Swappen,  Verpakkingen

12x creatief ingepakte cadeaus uit de adventskalender

Zelf een adventskalender knutselen, vullen met papierwaren en stationery en uitwisselen met een andere creatieveling. Een heerlijk project, zowel tijdens het inpakken als uitpakken. In oktober al deed ik een oproepje via Instagram, waarin ik vertelde hoe ik de kalender ongeveer vorm wilde geven. Een belangrijk gegeven bij een grote swap als deze: spreek vooraf duidelijk af wat je voor elkaar gaat maken en met welk budget. Zo kun je erop rekenen dat beide pakketjes ongeveer van gelijke grootte zijn, dat voorkomt teleurstellingen.

Halve adventskalender

Met mijn swapmaatje sprak ik af een halve adventskalender uit te wisselen, met 12 cadeautjes. Een swap als deze vraagt veel tijd en november is vaak al druk genoeg. Door het aantal cadeautjes te halveren blijft het behapbaar. Op alle even dagen mag er een pakje open en zo tellen we vanaf 2 december af tot kerstavond, wanneer het laatste pakje geopend zal worden. In deze blog zie je alle 12 ingepakte cadeautjes voorbijkomen, om je alvast inspiratie te geven voor het inpakken van de kerstcadeaus of het decoreren van snailmail in winters thema.

Waar ik het eerste cadeautje verpakte in een zakje van kraft papier, trok ik voor het volgende cadeau een zakje van doorschijnend pergamijn uit de kast. Het geeft alvast een voorproefje van het moois binnenin, in dit geval een rolletje washi tape en een zakje thee. Een zakje van pergamijn decoreer ik meestal subtiel, juist doordat de inhoud best gezien mag worden. Door in twee tegengestelde hoeken een kleine collage te maken ontstaat een speels geheel. Veel materiaal heb je niet nodig: een strook vergeeld papier, een prent uit een natuurboek, washi tape en oude postzegels zijn al gauw voldoende om tot een mooie decoratie te komen.

Kleurenpalet kiezen

Het volgende cadeautje pakte ik in met cadeaupapier van IKEA. Om te zorgen dat alle 12 pakjes uiteindelijk een geheel vormen kies ik vooraf een kleurenpalet. De klassieke kerstkleuren mogen niet ontbreken: rood en groen, aangevuld met details van goud en bruin. Uit een oud natuurboek, gevonden in de kringloop, knip ik een afbeelding van een hert. Door de prent subtiel te overlappen met strookjes papier en washi tape geef je diepte aan de collage.

Voor het pakje van 8 december maakte ik weer gebruik van transparant papier. Zijdevloei zie je vaak als verpakkingsmateriaal in bijvoorbeeld schoenendozen. Prachtig papier om opnieuw te gebruiken, zoals bij het inpakken van cadeautjes. Met washi tape en een stempel breng ik subtiele details aan. Een touwtje en een zakje thee doen de rest. Om tot een mooie adventskalender te komen hoef je niet bij ieder cadeautje los te gaan met uitgebreide decoraties. Soms mag dat ook best subtiel zijn, in het totaalplaatje geeft het juist rust wanneer niet alle cadeautjes direct in het oog springen.

Kracht van herhaling

Hoe zorg je dat alle losse pakjes toch een geheel vormen? De sleutel ligt in het laten terugkomen van kleuren en materialen. Zo kies ik voor het volgende pakje weer voor het cadeaupapier van IKEA. Daarop plak ik een sticker van de kerstman, in een klassieke illustratie. Deze stickers zijn te vinden bij Søstrene Grene. Een touwtje met gouden glitters en een wax zegel geven een luxe uitstraling aan een cadeau.

Om in het thema te blijven pak ik het volgende cadeau in met bedrukt kraft papier, een rol van Action. Ook dit pakje beplak ik met een knipsel van een hert. Dit dier staat voor mij toch wel symbool voor de kerstperiode. Omdat de bedrukking van het kraft papier al vrij druk is, kies ik voor een subtiele collage van slechts 6 items. Ook met stempels kun je goed een bepaalde stijl benadrukken. Zo zorgen cijfers in een klassiek lettertype al gauw voor een vintage tintje.

