Snailmail,  Uitgaande post

Inspiratie voor snailmail in neutrale kleuren

De basismaterialen voor snailmail in een neutraal kleurenpalet zijn simpel: papier in witte en bruine kleuren. Beiden zijn makkelijk verkrijgbaar. Denk aan printpapier, een oud schrift met ruitjespapier, een rol bruin kraft papier. Ook oude boeken met tekst laten zich prachtig verwerken in deze stijl. Ik maakte een snailmail van circa 20 gram (één postzegel), waar zoals je op bovenstaande foto ziet toch een fijn stapeltje papier in verwerkt kon worden.

Voor de omslag koos ik voor een stevige witte envelop. Dat kon zomaar voor het eerst zijn in alle jaren snailmail. Eerder vond ik witte enveloppen maar saai. In dit kleurenpalet is het juist een fijne basis. De envelop beplak ik met allerlei strookjes papier en voorzie ik van stempels, stickers en postzegels in bruine tinten. De maandkalender op rechts is afkomstig uit een gratis printable, van @sammys.journal (te downloaden via de link in haar bio).

Postzegels uit oude series

Zelf ben ik dol op het matchen van kleuren, liefst tot in de kleinste details. Waaronder dus ook de frankeerzegel. Het velletje ‘100 jaar Vredespaleis’, een uitgave uit 2013, is er perfect voor. Deze bevat namelijk zegels in 10 verschillende kleuren. Oudere velletjes frankeerzegels koop ik online via First Quality Stamps.

Lichtgewicht materiaal

Hoe zorg je nu voor een goedgevulde envelop, waarbij één postzegel voldoende is? Het zit ‘m logischerwijs vooral in de keuze van materialen. Op bovenstaande foto zie je twee voorbeelden van lichtgewicht goodies. Allereerst een garenkaartje omwikkeld met touw. Het kaartje is geknipt uit kraft papier en ter decoratie bestempeld. Als je goed kijkt zie je dat ik aan één korte zijde het papier tweemaal schuin heb ingeknipt, hierin zet je de uiteinden van het touw vast. Een tweede tip voor een goodie die makkelijk mee te sturen is: vintage postzegels. Ik verpakte 10 stuks in een klein zakje van kraft papier.

Om een snailmail te maken met weinig gewicht is het vooral de kunst te decoreren met een minimale hoeveelheid materiaal. Hoe zorg je dan toch voor een rijke collage? Ik doe dat door klein te werken en gebruik te maken van materialen als stempels, washi tape en kleine snippers papier. Een stempelafdruk weegt eigenlijk niets, maar geeft wel een prachtig resultaat. Ga je aan de slag met wax zegels, dan zie je dat al gauw terug op de weegschaal.

Sleutel tot een aantrekkelijke collage

Het tweede zakje in deze snailmail vouwde ik van ruitjespapier, uit een oud schrift gevonden in de kringloop. Een collage maak je interessant door te werken met verschillende lagen. Het uitgeknipte label is daar een goed voorbeeld van. Net als het strookje wit papier met grijze stempelafdruk. Deze lijm ik expres niet vast aan het papier, maar bevestig ik slechts aan de bovenzijde met een dun strookje washi tape. Hierdoor gaat het papier iets omhoog staan, wat diepte meegeeft aan je werk. Om mooie lagen te creëren laat je de diverse elementen overlappen, alsof ze in elkaar overlopen. Zo ontstaat een prettig geheel. Openingen in de collage vul ik op met kleine strookjes papier.

De DIY voor dit bundeltje van papier deelde ik al eerder in een blog. In die variant gebruikte ik een splitpen, in deze snailmail koos ik voor een eyelet, waar een touwtje doorheen kan. De ontvangster kan de strookjes papier uit de bundel scheuren en eventueel hergebruiken in eigen creaties. Om de bundel goed te laten aansluiten bij de rest van de snailmail verwerkte ik er een aantal stempelafdrukken in, van de maanstanden. De maan komt ook terug op de envelop en op het grote zakje, bovenaan. Ik gebruikte de inkt van VersaFine: Smokey Gray en Vintage Sepia.

Oude advertenties, skeletbladeren en labels

Links op deze foto zie je een stapeltje advertenties uit een oud Frans magazine. Ik kreeg dit tijdschrift ooit zelf cadeau in een snailmail en ben er zuinig op. Af en toe gebruik ik een pagina. Ook op de envelop vind je linksboven een stukje papier uit een advertentie. Door je materialen her en der terug te laten komen, ontstaat als vanzelf een mooi aansluitend geheel.

Om toch een botanisch detail in de snailmail te verwerken voegde ik een skeletblad bij. Prachtige decoratie, welke ook vrijwel niets weegt. Idem voor het papieren label in bruin en wit, rechtsboven op de foto. Deze is afkomstig van een blok met 100 van deze labels, van het Japanse merk Classiky (verkrijgbaar via Cafe-Analog). Op Instagram deelde ik dit weekend een idee voor het verwerken van deze labels in een collage.

Meerdere ideeën om een lichtgewicht snailmail toch rijk aan te kleden. Heb jij een goede tip voor materialen of goodies die hierbij aansluiten? Deel ze vooral in een reactie onder deze blog. Ik ben benieuwd!

5 Comments

  • Fanphimail

    Dank je voor deze ideeën. Less is more…. Daar kan ik nog veel van leren. Ik geef en krijg graag washisamples. Ik doe ze op een kleine tag. Als ik die krijg ga ik er bijna direct mee aan de slag in mijn dagboek. Van mijn Duitse penvriendin kreeg ik onlangs ook mini (zelfgeschilderde) aquarelboeketjes. Daar was ik echt in de wolken mee… Zoveel zorg en aandacht enkel voor mij …

  • Karin Peters

    Zelf gebruik ik graag de mooie schutbladen van een soort vellium, dat doorzichtige dunne papier wat in foto albums zit. Weegt niks en leuk om te stempelen, zakjes van maken enz. Deze foto albums zijn voor een prikkie bij de kringloop te koop.