DIY,  Hergebruik,  Stempelen

DIY: vintage ephemera van vergeeld papier

DIY: vintage ephemera van vergeeld papier

Vintage ephemera of papierwaren met een vintage look, wie is er niet gek op? Na het afweken van de plaatjes uit de Verkade-albums hield ik een flinke stapel papier over. Een album telt al gauw rond de 100 bladzijden met, door de oudheid, prachtig vergeeld papier. Zonde om weg te gooien, want hiermee maak je met stempels en inkt hele fijne decoratie in een vintage look. Ephemera naar eigen smaak, om te verwerken in snailmail of een journal.

Wat bedoelen we met ephemera?

Ephemera is een term voor bedrukte en beschreven papierwaren, in eerste instantie gemaakt voor kort en nuttig gebruik. Denk aan tickets, speelkaarten, etiketten, ansichtkaarten of facturen. Het zijn materialen die niet op de markt zijn gekomen om ze te verzamelen of langdurig te bewaren. Toch zijn het wel items die we koesteren, doordat ze doen denken aan een fijne herinnering bijvoorbeeld. Onder creatievelingen die zich bezighouden met snailmail of een junk journal zijn deze vintage papierwaren zeer geliefde items om mee te werken.

Scherpe stempelafdruk

Om van de restjes papier ephemera te maken met een vintage look kies ik voor stempels van etiketten, labels en handgeschreven teksten. Het papier uit de Verkade-albums is niet geheel glad, dat mooie effect zie je ook terug in de afdrukjes. Om de stempelafdruk zo scherp mogelijk te maken gebruik ik VersaFine, een inkt op oliebasis. Om een verweerde look na te bootsen kies ik niet voor zwarte inkt, maar voor een grijze tint: VersaFine Smokey Gray.

Speels effect

Het leukste effect krijg je wanneer je de stempel deels laat overlappen met de tekst op het papier. Denk aan de kleine cijfertjes van de paginanummering of de onderschriften van de, inmiddels afgeweekte, plaatjes.

DIY: vintage ephemera van vergeeld papier

Is de inkt eenmaal droog, dat gaat gelukkig erg snel bij VersaFine, dan kun je de afdrukjes uitknippen. Het geeft een speels effect wanneer je één zijde scheurt in plaats van knipt. Het papier uit de Verkade-albums geeft, ondanks de stevigheid, makkelijk mee en scheurt nagenoeg in een rechte lijn. Dat maakt dat je in korte tijd een fijn stapeltje ephemera kunt fabriceren. Uiteraard kun je deze DIY ook uitvoeren met restjes vergeeld papier uit andere boeken of verzamelalbums. Een leuke manier om deze bijzondere materialen tot op de laatste snipper te gebruiken.

3 Comments