Kringloopgeluk

Voor 14 december vul ik een leeg sigarenblikje met bundeltjes vintage postzegels. In de kringloop kom ik met regelmaat oude blikjes tegen en zijn ze niet al te pittig geprijsd, dan neem ik ze graag mee. Het zijn leuke blikjes om te beplakken en te vullen met kleine papierwaren. Een mooie basis voor snailmail of zoals in dit geval: als geschenkdoos. Het blikje is donkerblauw, iets wat niet helemaal in het kleurenpalet past. Met een jasje van zijdevloei en decoraties in rood, groen en bruin is dit gauw opgelost. De groene postzegel plak ik speels in de pootjes van de uil. Door de zegel aan de onderzijde niet volledig vast te lijmen kun je deze illusie benadrukken.

Bij het verpakken van het volgende cadeautje herhaal ik mijn zetten van het eerste pakje: een zakje van kraft papier, rijkelijk beplakt met een collage. Zakjes van kraft papier of pergamijn zijn een fijne basis om ruim op voorraad te hebben, je kunt er zoveel kanten mee uit in swaps of snailmail.

Label als blikvanger

Ook het cadeautje voor 18 december verpak ik in zijdevloei. Zie je hoe mooi de kreukels uitkomen? Het geeft dit papier juist iets extra’s. Ter afwisseling decoreer ik deze versie iets uitgebreider. Met een ronde pons haal ik uit het rode cadeaupapier een cirkel, welke ik tussen de stempels en het washi tape plak. Een simpele manier om materiaal terug te laten komen. Een bewerkt kant en klaar label van kraft papier vormt de blikvanger op dit pakje.

In dit pakje schuilt een klein postzegelverzamelalbum. Het rode boekje met gouden streep past perfect in het kleurenpalet van de adventskalender. Ik strooi er ter decoratie een aantal gouden sterren op en verpak het in zijdevloei. Een glinsterend touwtje en een label met een vrolijke kerstman doen de rest.

Plaatje uit een Verkade-album

Het volgende en voorlaatste pakje krijgt iets meer aandacht. Ik kies weer voor een basis van bedrukt kraft papier en beplak deze met een vintage plaatje uit een Verkade-album. Ook hier laat ik het plaatje weer overlappen met strookjes papier en tape, zodat een geheel ontstaat. Dit beeld kun je benadrukken door postzegels of plaatjes slechts deels te gebruiken, zoals rechts het geval. Zo lijkt het alsof de collage zich ook buiten het kader afspeelt. Het zijn slechts kleine trucjes om je creatie voor het oog aantrekkelijker te maken.

Om de decoratie op het laatste pakje moet ik zelf een beetje lachen. Deze prent van een wild zwijn doet toch wat komisch aan, maar is onherroepelijk een dier wat past in het thema winter. Voor de basis laat ik het cadeaupapier van IKEA voor een derde keer terugkomen, zo ontstaat een goede balans in het geheel.

Houten kistje

Alle ingepakte cadeautjes verstuur in een houten kistje, zodat mijn swapmaatje haar adventskalender thuis makkelijk en gezellig kan neerzetten. Omdat het laatste pakje ook het grootste is, kies ik ervoor enkel rechtsboven een decoratie aan te brengen. In het kistje zal dit cadeau waarschijnlijk een plek achteraan hebben, waardoor de rest van de verpakking niet of nauwelijks zichtbaar is.


De praktische tips samengevat:

  • Kies vooraf een kleurenpalet van circa 3 tot 4 kleuren.
  • Verzamel niet teveel materiaal rondom je, met enkele details kom je al tot prachtige decoraties.
  • Neem 3 tot 4 rollen cadeaupapier en pak meerdere pakjes in met hetzelfde papier, zo ontstaat een speels geheel. Ik koos bijvoorbeeld voor rood papier, kraft papier en zijdevloei/pergamijn.
  • Niet alle cadeautjes hoeven uitgebreid gedecoreerd te zijn. Het geeft juist een rustig beeld wanneer er ook enkele subtiele pakjes bij zijn. Deze versterken de cadeaus die voorzien zijn van een uitgebreide collage.

2 Comments

  • Petra

    Wat zal je swap maatje blij zijn met deze mooi gedecoreerde cadeautjes. Super dat je er dan ook nog voor ons zo’n mooie detail foto’s van maakte. Dank je wel.