Interview

Janiek: “Ik hoop dat we schrijven tot we oud en grijs zijn”

Snailmail is er in vele soorten en maten. Zeker op Instagram is dat goed zichtbaar. Honderden Nederlandse en Belgische snailmailers delen er dagelijks hun creaties. Een bron van inspiratie, maar wie zijn de creatievelingen achter deze accounts? In deze nieuwe blogreeks ga ik in gesprek met snailmailers met een opvallende eigen stijl. Welke betekenis geven zij aan snailmail en hoe zien we dat terug in de post die zij versturen? Janiek is de eerste in deze reeks, deze 23-jarige studente deelt haar creaties onder een tot de verbeelding sprekende naam: @typewriterstories.

Vrolijke kleuren

Kenmerkend voor de stijl van Janiek is het gebruik van kraft papier. De collages op haar enveloppen zijn altijd vrolijk van kleur. Opgebouwd met strookjes papier uit oude boeken en voorzien van stickers van getekende meisjes. Een opvallende mix van oud en nieuw. “Ik heb lang geworsteld met mijn creatieve stijl. Ik hou van vintage, maar ook van vrolijke kleuren en soms botste dat. Vanaf het begin plak ik al afbeeldingen van personen op mijn enveloppen. De getekende versies vind ik inmiddels mooier dan foto’s.”

Het gebruik van vrolijke kleuren laat zich makkelijk herleiden. “Toen ik begon met het maken van snailmail gebruikte ik vooral plaatjes uit Flow Magazine en Libelle.” Creatief was Janiek als kind al. “Al sinds ik een potlood kan vasthouden ben ik aan het tekenen, zegt mijn moeder altijd. Het witte papier was niet aan te slepen vroeger.” De tekeningen werden per post opgestuurd naar oma en naar vriendinnen. “Toen Flow Magazine werd opgericht kwam ik het concept ‘art journaling’ tegen. Ik denk dat ik snailmail ook op deze manier heb leren kennen.”

Echte vriendinnen

In 2014 maakt Janiek een account aan op Instagram. Ze deelt er enkele van haar creaties en komt er al gauw in contact met de Duitse Alexandra. “Ik ontving een berichtje met de vraag of ik penvriendinnen wilde zijn. Sindsdien is het snailmailen echt iets structureels geworden.”

Nu, zeven jaar later, is het adressenbestand uitgebreid naar tien vaste penpals. Dat zijn niet alleen contacten in eigen land of buurlanden. De handgeschreven brieven gaan de hele wereld over. “Ik schrijf onder andere met mensen uit de Verenigde Staten, Polen, Israël en Ierland. Ik vind het zo tof om op deze manier gelijkgestemden te ontmoeten. Het zijn echte vriendinnen geworden. Ik hoop dat we doorgaan met schrijven tot we oud en grijs zijn.”

Snailmail in coronatijd

Volg je @typewriterstories op Instagram dan valt het je ongetwijfeld op dat de frequentie van het versturen van post hoog ligt. Wekelijks komen er meerdere enveloppen voorbij. “Schrijven werkt heel therapeutisch, vind ik. Ik schrijf in mijn brieven veel over de dingen die gebeuren in mijn leven. Mijn arme penpals moeten soms even een klaagzang aanhoren. Maar ik vertel ook verhalen over grappige of ongemakkelijke dingen die zijn voorgevallen. Ook hebben we het vaak over Netflix-series, leuke boeken, de liefde, het studentenleven. Er komt van alles voorbij. Met mijn nicht ben ik een speciale brievenserie begonnen, over de dingen die ons frustreren in deze coronatijd. Heerlijk en stiekem hilarisch om dat te lezen! Voor mij is snailmail deze maanden nog belangrijker geworden, omdat het sociale contact zo beperkt is tegenwoordig. Gelukkig kan ik op deze manier alsnog fijne interacties hebben met lieve mensen.”

