natuurboek.
  • Kies daarna één kleurstaal die je meermaals terug gaat laten komen. Ik nam de licht gele kleur van de quote stickers als basis en liet die in verschillende tinten terugkeren in de wax, droogbloem en het touw.
  • Met deze basis kun je vervolgens alle kanten op. Rommel wat in je verzameling stempels en stickers en probeer simpelweg dingen uit voordat je gaat plakken. Blader in tijdschriften en boeken, scheur er bruikbare plaatjes uit. Twijfel vooral niet te lang over de perfecte combinatie, dat gaat juist een valkuil zijn. Laat je verrassen door wat je tegenkomt.
Bij deze manier van snailmail maken weet je nooit precies waar je uitkomt en juist dat vind ik er zo leuk aan. Laat je leiden door het materiaal in plaats van het idee in je hoofd en je komt ongetwijfeld tot nieuwe inzichten. Het kan een fijn hulpmiddel zijn wanneer je denkt vast te zitten op creatief vlak. Laat je vaste werkwijze los en bekijk je materialen eens met een andere blik. Het heeft mij goed geholpen.

3 Comments

  • Ageeth Mooij

    Goede tips! Heerlijk, om zo bezig te zijn en het resultaat is prachtig Ingrid!
    Ik probeer tegenwoordig ook om zo te bloggen. Dus niet van alles tevoren plannen, maar doen wat op een geschikt moment goed voelt.