DIY: decoratieve postzegels stempelen
DIY,  Stempelen

DIY: decoratieve postzegels stempelen

DIY: decoratieve postzegels stempelen

Het maken van decoratieve postzegels, een DIY die ik op Instagram recent voorbij zag komen. Het lijkt op het stempelen van stickers, maar in een ander jasje. De voorbeelden inspireerden mij er een aantal te maken, in mijn eigen stijl en in een zomers strand thema. Leuk om mee te sturen met snailmail of om zelf te gebruiken, bij het decoreren van post of een journal. Iets voor jou? In deze blog een uitleg van mijn werkwijze en gebruikte materialen.

DIY: decoratieve postzegels stempelen

Als basis gebruik ik een strook aquarelpapier, low budget van Action. Dit papier neemt de inkt makkelijk op en is stevig genoeg om tot een mooi eindresultaat te komen. Ik begin met het plaatsen van een stempel in de vorm van een postzegel. Heb je per se een stempel nodig om deze DIY uit te voeren? Nee, je kunt ook prima de vorm van een postzegel met een fineliner op papier tekenen. De stempel die ik gebruik kocht ik via AliExpress.

Spelen met licht en donker

In deze fase is het de kunst om de postzegel zo goed mogelijk op te vullen. Ik doe dit met drie stempels. Om tot een speels resultaat te komen gebruik ik in de eerste stappen vier kleuren inkt. Ik kies voor een blauw kleurenpalet, met als tegenhanger een zandkleur. De donkerste tint blauw gebruik ik voor de omlijning, de middelste tint en de tegenhanger voor een stempel in het thema en de lichtste kleur blauw voor een achtergrond. Deze laatste dient als ondersteuning voor de gedetailleerde designs, zoals hier de schelp en de zeester. Door op deze manier met licht en donker te spelen vallen de details des te beter op in de uiteindelijke collage.

DIY: decoratieve postzegels stempelen

Lege vlakken vullen

In de volgende stap gaat het om het aanvullen van de collage, met overlappingen en een vijfde kleur inkt. Op de stempel in de lichtste tint blauw plaats ik een afdruk van een cijfer, in een donkere kleur. Deze kleur laat ik elders terugkomen, in de omlijning of in de collage. Dit doe ik ook met de lichtste tint blauw, met een kleine stempel vul ik de ruimte tussen de schelp en de zeester. Door deze donkere en lichtste kleur opnieuw te gebruiken creëer je eenheid in de collage. Hierdoor gaan de kleuren die je eenmaal gebruikte, voor de designs in het thema, beter opvallen.

Drogen en knippen

Ben je tevreden over je creatie? Laat de inkt goed drogen voordat je de decoratieve postzegels op maat knipt. Het zou zonde zijn in deze fase vlekken op je werk te maken. In de wachttijd maak ik mijn stempels schoon met een doekje. Eenmaal de postzegels op maat geknipt zijn ze klaar voor gebruik. Ik zal later deze week een aantal voorbeelden in andere kleuren en thema’s laten zien via Instagram.

Ik gebruikte voor deze DIY de volgende merken en kleuren inkt: VersaFine Deep Lagoon voor de omlijning, VersaFine Smokey Gray, VersaMagic Aegean Blue, Aspen Mist en Wheat voor de invulling.

8 Comments

 • Wendy+Jansen+@smurfigeknutselfan

  Wat super leuk gedaan. Ik ben nog aan het proberen. Ze zijn echt heel leuk om te maken.
  Mij postzegelstempel heb ik gekocht bij @durftestempelen. Zei maakt ook stempels op maat.
  Groetjes Wendy

 • Shirah

  Wat een goede tip, dankjewel! Zijn al je stempels van AliExpress? En waar koop je het liefst je stempels?

  • studiosnailmail

   Hi Shirah! Mijn collectie stempels is heel divers, ik koop nog weinig via AliExpress. Ik zal binnenkort een blogje plaatsen met mijn favoriete webshops en merken, bedankt voor de inspiratie.

 • Aunty Pillow

  Wat een leuk idee is dit!
  Dank je wel dat je dit deelt met ons.
  De stickers tutorial kende ik wel, nooit hieraan gedacht.

  Groetjes uit Zeeland

 • Wendy Jansen / @smurfigeknutselfan

  Leuk artikel, nog een aanvullende tip.
  Als ik stempel en ik wil niet op de rand stempelen , dan leg ik er een stukje papier( sticky note of folder) op zodat je de rand niet onder stempeld. Wel pas doen als de vorige inkt droog is.
  Je gebruikt mooie kleuren