Interview

Ester ontketende een creatieve trend op Instagram

Op Instagram is het al enkele maanden een heuse creatieve trend: collages in een A6-formaat schetsblokje met ringband, afkomstig van Action. Ester (48) was de eerste die haar creaties in deze vorm deelde. Vele creatievelingen uit binnen- en buitenland volgden haar idee.

“Ik kocht het schetsblokje in eerste instantie zonder doel. Al eventjes was ik bezig met de vraag: hoe wil ik mijn hobby nu eigenlijk invullen? Ik wilde het liefst iets doen met journalen, in combinatie met knippen en plakken. Maar de tijd hield me wat tegen; het idee om iets elke dag te (moeten) doen, dat schrok me een beetje af.”

Voordat Ester aan de slag gaat met het schetsblokje maakt ze al collages voor snailmails, op A5-formaat. “Ik bedacht toen dat een collage op (ongeveer) A6-formaat qua tijd veel beter te doen zou zijn. Dan legde ik mezelf niet te veel op; het hoeft niet dagelijks en toch kun je op een avond makkelijk twee collages maken. En ineens was daar het doel geboren voor het Action schetsblokje.”

Inmiddels telt het Instagram-account van Ester (@journalicious_) al foto’s van meer dan 60 gedecoreerde pagina’s. In allerlei thema’s en kleuren zijn er collages te vinden. “Het is voor mij nog steeds een uitlaatklep waar ik erg zen van word. Ik ben van mezelf nogal perfectionistisch en dit werkt heel ontspannend omdat ik op één of andere manier mijn perfectionisme los kan laten als ik creatief bezig ben. Het eindresultaat gaat op Instagram en de collages blijven in het blokje zitten. Puur voor mezelf dus. Ik word er echt blij van om er af en toe doorheen te bladeren.”

Goed gereedschap

Kenmerkend in de creaties van Ester zijn de niet altijd voor de hand liggende combinaties. Bloemenkinderen met een ijsbeer, een vintage dame met een vis. “Mijn insteek is vooral dat het qua kleur bij elkaar moet passen. Daar vind ik ook wel de uitdaging in; net zo lang naar een Verkade-plaatje zoeken dat precies bij die ene grote bloem past. Dus als die jaren ’50-dame dezelfde zachte kleur heeft als die ene vis, dan plak ik ze gewoon schaamteloos bij elkaar, haha! Ik werk overigens ook wel met de seizoenen en dat kriebelt het ergst in de herfst; dan wil ik alleen nog paddenstoelen, herten en eekhoorns plakken.

Mijn creatieve stijl zou ik omschrijven als vintage, met een voorliefde voor hele oude, vergeelde papiertjes en flora- en faunaplaatjes. Die hoeven overigens niet allemaal oud te zijn. Ik gebruik ook nieuwe transparante washi-stickers.”

Voor de achtergrond van haar collages put Ester het liefst uit bladzijden uit oude boeken, handgeschreven documenten en enveloppen en kasboekpapier. De afbeeldingen voor de collages worden gezocht in boeken uit de kringloop: dieren, planten, bloemen, bloemenkinderen. Ook oude postzegels, washi tape en stempels zijn graag gebruikte materialen.

“Goed gereedschap vind ik trouwens even belangrijk: een goede schaar, verschillende soorten lijm (plakstift, lijmroller, lijmpen met hele fijne punt voor hele kleine oppervlakken). Om de plaatjes nauwkeurig uit te snijden gebruik ik een gyro-cut, een craftmesje en een snijmat.”

Postkantoortje spelen

Hoewel het schetsblokje nog geen jaar geleden op tafel kwam, is Ester al veel langer in de weer met het maken van snailmail en collages. “Ik was vroeger al gek op papiertjes, had zelfs een doos waarmee ik ‘postkantoortje’ kon spelen, met een stempel, verschillende zegels (gegomd en wel) en envelopjes. Mijn vader bracht van zijn werk ook altijd stapels papier mee, van dat groene matrixpapier of flyers die over waren. Daar kon ik dan weer uren ‘schooltje’ mee spelen. Schrijven in dagboeken heb ik ook altijd gedaan, alhoewel ik het nooit heel lang achter elkaar volhield.”

In 2012 komt de liefde voor papier opnieuw om de hoek kijken. Ester heeft dan net een deeltijd hbo-studie afgerond, in combinatie met een 40-urige werkweek, en is hard op zoek naar een uitlaatklep. “Ik was vergeten hoe ik kon ontspannen; het was vier jaar lang zo ontzettend druk geweest; mijn hoofd stond altijd aan. Ik kwam op YouTube een filmpje over scrapbooken tegen en reed prompt naar Pipoos om materiaal te kopen.”