De interactie met de ander is voor vele snailmailers de kern van het uitwisselen van post. Welke betekenis geeft Janiek aan de term ‘snailmail’? “Voor mij is snailmail: je creatieve talent delen met andere mensen. Ik vind het bijzonder dat iemand anders, die ik nog nooit ontmoet heb, de tijd neemt om mijn verhalen te lezen en iets voor mij in elkaar te knutselen. En dat diegene vervolgens haar gedachten aan mij toevertrouwt. Regelmatig bedenk ik me hoe blij ik met mijn penvriendinnen ben en met het medium Instagram, dat ons bij elkaar heeft gebracht.”

Unieke creatieve papierwaren

Instagram vormt ook voor Janiek een rode draad in de ontwikkeling van haar creatieve stijl. “Ik hou van romantisch en dromerig, dat probeer ik terug te laten komen in mijn enveloppen. Gaandeweg hebben andere snailmailers me geïnspireerd om meer vintage materialen te gebruiken. Ik ging boeken van de kringloop verzamelen en kocht materialen op Etsy, in plaats van bij Action of HEMA. Ook bestel ik vaak bij meerleuks.nl, daar is zoveel te vinden!”

“Afgelopen jaar heb ik Carmens Tekentafel ontdekt en de Etsy-winkel van Myrthe, @sunflowerwinters. Zij verkopen zelfgemaakte tekeningen, bijvoorbeeld als stickers. Dat zijn unieke creatieve papierwaren. Creatieve makers die ik in de gaten ga houden de komende tijd zijn @heartlypaper en @bujobybrechtje. Zij hebben een romantische stijl die ik ook wat meer in mijn post wil verwerken.”

Namaken

Welke tips heeft Janiek tot slot voor andere creatievelingen, die willen beginnen met het versturen van post en hun creatieve stijl nog geheel moeten ontwikkelen? “Ik scroll zelf vaak door feeds van anderen en dan probeer ik een envelop in hun stijl te maken. Uiteindelijk wordt het alsnog mijn eigen creatie, maar het namaken helpt me om met een andere blik naar een envelop te kijken en nieuwe dingen te bedenken. Plaats je een foto van je creatie op social media, zet er dan wel bij wie je geïnspireerd heeft.”

“Voor een beginner kan het fijn zijn om niet alles zelf te hoeven bedenken. Oefen eerst met het indelen van een envelop, wat plak je waar? Een andere tip: kijk filmpjes, reels of IGTV’s, waarop andere creatievelingen een envelop versieren of een leuk zakje maken om goodies in te verpakken. Ik heb al veel gelijkgestemden ontmoet op Instagram, die ik anders waarschijnlijk nooit was tegengekomen. Ik ben ontzettend blij dat ik mijn hobby met hen kan delen!”

3 Comments

  • Fanphimail

    Wat een fijne blog om te lezen en wat een mooie creaties van Janiek.Ik ben net als Janiek dankbaar voor mijn penvriendinnen. Het idee dat iemand tijd voor me maakt en haar creatieve kant wil delen en toevertrouwen aan mij, ontroert me telkens weer. Ik ben openhartiger in mijn brief dan in het echte leven. Soms vraag ik me af of dat wel verstandig is. Er zijn momenteel zoveel filmpjes, posts en dergelijke waar je inspiratie kan halen dat ik er soms rusteloos en besluiteloos van word. Dan val ik graag terug op een turorial van studiosnailmail. Dank je wel hiervoor.

  • José

    Wat een leuke blog(serie) ! Ik volg een aantal snailmailers op instagram, je ziet echt zulke mooie creaties voorij komen ! Ontzettend leuk om nu zo’n ‘verhaal erachter’ te lezen !

  • Karin Peters

    Leuk om te lezen. Voor mezelf geld dat ik geen vaste penpals heb maar wel geregeld swap en zo ook leuke dingen uitwissel. Uiteraard zit daar wel een brief bij. En ik houd ervan mensen te verrassen met post. Is ook leuk toch:-)