Snailmail,  Swappen,  Uitgaande post

Hoe maak ik een swap in een neutraal kleurenpalet?

Hoe maak ik een swap in een neutraal kleurenpalet?

Bij een swap draait het, anders dan bij een snailmail, vooral om de goodies. Een lange brief blijft meestal achterwege, een kleine notitie volstaat. Onder creatievelingen is het een populaire manier om materialen met elkaar te ruilen. Leuk om te maken, maar ook intensief. Het verzamelen van materialen en het inpakken, ik doe er al gauw meerdere weken over. Dat maakt ook dat er niet heel veel swaps als deze uit mijn handen komen. De laatste swap die ik hier liet zien is al een jaar oud. Afgelopen weken ging ik aan de slag met een uitwisseling van materialen in een neutraal kleurenpalet: van wit naar bruin. In deze blog geef ik je een idee van de inhoud en inspiratie voor creatieve verpakkingen.

Hoe maak ik een swap in een neutraal kleurenpalet?

Hergebruik van verpakkingsmateriaal

Als basis hergebruik ik graag een brievenbusdoosje, van een eerdere bestelling bij een webshop bijvoorbeeld. Deze doosjes zijn meestal net iets groter dan een A5-formaat, wat ze zeer geschikt maakt om papierwaren in te versturen. Ik laat de verschillende pakjes vaak wat los door het doosje zwerven, zo ontstaat een echt verrassingspakket. Door af te wisselen met verpakkingen kun je een mooie ‘sneak peek’ van de inhoud weggeven, wanneer de ontvanger het doosje opent. Ik pak expres niet alles in. Het touw op de kleine garenkaartjes is bijvoorbeeld heel bepalend voor het kleurbeeld. Zonde om dat weg te stoppen achter een papiertje.

Hoe maak ik een swap in een neutraal kleurenpalet?

Oude papierwaren bundelen

In iedere swap stop ik wel een papierpakket, dat is iets wat ik zelf ook graag ontvang. Papier uit oude boeken, gevonden in de kringloop, laat zich makkelijk delen. Door te variëren met formaten, kleuren en prints ontstaat vanzelf een afwisselend pakket. Ook hier is weinig decoratie nodig: ik bundelde het opgestapelde pakket met een strook vergelijkbaar papier en haalde er een katoendraad omheen. Een paar strookjes papier en een wax zegel doen de rest. Linksboven zie je een klein ingepakt cadeautje liggen, in dit pakketje zit een rubberstempel verstopt. Ik verpakte het met een pagina uit een oude natuurencyclopedie, welke ik bewerkt heb met bruinkleurige Ecoline.

Hoe maak ik een swap in een neutraal kleurenpalet?

Bij het inpakken van het doosje werk ik zoveel mogelijk in laagjes. Op de bodem plaats ik het papierpakket, met daarop andere platte papierwaren: enveloppen en zakjes. Om in een neutraal kleurenpalet toch iets van een botanisch thema te verwerken zijn skeletbladeren een leuke uitkomst. Om dit pakketje enveloppen en zakjes te bundelen gebruikte ik een dunne strook muziekpapier, ruim te vinden in de kringloop.

Hoe maak ik een swap in een neutraal kleurenpalet?

Zwaardere materialen bovenop

De volgende laag is voor de pakjes met meer volume, zoals de stempel en het bestempelde notitieboekje (rechtsboven). In het met een collage gedecoreerde zakje stopte ik een aantal metalen bedeltjes, mooi te verwerken bij het inpakken van cadeautjes. Dit zijn iets zwaardere materialen, die er gelijk voor zorgen dat het papierpakket met wat ouder en kwetsbaarder papier op zijn plek blijft liggen tijdens het verzendproces.

Hoe maak ik een swap in een neutraal kleurenpalet?

Subtiel kleur toevoegen

Helemaal bovenop plaats ik tot slot de kaart: een collage, gemaakt op een dubbele kaart van stevig kraft papier (o.a. verkrijgbaar bij Action en Wibra). In een neutraal kleurenpalet is het de kunst om subtiel de aandacht te trekken met kleuren die net iets afwijken van het palet. Naast het touw op de kleine garenkaartjes, gebruik ik hiervoor het groene ticket en het roze papiertouw. Ook door veel met wit te werken haal je licht in de composities die je in dit kleurenpalet maakt. Zo kun je prima met grijs en bruin werken zonder dat het eindresultaat een grauw geheel is.

2 Comments

 • Mieke

  Heel leuk om te lezen..ik heb gisteren een pakketje met kaart gestuurd naar een freubel vriendin waar ik vroeger kaartjes mee uitwisselde.
  Zei is een aantal jaren geleden gestopt met kaarten te maken..

  Ik wilde haar uitdagen om toch weer eens iets te maken en heb daarom een mooi pakketje gestuurd..Ik heb ook jou blog genoemd om er eens een kijkje op te nemen en om inspiratie op te doen voor het maken van collage kaarten….Ben zo benieuwd naar haar reactie en of dat het gewerkt heeft….
  Zo blij dat ik je blog gevonden heb..
  Lieve groet,
  Mieke

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Prachtig pakketje. Een feestje in de brievenbus.
  Het is zo’n mooi kleurenpalet. Wauw!