Het scrapbooken blijkt het begin van een creatieve reis langs allerlei technieken en materialen. “Ik ben een ontzettende trendvolger; als iets een hype wordt, wil ik het ook vaak hebben. Gelukkig ben ik daar inmiddels een beetje van teruggekomen. Ik gebruik nu vooral waar ik het meest blij van word. Als je bedenkt dat ik begon als scrapbooker, met van die grote 30x30cm kartonnen vellen met foto’s en driedimensionale ‘embellishments’, dan is er wel heel veel veranderd aan mijn stijl. En zelfs in mijn collages, die ik pas een jaar maak, zie ik nog verschil. Tegenwoordig werk ik veel meer gecoördineerd op kleur; daarvoor raapte ik echt zomaar wat bij elkaar!

Ik houd me nu vooral bezig met collages, maar ben bijvoorbeeld ook begonnen met een cursus dagboekschrijven en doe dat het liefst met een mooie vulpen met een fijn inktkleurtje. Dat is een andere liefde van me die ik in de afgelopen jaren heb gevonden. Het begon met hele goedkope vulpennen van AliExpress, maar ik ben al gauw overgestapt naar mooie kwaliteitspennen, zoals TWSBI, Laban, Lamy en Benu. Lang niet alles verschijnt op Instagram; ik maak en schrijf ook veel voor mezelf. En ik begeef me af en toe op het mixed media-pad.”

Round Robin

De laatste komt afgelopen jaar vooral tot uiting in een Round Robin project met vijf andere dames. Voor wie dit niet kent: een Round Robin boekje is een groepsproject, waarbij iedere creatieveling start met een eigen boekje. De boekjes gaan vervolgens per post langs alle deelnemers, die stuk voor stuk een aantal bladzijden vullen met collages of andere creatieve uitingen. Uiteindelijk ontvangt de eigenaar het boekje weer in de brievenbus, vol prachtige creatieve bijdragen van alle groepsleden.

“Ik ben in dit project helemaal los gegaan met Distress Oxide inkten en sprays van Ranger, embossing poeder, structuurpasta en stempels. Dat was zo ontzettend leuk om te doen! Daar heb ik weer heel veel bijgeleerd. Ik heb veel inspiratie van Pinterest gehaald, wat een geweldig medium.”

Inspiratie

Naast Pinterest put Ester ook inspiratie uit de Instagram-accounts van andere creatievelingen. “Voor papier- en collageinspiratie ben ik echt verzot op het account van @ruchamavanlupa; zoveel moois bij elkaar! Ook heb ik laatst de ‘Biodiversity Heritage Library‘ ontdekt op Flickr, een verzameling kopieen uit oude natuurboeken. Het liefst knip ik afbeeldingen uit originele boeken, maar als ik naar iets specifieks op zoek ben, wil ik ze ook wel printen op net iets dikker papier. Het papier maak ik wat ouder met Distress inkt.”

Een andere tip die Ester deelt is het account @thecolorcatalog. “Zij geven kleurinspiratie van kleuren die uitstekend bij elkaar passen, maar waar je zelf misschien niet zo snel aan zou denken.”

“Voor journaling ben ik fan van de accounts van de Maleisische Tersh (@skybambi) en de Duitse Christine (@artleic). Ik zou stiekem ook zo graag van die mooie pagina’s vol willen schrijven en decoreren, geweldig!”

‘Niemand is origineel’

Hoe vindt Ester het zelf om een bron van inspiratie te zijn? “Ik vond het echt heel leuk om te zien dat anderen ermee aan de slag gingen! Ik ben meestal een volger van trends, geen trendsetter. In het begin werd ik nog wel getagd als degene bij wie ze het idee gezien hadden, maar op een gegeven moment weet niemand meer waar ze voor het eerst iets gespot hebben; dat gaat zo snel op Instagram. Ik zie soms zelfs mensen uit het buitenland die het idee van collages maken in een ringbandblokje opgepikt hebben.

Mijn uitgangspunt is altijd: niemand is origineel, zelfs Vincent van Gogh deed inspiratie op bij anderen, dus wanneer is een idee van jou? Ik heb het maken van collages ook geleerd door naar anderen op Instagram te kijken en inspiratie op te doen. Het is juist leuk als iets, een trend, ineens gemeengoed wordt. En dan is het helemaal leuk als je weet dat jij die trend ‘ontketend’ hebt!”

4 Comments

 • yvonne (@inkmoth_yv)

  Wat een heerlijk interview om te lezen. Ook zo veel herkenning!
  Die met dat pastel paars en die sneeuwuil is echt een prachtige collage; mijn favoriet.
  Ik volg Esther ook al een tijdje op Instagram en geniet van al haar creaties op dit ringband blokje. Maar ik wist niet eens dat zij deze trend begonnen was! Erg leuk weetje.

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Leuk om te lezen! Ester maakt mooie creaties.
  Het ringbandblokje is idd fijn om mee te werken.

 • Petra

  Ik bewonder iedere keer weer de creaties van Ester. Ik heb geen Instagram dus doe ik het via deze site. Maar wat doet Ester uiteindelijk met al die mooie collages? Verstuurt ze die naar anderen of houdt ze die zelf? Jij stuurt namelijk al je kunstwerkjes naar anderen. Dat laatste doe ik zelf ook.