Snailmail,  Uitgaande post

Snailmail inspiratie: variant op de papierbundel

Snailmail inspiratie: variant op de papierbundel

Aan de brieven die ik verstuur voeg ik graag papierwaren toe, als cadeautje. Pagina’s gescheurd uit oude vergeelde boeken, prenten uit een vintage natuurencyclopedie, papier met een mooie structuur. De inhoud van zo’n pakketje is nooit hetzelfde, zoveel moois is er om uit te kiezen. De velletjes mag ik graag bundelen, meestal met een touwtje eromheen. Om ook daarin wat variatie aan te brengen, bedacht ik een andere manier om een papierbundel te maken.

Snailmail inspiratie: variant op de papierbundel

Wanneer ik papierwaren met een touwtje bundel, verdwijnen de meeste pagina’s uit het zicht. Jammer, want eigenlijk zijn ze stuk voor stuk de moeite waard. Bij deze versie van de papierbundel koos ik voor velletjes van verschillende afmetingen. Soms iets langer, dan iets korter. Hoe hoger de stroken op de stapel liggen, des te smaller ze zijn. Zo blijven alle designs zichtbaar. Door te variëren met de lengte van de stroken ontstaat een speels geheel.

Gouden blikvanger

Voor de sluiting gebruik ik een ouderwetse splitpen. Hierbij is het handig eerst de onderliggende velletjes te perforeren. Het goudkleurige metaal vormt, samen met het handgemaakte label, een mooie blikvanger bovenop de papierbundel. Mijn werkwijze voor het maken van een label met Ecoline en stempels lees je terug in deze blog.

Snailmail inspiratie: variant op de papierbundel

Insteekzakje van vellum

Bovenop de velletjes plaatste ik een strook vellum, licht transparant papier. Vouw je de onderkant iets naar boven, dan ontstaat een insteekzakje. Met de naaimachine kun je de zijkanten dichtnaaien, dit geeft altijd een prachtig effect op papier. Het bundeltje kun je op deze manier iets extra’s meegeven, door het zakje te vullen met kleinere papierwaren. Eventueel deels verpakt in zakjes van papier, om er toch een verrassingseffect in te houden.

Snailmail inspiratie: variant op de papierbundel

De kleine cadeauzakjes zijn heerlijk te decoreren, naar eigen stijl. Ik gebruik er allerlei kleine strookjes papier voor, restmateriaal van het plakken van collage kaarten. Zo hoef ik amper iets weg te gooien. Er ontstaat een mooi geheel wanneer je de kleuren uit de papierbundel terug laat komen in de decoraties op de zakjes.

Snailmail inspiratie: variant op de papierbundel

Oud woordenboek

Aan de bundel voegde ik onder andere een pagina uit een oud Engels woordenboek toe, geweldig papier om te hergebruiken in snailmail. Ik gebruik het graag in collages. Het is een sport geworden mooie woorden te vinden, als opvallend detail. Zoals op bovenstaand zakje het woordje “kindly”. De papieren ringetjes zijn mijn nieuwste vondst. Ik kocht er onlangs een pons voor, daarover schreef ik deze blog.

Ook deze variant op de papierbundel kun je eindeloos anders vormgeven. Ik koos voor neutrale kleuren en relatief rustige designs. Je kunt er tal van pagina’s aan toevoegen, collages maken op één van de velletjes etc. Haal de splitpennen uit de kast en laat je eigen creativiteit spreken.

3 Comments