DIY,  Goodies,  Stempelen

Zo maak je zelf een garenkaartje van papier

Zo maak je zelf een garenkaartje van papier

Bij het maken van snailmail komt touw goed van pas. Ik vind het dan ook een leuke goodie om te krijgen en te geven. Hoe verpak je verschillende samples op een praktische en aantrekkelijke manier? Ik ging aan de slag met een eigen ontwerp van het garenkaartje. Gemaakt van stevig kraft papier en gedecoreerd met botanische en vintage stempels. Dit garenkaartje geeft ruimte voor 4 verschillende kleuren touw, in samples van 2 tot 4 meter.

Zo maak je zelf een garenkaartje van papier

Touw koop ik het liefst in de kringloopwinkel, van fragiel garen tot een bolletje wol in een mooie tint. Het is materiaal wat zich makkelijk laat delen. Voor snailmail in een lente thema verzamelde ik enkele bolletjes in bijpassende kleuren. Kies je hier voor een kleurenpalet van licht naar donker, dan ontstaat vanzelf een prettige combinatie. Voor de garenkaart gebruik ik kraft papier, een neutrale tint die voor alle kleuren als basis kan dienen. Uiteraard kun je deze DIY ook uitvoeren met ander papier, er zijn tal van variaties te bedenken om een garenkaart te vertalen naar jouw eigen stijl en voorkeuren.

Hoe ga ik te werk?

Ik begin met een strook stevig kraft papier (o.a. verkrijgbaar bij Wibra en Action) van 13 bij 7 cm. Als je goed naar bovenstaande foto kijkt, zie je dat ik met potlood 4 lijntjes heb gezet: daar waar de inkepingen zijn gemaakt. Aan de boven- en onderzijde plaats ik mijn lijn op 1,5 cm van de rand. De inkepingen daartussen liggen op 3 cm van elkaar. Ik neem dit enigszins ruim, zodat je in het eindresultaat voldoende terugziet van de stempelafdrukken. Daarmee geef je immers, naast de kleuren van het touw, een thema mee aan het garenkaartje.

De inkepingen maak ik met een pons. Je kunt dit ook doen met een schaar of mesje, al zal dat het resultaat minder strak maken. De pons die ik gebruik is er eigenlijk om enveloppen mee te maken: een Corner & Notch punch. Het drukt ronde hoeken en inkepingen uit papier. Een handig apparaatje, ook wanneer je er geen enveloppen mee vouwt. Ik gebruik de mogelijkheid voor ronde hoeken bijvoorbeeld regelmatig bij het afwerken van collage kaarten.

Zo maak je zelf een garenkaartje van papier

Na het maken van de inkepingen knip ik (waar nodig) de ronde vormen die zijn ontstaan iets bij, zodat ze mooi op elkaar aansluiten. Hiermee staat de basis voor het garenkaartje en kun je aan de slag met stempels en inkt. De potloodlijntjes hoef je niet uit te gummen, hierover wikkel je dadelijk het touw.

Decoreren met stempels

De stempelafdrukken plaats ik met inkt van VersaFine, een inkt op oliebasis waarmee je de kleinste details van een stempel nog scherp weergeeft. Onmisbaar bij stempels in een botanische stijl, of voorzien van teksten en cijfers in een klein formaat. Ik kies in combinatie met kraft papier graag voor de kleur Vintage Sepia. Deze bruintinten laten zich uitstekend combineren, waardoor een rustige achtergrond ontstaat. Ook wanneer je juist helemaal los gaat met stempels: de kleurkeuze doet veel voor de aanblik van je creatie. Door de stempelafdrukken her en der subtiel te laten overlappen of juist deels te gebruiken (aan de randen), vormt vanzelf een speelse collage. De stempels plaats ik expres na het maken van inkepingen, zodat ik een goed beeld heb van de uiteindelijke compositie.

Is de inkt droog, dan kun je de samples touw om het kaartje wikkelen. Je zet het touw gemakkelijk vast door het uiteinde aan de achterzijde te laten beginnen en hier overheen te wikkelen. Het andere uiteinde zet ik eveneens vast aan de achterzijde van de kaart, door de laatste 2 cm onder het bundeltje touw te klemmen. Lijm, washi tape of plakband zijn overbodig. Het is afhankelijk van de dikte van het touw hoeveel meter je kwijt kunt op de kaart. Verstuur je de samples in een envelop, dan wil je uiteraard geen al te dikke kaart maken. Bij het maken van het ontwerp voor dit garenkaartje ben ik uitgegaan van samples met een lengte van 2 meter.

Jouw versie op de kanalen van Studio Snailmail

Ga je ook aan de slag met deze DIY en post je je creaties op social media? Ik zou het leuk vinden jouw versie van het garenkaartje te zien en te delen met mijn volgers. Je kunt daarvoor de hashtag #studiosnailmail gebruiken, of Studio Snailmail taggen op Instagram en/of Facebook.

2 Comments