Interview,  Stempelen

Marjolein heeft haar eigen stempelfabriek

Stempels van Durftestempelen

Bestel je stempels in deze webshop, dan worden ze speciaal voor jou geproduceerd. Marjolein is sinds een kleine vijf jaar eigenaresse van Durftestempelen, een webshop vol unieke stempels en verwante papierwaren. In het uitgebreide aanbod zijn ontwerpen te vinden van 14 verschillende Nederlandse designers. Ook een eigen tekening of logo tovert ze met plezier voor je om tot een stempel van rubber en hout.

Het is 2017 wanneer Marjolein een bestaande webshop in stempels overneemt, een spannende stap. “Ik kwam de webshop tegen toen deze te koop stond en dacht bij mezelf: wat zonde als dit verdwijnt. Na overleg en wat onderzoek heb ik de stap genomen om daadwerkelijk met Durftestempelen verder te gaan. Onafhankelijk kunnen zijn van een werkgever is daarbij een grote motivatie geweest. Ik maak zelf al jaren graag gebruik van stempels in mijn creatieve projecten en vind het een super leuk product. Ze gaan een leven lang mee, het is eigenlijk heel duurzaam. Je kunt alles wat je ermee maakt en geeft of verzend een eigen draai geven.”

“Fantastisch toch die diversiteit?”

Die eigen draai geeft Marjolein in de jaren na de overname ook aan haar webshop. “Er is in de tussentijd een nieuwe webshop gebouwd en het assortiment is uitgebreid met kaarten, stickers en papier. Ik ben zelf aan het ontwerpen geslagen en heb nieuwe designers benaderd. Het belangrijkste vind ik dat een designer echt een totaal eigen stijl heeft. En daarin mag hij/zij helemaal losgaan. Gee Adriaansz bijvoorbeeld is fantastisch met insecten, terwijl Anke van der Meer (Ankepanke) veel abstracter tekent. Francien van Lang is een illustratrice van kinderboeken en tekent vooral sprookjes. Fantastisch toch die diversiteit?”

Stempels van Durftestempelen
Een mooie combi voor botanische post: het lieveheersbeestje (Gee Adriaansz) en de bloemetjes (Studio Kuukeluus)

Naast het produceren van stempels en het aanvullen van het assortiment besteedt Marjolein ook veel tijd aan het aanbieden van creatieve inspiratie. “Ik ben nu bezig met een serie blogs over verschillende stempel- en embossingtechnieken. Ook heb ik een designteam opgericht dat mooie kaarten, journals en andere creatieve voorbeelden maakt. Vanessa (@nescofiets) is actief op YouTube en verwerkt de stempels op ATC cards. Wendy (@smurfige) maakt wenskaarten en themadecoratie voor in huis: kerstballen, paasversiering, enz. Zelf ben ik dit jaar gestart met het maken van een kalender. Iedere maand stempel ik een nieuwe pagina en deel ik mijn creatieve tips.”

Kwestie van oefenen

“Ik stempel zoveel mogelijk. StazOn inkt vind ik heel fijn om mee te werken, maar ook VersaCraft, VersaColor en VersaMagic vind ik prettig. De allerbelangrijkste tip om mooi te stempelen met houten stempels: leg je stempel op zijn rug en tap met je inktkussen op je stempel. Zo kun je precies zien of er genoeg inkt op je stempel zit voor een mooie afdruk. Soms is stempelen ook een kwestie van oefenen. Verwacht niet gelijk perfectie, door het vaak te doen word je steeds beter. Het onderhoud is vrij simpel: overtollige inkt haal je makkelijk van de stempel door deze na gebruik ‘droog te stempelen’ op papier. Als het rubber heel vies is kun je deze reinigen met een babybillendoekje zonder olie. Inktkussens bewaar je het beste ondersteboven. Zo zakt de inkt niet naar beneden.”

Stempels van Durftestempelen
Een afdruk van de bij (Gee Adriaansz) op een zakje om bloemzaadjes mee te versturen

Dit gebeurt er na je bestelling

Hoe gaat het produceren van stempels precies in zijn werk? Marjolein heeft hier een eigen machine voor en runt daarmee een soort stempelfabriekje. “Ik heb het polymeer in vellen klaarliggen om te laseren en dit geldt ook voor de houten blokjes. Op het moment dat er bestellingen binnenkomen maak ik van de plaatjes een verzamelbestand. Deze kan ik inlezen op de laser zodat deze de stempels uit het polymeer gaat snijden. Als dit gereed is maak ik de stempels schoon en knip ik ze uit. Daarna gaat er een sponslaag onder, dit is voor de vering: zodat je een stempel goed kunt aandrukken. Het hout wordt intussen ook gelaserd. Dan voeg ik alles samen en maak ik de bestelling verzendklaar.”

“Wat ik nodig heb voor een eigen ontwerp is een zwart-wit tekening. Deze mag je als foto aanleveren en dan kan ik hem omzetten naar een bestand dat gelaserd kan worden.”

Stempels van Durftestempelen
Het Doily patroon (Ankepanke) laat zich prachtig gebruiken om een achtergrond te stempelen

Boterhammen in plaats van benzine

Hoewel stempels op zichzelf al duurzaam zijn, doet Marjolein ook haar best zo groen mogelijk te ondernemen. “Mijn persoonlijke drijfveer hiervoor is dat ik zie dat de aarde steeds vuiler en warmer wordt. Dieren en planten sterven uit, we gaan als mens niet zuinig om met de aarde. Ik leef zo groen mogelijk, mijn tuin is een paradijs voor vogels en andere dieren. Binnenkort hebben we zonnepanelen op het dak, afval wordt gescheiden ingezameld, alles wordt zoveel mogelijk hergebruikt indien mogelijk. De kachel staat lager, een dekentje geeft ’s avonds ook warmte.”

Hoe zie je deze visie als klant terug? “De stempels worden gemaakt van FSC goedgekeurd hout, het polymeer is duurzaam geproduceerd met gerecyclede materialen. Het is ook nog eens groen van kleur, om iedereen daaraan te herinneren. Ik hergebruik zoveel mogelijk de verpakkingen om mijn verzendingen weer mee te versturen. De bezorging laat ik waar dat kan uitvoeren door Fietskoeriers, zij lopen op boterhammen in plaats van benzine.”


Meer zien van Durftestempelen? Op Instagram organiseert Marjolein met regelmaat kaartenswaps, kondigt ze nieuwe designs aan en worden kortingscodes gedeeld. Ook kun je bij haar in thuisstad Den Haag terecht voor creatieve kinderfeestjes. Het assortiment in de webshop krijgt maandelijks aanvulling met nieuwe ontwerpen.

One Comment

  • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

    Mooie stempels. Dank voor de tip!
    Wat een mooie, inspirerende foto’s.